Två kvinnor cyklar längs Siljan i Mora.

Äventyr utomhus i sommar – 3 perfekta basläger för utelivet

Sommar, semester och äventyr är en oslagbar kombination. Självklart upplevs de allra bästa äventyren utomhus med vandring, cykling och andra härligt pirriga aktiviteter. Med ett riktigt bra boende som basläger är sommaren säkrad. Bara att vakna upp, ge sig ut i skog och mark och sedan landa för skönt häng mot kvällen. Här är 3 heta boendetips.


1. Mora Hotell, Mora

För den som söker äventyr utomhus är läget ”mitt i centrum” det bästa tänkbara när det kommer till Mora Hotell. Härifrån är det bara ett stenkast till Vasaloppsmålet och därmed även till hela Vasaloppsarenan. Med nio mil cykelvänlig led är det bara att ge sig ut. För den som lockas av vandring är det Vasaloppsleden, som följer i stort sett samma sträckning, som gäller. Ett stenkast åt motsatt håll från hotellet ligger Siljan, med ytterligare sköna uteaktiviteter. Hyr en kajak och upplev Dalarna från vattensidan, lägg till vid en ö, ta ett dopp och njut av medhavd matsäck. Vandring och trailrunning genom tallskog och över hedar, förbi fäbodar och med de blånande bergen som kuliss är andra populära aktiviteter. After hike eller bike spenderas sedan på hotellets generösa terrass. Här sitter du på första parkett för att njuta av solnedgången över Siljan.

Läs mer och boka på Mora Hotells hemsida.

Två cyklister med sina cyklar utanför Mora Hotell i Mora.
Med Mora Hotell som basläger för sommarens semester är det nära till friluftsliv och utomhusaktiviteter. Ett tips är att ta cykeln ut i Vasaloppsarenan.

2. Orsa Grönklitt, Orsa

På Orsa Grönklitt finns friluftsliv och utomhusaktiviteter av alla de slag bokstavligt talat runt knuten. Bo i stuga, lägenhet eller på camping med bästa läge mitt i äventyrens centrum. Den som är cykelsugen ger sig ut i vildmarken på någon av de kvalitetssäkrade lederna. Välj mellan slingor med mer utmanande backar som ger pulsen ett rejält uppsving eller skönare turer på skogsstigar med gott om pausplatser längs vägen. Från Orsa Grönklitt utgår även flera olika vandringsleder som tar dig ut i de maffiga skogarna, där en tur närliggande fäbodbyn Fryksås är en favorit. Addera vattenaktiviteter så som kanot, kajak eller SUP, höghöjdsbanor och rullskidor och du kan se fram emot en riktigt maxad utesommar.

Läs mer och boka på Orsa Grönklitts hemsida.

Cylist i Orsa Grönklitt.
Det finns en mängd kvalitetssäkrade cykelleder på Orsa Grönklitt, både mer pulshöjande slingor och skönare njutarturer.

3. Hotell Lerdalshöjden, Rättvik

Den makalösa utsikten över Siljansbygden från Hotell Lerdalshöjden ger en god försmak på möjligheterna som väntar. Här kan du blicka ut över skogar, vatten och det landskap som väntar på att utforskas. Med hotellet som bas är det bara att välja och vraka bland utbudet. Framför allt cyklister uppskattar det outdoor-profilerade hotellet, där det är nära till bra slingor på såväl skogsstigar för mtb som skönare grusvägar som även funkar med traditionell cykel. Cykeltvätt och säker cykelförvaring finns förstås till förfogande på boendet. Annars är vandring genom idylliska dalamiljöer en favorit, från Rättvik kan du till exempel vandra längs STF Signaturled Siljan mot Fryksås. Sommarrodel, höghöjdsbana med zipline och vattenaktiviteter på Siljan är adderar också till sommarens härligaste äventyr.

Läs mer och boka på Hotell Lerdalshöjdens hemsida.

Utsikt över Siljan från Rättvik.
Närheten till Siljan skapar möjligheter till vattenaktiviteter såsom kanot eller kajak.