Vinter på Sagolandet Tomteland i Mora, med många olika sagofigurer.

En sagolik vinter på Tomteland i Mora

Vintern på Tomteland bjuder på många nyheter och överraskningar i den 18 hektar stora utomhusparken. Den sagolika vintermiljön skapar stämning för både stora och små. Dessutom fortsätter satsningen på att vara en spännande och rolig plats att besöka året om.


Den stora utomhusparken i Gesunda utanför Mora utvecklas hela tiden med nya figurer och nya spännande miljöer inspirerade av sagornas värld. Att ständigt förnya Tomteland är ett kontinuerligt utvecklingsarbete för ägarfamiljen Collett. Allt för att besökare ska kunna återvända under alla årets säsonger för nya upplevelser.

– Vi i familjen är stolta över utvecklingen i parken vi åstadkommit på kort tid. Framför allt är utbyggnaden av upplevelserna det som är extra roligt. Vi har mer än tre gånger så många sagofigurer runt om i alla miljöer som när vi tog över. Dessutom har vi programpunkter i alla miljöer samtidigt, så våra gäster får många fler upplevelser med sig hem. Därutöver är vi så klart stolta över alla nyheter vi byggt, med nya sagolika miljöer och attraktioner runt om i parken, säger Camilla Collett, som äger och driver Tomteland tillsammans med sin familj.

Förutom att fler och nya föreställningar, nya sagofigurer och nya sagolika platser bidrar till en större upplevelse, hjälper det också till att sprida besökarna i den 18 hektar stora parken – vilket Camilla poängterar fortfarande är något som är viktigt att ta i beaktande.

Tomten och Tomtemor på Sagolandet Tomteland.

Tusentals ljus och musikaliska äventyr

Vintern på Tomteland verkar bli en upplevelse utöver det vanliga. Under dagarna bjuder parkens sagofigurer på spännande musikaläventyr med sång och musik runt om i den vackert upplysta parken. Dessutom är sagolandets ljussättning vintertid är något som måste upplevas på plats. Därför tipsar Camilla om att som besökare dröja sig kvar till skymningen, då alla tusentals ljus kommer till sin rätt.

– Målsättningen är att stämningen ska vara sådan att man känner att det som händer är på riktigt, att det är mysigt och genuint – att musiken och sagofigurerna som bor i miljöerna skapar trygghet och samtidigt väcker nyfikenheten, fantasin och glädjen.

Det är som sagt full fart i Tomtelands olika sagolika miljöer, med fantasieggande namn som Trollrike, Sagotorget, Förtrollade skogen, Huldrans glänta och Drakland. Mellan äventyren runt om i parken går det att besöka sagohusen, som Alvens hus, Trollens hus, Sagofens paviljong och Häxans hus. I hjärtat av sagolandet ligger också Tomtens och Tomtemor mysiga hus där man kan sitta framför den sprakande brasan.

Med så många olika ställen att uppleva, har Camilla själv någon personlig favorit?

– Det är svårt att välja en plats, men Förtrollade skogen är härlig att passera. Eller Drakland och Huldrans glänta där eldarna brinner och musiken letar sig fram mellan trädstammarna. Där kan man också få se vinterdrakar och ardennerhästar mötas på en slädfärd genom skogen.

Tomtar i skogen och Tomtens hus på Sagolandet Tomteland i Mora.

Vinterdraken landar i Drakland

Just Drakland är en av de miljöer som hälsar nya figurer välkomna i vinter. Bland annat dyker Snöälvan Flinga och den mystiska Vinterdraken upp. Den röda lavadraken Kaldera, Alven och hans drakskötare är också på plats och tillsammans bjuder de på både sång och fartfylld drakdans i snön.

– När vi skapar nya världar utgår vi från sagofigurerna som bor i varje värld, vilka egenskaper de har, vilken stil som kan passa. Det är också viktigt att tänka på att varje miljö ska vara lekbar och erbjuda en upplevelse förutom själva underhållningen och föreställningarna, berättar Camilla.

Även Huldrans glänta är för första gången öppen vintertid. Här finns öppna eldar att värma sig vid mellan de spännande äventyren med skogsrået Myria, Fjälltrollet Mossa och Eldvätten – som också bjuder på spännande eldshower. Julgransskogen är ytterligare en nyhet, där Julgranarna sjunger i kör

.

Camilla fortsätter att berätta om alla vinterns nyheter, som sannerligen är många och fantasifulla. Det verkar vara som det sägs; att i sagolandet Tomteland kan vad som helst hända.

– Alla som söker stämningsfulla äventyr utomhus och vill bli fyllda av frisk luft och mysiga upplevelser kommer att trivas på Tomteland. Här är det härlig stämning av jul och vinter och hela familjen kan följa med. De vuxna kan känna sig avslappnade och leka lika mycket som barnen, alla är med och fantiserar och leka under de sagolika äventyren.

Två busmöss på Sagolandet Tomteland i Mora.

Bra att veta inför besöket på Tomteland

Tomteland har vinterpremiär 20 november och stänger den 9 januari.

Öppettider i vinter

 • 20–21, 27–28 november
 • 3–5, 10–12, 17–23, 25–30 december
 • 2–9 januari 2022
 • Sportlovsöppet under några helger i februari och mars.
 • Sagofens påskfirande under påskhelgen.
 • Sommarsäsongen startar i juni.

Mat och dryck

 • Restaurang Verkstan med lunchrätter och café
 • Tomtemors café med enklare rätter och café
 • Matbodar på Sagotorget

Tips

 • All underhållning sker utomhus så klä dig varmt.
 • Under vardagar är det ofta lite färre besökare i parken.

Läs mer på Sagolandet Tomtelands hemsida.