Skördade grönsaker på ett bord.

Här finns skördelyckan i Dalarna

Äntligen höst! Det betyder skördetid och den bästa säsongen för att njuta av Dalarnas många lokala smakupplevelser. Dalarna är ett smörgåsbord av smarriga maträtter och spännande drycker. I höst kan du upptäcka dalasmakerna på skördemarknader och på egen hand. Här tipsar vi om hur du upplever höstens smaker på dalavis!


När sommarens ljusa nätter övergår i mysigt höstmörker är naturens skafferi som bjussigast på grönsaker, svamp, bär och annat gott. Tack vare Dalarnas duktiga mat- och dryckesproducenter förädlas de lokala råvarorna till god mat och dryck. Många av aktörerna samlas inom Taste of Dalarna, som är en guide och inspirationskälla, när du vill upptäcka och lära dig mer om Dalarnas lokala smaker på egen hand.

”I Dalarna är det skördefest hela hösten!” Det säger Pia Rydberg Wallner, som arbetar på Visit Dalarna och är ansvarig för Taste of Dalarna. Hon berättar att allt fler besökare intresserar sig för lokala matupplevelser:

”Den lokala maten och drycken är en viktig del av upplevelserna på resan. Gärna i kombination med kultur, då maten ofta är en stor del av vårt rika kulturarv i Dalarna.”

Inom Taste of Dalarna samlas smakskapare av olika slag: gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, kaféer och restauranger som fokuserar på lokala råvaror och smakupplevelser. Tack vare nätverket är det enklare för besökaren att upptäcka och lära känna Dalarnas lokala smaker.

Par som äter på en restaurang.

Skördefest i Dalarna

Särskilt den första helgen i september ska du som är intresserad av lokal mat och dryck boka in ett dalabesök. Då är det tid för Dalarnas egen skördefest, med aktörerna i Mat runt Siljan och södra Dalarnas Skördefest.  Många av de lokala mat- och dryckesproducenterna har extraöppet så att besökare kan prova härlig mat och få möjlighet att träffa odlarna, bönderna, bryggarna, bagarna och alla de andra som hantverksmässigt skapar och sätter smak på höstens råvaror.

”Vanligtvis arbetar många av våra producenter med att leverera råvaror till restauranger, gårdsbutiker och kaféer i Dalarna, men just den här helgen öppnar de upp sin verksamhet och tar emot besökare. Det blir lite ”bakom kulisserna” och man får chans att hälsa på och lära sig mer om hantverket bakom maten och drycken.”

Skördetiden fortsätter även hela hösten, även om det inte är i organiserad regi. Pia Rydberg Wallner tipsar om att åka runt på egen hand för att upptäcka Dalarnas smaker:

”De flesta gårdsbutiker och saluhallar har öppet hela hösten, men i lite mer begränsad skala. Många har öppet från slutet av veckan och lördag till söndag, vilket är perfekt för att göra en helgutflykt med några matstopp. Varför inte boka in en hel helg och åka runt och upptäcka Dalarnas smaker? Vill man bo över finns bra och mysiga boenden med mycket lokala råvaror på sina menyer”, tipsar Pia Rydberg Wallner.

Ostar i en kyldisk.

Nya skördesmaker på dalavis

Dalarna, från fjällkedjan i norr till bruksbygderna i söder, är ett landskap med bred smakpalett. Med rötterna i historien och smaklökarna i framtiden, poppar även innovativa upplevelser upp. Öl- och ostprovning är en nytänkande satsning som matchar de lokala ostarna från Murboannas Ost och Oppigårds öl. Stora Skedvis knäckebrödsfabrik, där även glass med knäckebrödsströssel finns, är ett annat spännande inslag i Dalarnas lokala smakutbud. Ytterligare en kul satsning är Sahlins struts och brygghus som har planterat sina (och Dalarnas) första vinrankor.

Produkterna finns oftast att handla året om, så att du kan köpa hem dina favoriter även efter hösten. På tasteofdalarna.se finns mer information om var du hittar många av mat- och dryckesaktörerna i Dalarna.