En vacker paj upplagd på fat.

Besökarnas bästa caféer i Dalarna

Vi frågade efter Dalarnas bästa café och fick ett otroligt gensvar. Många ville tipsa om sina favoriter bland caféer och konditorier för att guida andra till Dalarnas godaste fika. För vad kan vara härligare än att få njuta av svalkande drycker, nybryggt kaffe och hembakt fika? Vare sig det är kulinariska upplevelser i industrihistoriska miljöer, fjällstugor, fäbodar eller vackra trädgårdar som frestar så finns det något för alla. Här har vi samlat era bästa tips på caféer i Dalarna.


Vi på Visit Dalarna ställde frågan ”Vilka är era favoritcaféer i Dalarna?” på våra sociala medier. Vi fick in en uppsjö av svar, det var många som villa tipsa om sina favoriter och smultronställen bland alla caféer, kondis och fik. För att göra det enklare för dig som är fikasugen så har vi sammanställt en lista med svaren vi fick, uppdelat per kommun naturligtvis. Den enda utmaningen som kvarstår blir att välja vilket ställe du vill besöka först.

Tänk på att öppettiderna kan variera efter säsong, så kontakta varje individuell aktör innan ditt besök.

Avesta

Ingången till Visentparkens Ladugårdscafé.
I Avesta finns många mysiga caféer, vilket smultronställe är er favorit?

1. Erik Larsgården. Hembakt fika serversas på en genuin dalagård under sommarsäsongen. Missa inte kurbitsmåleriet på ovanvåningen.
2. Wiener-condis. Här finns hembakt bröd av alla de slag plus mycket annat gott att välja bland.
3. Ladugårdscaféet Visentparken. Upplev urtidsdjur och njut av parken, trädgården och framför allt fikat under somrarna.
4. Karlfeldtsgården. Här får du chansen att se nobelprisvinnaren Axel Karlfeldts barndomshem och njuta av det sommaröppna caféet.

Borlänge

En kvinna håller i en bricka med fika och kaffekopp.
Vad kan passa bättre än ett fikastopp i Borlänge? Det finns något för alla smaker!

1. Gauffin Boulangerie & Pâtisserie. Ett café och bageri som serverar fika och nybakat bröd där det ofta dyker upp innovativa nyheter på menyn. 
2. Almas café. Ett café där du hittar rum präglade och inspirerade av olika stilar och årtionden, plus underbart fika naturligtvis.
3. Café Frostbrunnsdalen. Njut av ett drömsk naturreservat med trolsk stämning och det lilla caféet med fantastiskt fika som finns här.
4. Sahlins Struts Gårdscafé. Här kan hela familjen träffa strutsar och njuta av delikatesser som strutsglass, chokladpraliner fyllda med strutslikör och mycket annat spännande.
5. Torsångs café. I idyllen Torsång hittar ni Dalarnas äldsta café, med utsikt över Dalälven. Caféet erbjuder fika, glass och lättare rätter.
6. Café Stora Lunån. Njut av en riktig bondgårdsmiljö och klappvänliga djur och passa på att njuta av bakverk från caféts egna bagarstuga. 
7. Ornässtugans café. Är du nyfiken på hur godsaker smakade under Vasas tid? Här kan du prova, men självklart finns också traditionellt fika på denna vackra gård med rötter från 1500-talet.

Falun

En räksallad på vit tallrik utomhus.
Ibland är det lätt att glömma att det finns fantastiska luncher och sallader, inte bara gofika på Dalarnas caféer. Vilket i Falun är er favorit?

1. Gjuthuset. Här, intill Falu Gruva och Stora Stöten, finns detta unika café i en fantastisk industrihistorisk miljö. 
2. Falu bröd & Pâtisserie. Ett hantverksbageri som i sina nya mysiga lokaler serverar underbart fika. Missa inte deras nybakade bröd.
3. Café Tanten med hunden. På detta café, mitt i centrala Falun, är både du och din fyrbenta vän välkommen. Njut av fika, smörgåsar och lättare luncher.
4. Sågmyra kök och byggnadsvård. Café med vacker inredning i sekelskiftstil. Njut av att nymalt kaffe, teer och fika till försäljning.
5. Skyttepaviljongen. I ett traditionellt timmerhus finns detta mysiga café i avslappnad atmosfär. Där hittar du fikabröd, smörgåsar, våfflor, rättviksglass och härbakat matbröd.

Gagnef

En paj vackert uppdukad på ett bord.
I Dala-Floda finns Hjort-Olars med en inspirerande meny som ständigt förändras.

1. Hjort-Olârs. Vid Dala-Flodas hembygdsgård finns detta café med en meny som ständigt varieras och förnyas. Här är godsakerna lika vackra som delikata.
2. Bäsna Trädgård. Här kan du njuta av de spännande trädgårdarna, handla med dig dina favoriter hem och njuta av fikat i den unika miljön.

Hedemora

Bakelser, bakverk och kaffekoppar på ett träbord.
I Hedemora väljer många besökare att stanna till hos Café Wahlmans eller Wienerkonditoriet.

1. Café Wahlman. Mitt i Hedemoras äldre kvarter finns detta café som serverar hembakta delikatesser i en vacker sekelskiftsatmosfär.
2. Wienerkonditoriet. Detta café har funnits i nästan 100 år. Detta syns dock inte på menyn, som ständigt uppdateras och anpassas efter säsong och råvaror.

Idre

En grupp personer sitter utomhus och fikar i fjällmiljö.
I Idre finns möjligheten att njuta av fantastiskt fika, fjälluft och det unika landskapet på en och samma gång.

1. Grövelsjön fjällbageri. I detta bageri bakas alla bröd för hand, främst på surdeg, och så mycket som möjligt på ekologiska råvaror. Det är viktigt att baka utan några tillsatser.
2. Renbiten. Lär dig mer om den samiska kulturen under en fikapaus. Här kombinerar renskötsel, med egen förädling, butik med café samt en mängd olika guidade turer. 
3. Sjöstugan restaurang och café. Njut av goda frasvåfflor med hemkokt hjortronsylt eller hembakat fikabröd i mysig timmerstuga med utsikt över fjällen.

Leksand

En kaffeservis och vika uppdukat på blårutig duk utomhus.
I Leksand och Tällberg finns många underbara caféer, fik och kaffestugor. 

1. Café Allé. Leksands största glasscafé med trädgårdsservering som serverar den lokalproducerade gourmetglassen Rättviksglass.
2. Stationsgatan 6. Här serveras fräscha luncher och rustika bakverk och det mesta är gjort på ekologiska råvaror.
3. Gapa café. Gapa serverar färgglad mat på råvaror i säsong. Allra helst lokalt & ekologiskt. Menyn varieras efter säsong, inspiration & humör.
4. Buffils Annas Kaffestuga. Känt sen 1925 för sin fantastiska utsikt över Siljans blå vatten. Här hittar du kaffeservering, glass med mera.
5. Siljans Konditori. Godsaker från eget bageri och kök, här serveras även dagens lunch med salladsbuffé och sommartid egentillverkad gelato. Missa inte söndagsbrunchen!
6. Hildas Trädgårdscafé. Njut av den välkända naturpark med fantasifulla trädgårdsrum och fika bland lummiga träd och blomstrande rabatter.
7. Bagarstugans gårdscafé. Det här caféet följer årstidernas växlingar för att få bästa kvalitet och minsta klimatpåverkan, därför möter du ett utbud som varierar över året.
8. Soltägtsgården. Högt uppe på Plintsbergs sluttningar strax utanför Tällberg erbjuds du son cafégäst en bekväm och rofylld atmosfär med en milsvid utsikt ut över sjön Siljan.
9. Dalmål Kafé & Hantverk. Milsvid utsikt över Siljan och många goda alternativ för fika, lunch och middag. Trädgårdsservering med vedeldad stenugn.

Ludvika

En våffla med ägg och räkor som topping.
Ludvika lockar med mycket gott fika och mysiga caféer.

1. Disponentparken. Disponentparken i Grängesberg med anor från 1896 är idag en välbesökt kulturpark och ett utflyktsmål för både stora och små.
2. Café Bringsjöberg. Detta helgöppna café bjuder in till lugna stunder, gofika, smörgås eller lunch i den vackra miljön i Abborrberg.
3. Våffelbruket Hammarbacken. Med utsikt över glittrande sjön Väsman ligger historiska området kring Hammarbacken och Våffelbruket. Upplev de underbara bubbelvåfflorna.
4. Gästis. Gästis i Grangärde ligger mitt i det vackra bergslagen med naturen ända in på knuten. Med anor sedan 1800-talet har denna gästgivargård en spännande historia att berätta.
5. Tillmans. I caféet här hittar du årstidsinspirerade godsaker vid Grangärde musteri. Under sommaren kan du avnjuta din fika på verandan med utsikt över odlingarna. Traktorland för barnen.

Malung

Paj och vaniljglass med blomster upplagt i en skål.
Njut av gott kaffe och gofika i Malungs storslagna natur.

1. Fresans Konditori. Här kan du njuta av äkta hembakat bröd, nybryggt kaffe, latté, cappuccino eller espresso. Naturligtvis kan du även köpa med dig av bakverk och matbröd.

Mora

En grillad smörgås och sallad vackert upplagt på vitt porslin.
Vad äter du helst när du ska luncha på något av Moras caféer? Tur att det finns många rätter att välja mellan.

1. Café Zorn. Inrymt i den gamla stallängan på Zorngården och med vacker utsikt över trädgården ligger idag ett populärt stopp för alla fikasugna. Maträtterna och bakverken lagas från grunden.
2. Mora kaffestuga. Konditori Mora Kaffestuga är ett traditionellt café beläget mitt på gågatan i centrala Mora. Här erbjuder ett brett sortiment av fikabröd, matbröd och tårtor från deras egna bageri.
3. Glasspaviljongen. I trädgården Korsnäsgården kan du njuta av rättviksglass med noga utvalda tillbehör i trädgården. Här serveras glassdesserter utöver det vanliga.
4. Hökbergs Fäbodcafé. I Hökberg kan du avnjuta en fika eller träningspaus i Vasaloppets idylliska miljö. Caféet erbjuder våfflor, glass och fika samt olika drycker.

Orsa

En kvinna håller i ett fat som dignar av bakverk.
I Orsa finns många tillfällen att njuta av något riktigt gott.

1. Smidgården. Smidgårdens café och restaurang har säsongsöppet och här kan du som gäst avnjuta den milsvida utsikten över Orsasjön.
2. Orsa Kaffestuga. Ett mysigt konditori i 1800-tals miljö mitt i Orsa. Goda lätta luncher, smörgåsar och fika serveras året runt.
3. Café Älvhöjden. Det lilla cafeet med milsvid utsikt över bergen. Här får du riktigt kokkaffe, matiga våfflor med sylt och grädde och annat hembakat.
4. Hansjö Lanthandel. Njut av hembakt och missa inte ost- och potatisvåfflor eller att botanisera i butiken som är fylld till bredden med inredning, möbler med mera.

Rättvik

En crêpe med ägg och skina förbereds för servering.
Rättvik bjuder inte bara på fantastisk natur och utsikt, utan också många trevliga fikastunder.

1. Snitths Hantverksbageri. Ett riktigt hantverksbageri med café där allt bakas med svenska, lokala och ekologiska varor i möjligaste mån. Enkelt, gott och trivsamt.
2. The Mangévie. Upptäck handgjorda praliner från Furudal, gjorda av äkta Belgisk choklad med smak av Sverige.
3. Vikarbyns Creperie. Creperie i trädgården i anslutning till Mikaela Willers keramikbutik. Avnjut traditionella crêpes, tillagade efter det bretonska konceptet och konstens alla regler.
4. Pias stuga. En över 200 år gammal fäbod där man kan avnjuta kok-kaffe och nått gott i underbar fäbodmiljö.
5. Gammelgårdens trädgårdscafé Nyfiket. Sommarcafé med ekologiskt och närproducerat. På Nyfiket i Rättvik serveras fika och mat med smaken och känslan i första rummet.

Smedjebacken

Ett bord med bricka och skålar fyllt med jordgubbar.
Finns det något bättre än en fikastund mitt på dagen? Varför inte göra ett stopp i Smedjebacken och prova godsakerna där?

1. Söderbärke hembygdsgård. På denna bergsmansgård från 1800-talet kan du se gamla föremål och utställningar och avnjuta kaffe på tunet från Bagarstugans café.
2. Café Fyren. Sommarcafé vid Smedjebackens båthamn. Vackert belägen vid sjön Barken med gångavstånd till badplats och centrum.

Sälen

En pojke och en ko går utanför en fäbod.
I Sälen kan många fantastiska fikaminnen skapas bland fäbodar och fjäll.

1. Hemfjällsstugan. En äkta våffelstuga uppe på fjället, 850 meter över havet. Här finns ingen el eller vatten, inga bilvägar. Att vandra eller skida hit ger en fantastisk naturupplevelse. Öppet vintertid.
2. Lindvallens fäbodscafé. Mitt i Lindvallen finns en genuin fäbodmiljö med fäbodar från slutet av 1800-talet. Här strosar djuren mer eller mindre fritt.
3. Storfjällsgraven. Sedan 1951 har besökare njutit av den vackra utsikten och även serveringens goda våfflor. På menyn hittar du bland annat frasiga våfflor, gulaschsoppa och mycket annat gott.

Säter

Två kvinnor och två barn fikar i gräset.
I Säter finns många tillfällen att inte bara njuta av gott fika inomhus, utan också utomhus.

1. Säterdalen. Säterdalen är ett halvmil långt ravinsystem med en helt unik natur. Här finns Barnens Dal, fäbod, fiske, klätterställningar, stora rutschbanor samt Dalstugan med café och servering sommartid.
2. Gustafs Bröd. Mysigt café och bageri i Gustafs. Här bakas allt på plats, du kan köpa med hem eller fika på plats i den ombonade miljön.
3. Containercafé Skedvi Bröd. På gårdsplanen utanför Skedvi Bröd finns återvunna containrar som anpassats och inretts. Här finns något för hela familjen med café, glasservering och inredningsbutik.

Vansbro

Bakelse på tallrik med kvinna som håller sked i bakgrunden.
Vansbro är känt för att ha många underbara caféer, har ni besökt något av dem någon gång?

1. Ryggåsstugan. Ett café med närhet till naturen. Vid Storsjöns utlopp i Snöån ligger Ryggåsstugan sedan 1933. Ät en god smörgås eller sallad nere vid vattnet eller inne i den mysiga timmerstugan.
2. Café i Fårhus. Detta sommaröppna café är en upplevelse för liten som stor. Här fikar man hembakat och äter matiga mackor bland alla djuren på gården.
3. Vansbro konditori. Caféet har blivit utsett till Dalarnas bästa klassiska konditori och här finns bröd från deras eget bageri och mycket annat gott som lockar.

Älvdalen

En skål med fika på ett träbord.
Mitt bland de djupa skogarna finns Älvdalen där det bjuds på många mysiga fikastunder.

1. John Johns Bakeri. Här bakas det som hemma, med rena råvaror och det allra mesta är laktosfritt och ekologiskt. Kärlek för hantverket och fikaglädjen.
2. Fäbodcafé i Skärklitts fäbodar. Sommaren 2021 flyttar Café Kvarnen tillfälligt till Skärklitts fäbodar. Missa inte deras kavelgrisar!