Guldkorn på dalavis med knäckebrdö från Skedvi Bröd, keramik från Nittsjö keramik och knäckebröd från Leksandsbröd.

Guldkorn på dalavis

På väg genom Dalarna i sommar och på jakt efter stoppen och utflyktsmålen som sätter extra touch på resan? Här har vi samlat fyra favoriter som garanterat kommer sticka ut: unik keramik, egenmålade dalahästar och knäckebröd från både bageri och vedeldade ugnar.


Det sägs ju att resan många gånger är målet och under en resa genom sommardalarna kunde det inte vara mer sant. Här finns mycket att se, göra och upptäcka – som brödet som bakas i Leksand på råg från åkern utanför bageriet eller det som gräddas i vedeldade ugnar i Stora Skedvi. Den vackra keramiken som blivit synonym med både Dalarna och byn Nittsjö där den fortfarande tillverkas för hand. Att måla en egen dalahäst, se hur träbiten blir till Sverigesymbol. Allt det som väntar längs vägen genom Dalarna. Här har vi samlat fyra guldkorn väl värda ett stopp.

1. Leksands Knäckebröd

Knäckebröd från Leksand är en av Dalarnas kanske mest kända (mat-)ikoner. Brödet bakas än i dag i bageriet utanför Leksand, på ett recept som i grunden består av svensk råg, vatten, jäst och en nypa salt. Det är allt som behövs för att få den där riktigt goda, naturliga och spröda smaken.

Stanna till vid bageributiken som ligger alldeles bredvid riksväg 70 utanför Leksand. Här finns prisvärt bröd av andrasortering i både små och riktigt stora förpackningar. Dessutom är butiken fylld med inredning, souvenirer och mat med anknytning till bygden. Sommartid öppnar de även sin Knäckeria, där de bland annat säljer sina populära Knäckepizzor och Rättviksglass.

Rymlig parkering med gott om plats för både husbil och husvagn.

Läs mer på Leksands Knäckebröds hemsida.

Leksands Knäckebröd Tre Kullor och Knäckepizza.

2. Nittsjö Keramik

Ett av landets äldsta hantverksföretag finns i byn Nittsjö utanför Rättvik. I fabriksbutiken hos Nittsjö Keramik finns produkter av både första och andra sortering av den ikoniska dalakeramiken. Bland de klassiska serviserna finns exempelvis ”Allmoge” och ”Kullsbjörken”, men sina böljande dalaformer och -färger. På hyllorna finns även nyproduktion av klassiska vaser, skålar och blomkrukor från tiden 1890–1950 formgivna av Erik Mornils, Jerk Werkmäster och Thomas Hellström. Passa också på att botanisera bland de välkända och karaktäristiska Luvnissarna, som varje år uppdateras med en ny modell.

Tillverkningen ligger i samma lokaler som butiken och under vissa tider går det att besöka fabriken. Köp en glass och ta plats på en av bänkarna utanför eller promenera in i skogen och njut av stillheten. De natursköna omgivningarna i den lilla byn är i sig väl värd ett besök.

Läs mer på Nittsjö Keramiks hemsida.

Keramik, fabrik och försäljning hos Nittsjö Keramik utanför Rättvik.

3. Nils Olsson Dalahästar

I byn Nusnäs utanför Mora tillverkas världens kanske mest kända häst – dalahästen. På dalahästtillverkningen hos Nils Olsson Dalahästar får du på nära håll följa med på resan från träbit till färdigmålad häst.

Dörrarna till verkstaden står öppna och som besökare är du välkommen att på egen hand titta närmare på den eller de hantverksdetaljer som intresserar dig mest. Kanske är det täljarna som med millimeterprecision ger hästen sina unika former? Eller de skickliga krusmålarna som förser dalahästarna med sina karaktäristiska färger och mönster? Passa samtidigt på att ställa frågor till de kunniga hantverkare som jobbar med just sin del i kedjan.

För den som blir inspirerad är det också möjligt att måla sin egen dalahäst på plats. I butiken, som ligger i anslutning till verkstaden, finns ett stort utbud av dalahästar i olika storlekar, färger och modeller samt andra krusmålade produkter, som exempelvis träskor. Här finns också Morakniv Outlet, med andrahandssortering av knivar från den lokala knivtillverkaren. Så passa på att köpa med ett fint minne från besöket i Dalarna. Sommartid finns också ett café med fika, glass och lättare luncher.

Läs mer på Nils Olsson Dalahästars hemsida.

Dalahästtillverkning på Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs utanför Mora.

4. Skedvi Bröd

Mellan Säter och Borlänge ligger Stora Skedvi med matmeckat Skedvi Bröd. Gör ett besök och upplev smaker, dofter och stämning på plats. På saluhallens hyllor finns gott om läckerheter från producenter runt om i Dalarna. Perfekt för dig som vill ta med dig en eller flera smaksensationer hem.

Här gräddas Skedvi Bröd för hand i vedeldade ugnar, som eldas med gran- och tallved av skickliga bagare. Njut av dofterna och betrakta det hantverksmässiga skådespelet. Mjölken från Stora Skedvi Mejeri går att köpa med på flaska eller i frusen form som glass. En varm sommardag intas förstås även en glass på plats.

I platsens restaurang huserar Emma och Linus med personal och de ser till att bjuda på bästa tänkbara matupplevelse. Deras läckra luncher hämtar ingredienser och råvaror från landskapet runt omkring. Som fläskköttet som kommer från närmaste Forsa Gård, eller nötköttet från Pollacks Gård som ligger på andra sidan Dalälven. Den trivsamma industrimiljön i de gamla fabrikslokalerna gör förstås även sitt till. Sommartid är uteserveringen den självklara platsen att hänga på.

Har du svårt att slita dig och vill stanna för att äta lite mer eller bara passa på att se ännu mer av omgivningarna? På parkeringen precis utanför finns ställplatser för husbil och husvagn.

Läs mer på Skedvi Bröds hemsida.

Tillverkning av knäckebröd hos Skedvi Bröd och försäljning av olika produkter i deras saluhall.

Kom ihåg

Tänk på att öppettider och -tillfällen kan variera under sommaren. Ofta krävs förbokning, speciellt för eventuella guidade visningar. Likaså kan förutsättningar för öppethållande och hur besöken kan genomföras påverkas av aktuella riktlinjer och rekommendationer. Stäm alltid av senaste uppdaterade information med respektive aktör vad som gäller inför besök.