Paul Gaugins målning Landskap från Bretagne som visas på Zornmueet i Mora.

Upplyftande och efterlängtade konstupplevelser med Dalarna Art Trail

2021 års Dalarna Art Trail är guiden för dig som vill uppleva några av Dalarnas bästa konstutställningar i sommar. Längst vägen väntar tolv spännande konststopp, från Avesta Art i söder till Zornmuseet i norr. Ett välkommet nygammalt i år tillskott är Maskinhuset i Grängesberg, som åter öppnar för konstutställningar sommartid.


Först ut för säsongen är Avesta Art med utställningen RE: Avesta Art, som från 15 maj visar en spännande blandning av återbruk och nytt. De som på grund av förra sommarens restriktioner inte kunde besöka Verket ges i år en ny möjlighet att bland annat den omtalade utställningen Aquanauts: Expeditionen. Därefter öppnar resterande aktörer upp allt eftersom och i början av juli står samtliga utställare redo att välkomna besökare.

Dalarna Art Trails breda utbud både utmanar och inspirerar. Bland de stopp som ingår visas konstutställningar som spänner över aquanauter och dukade bord, konstnärsvännerna Ottilia Adelborg och Hilma af Klint, landskapelser och skulpturala uttryck, Max Books måleri, Manet, minnen och samtidssatir av Wisti.

– Det senaste året har varit en utmaning för kulturen och vi längtar verkligen efter att återigen få skapa något för en publik. Med tanke på det rådande läget räknar vi med att fokus ligger på hemester även i år, och vår känsla är att det uppdämda behovet av upplevelsekultur i närområdet är enormt, säger Magdalena Nord Omne och Lisa Mossfeldt Scheltdorf på Magasinet i Falun, projektledare och initiativtagare till Dalarna Art Trail.

Hilma af Klints talva Utsikt med björk från 1906, målad i olja

Björn Wessmans verk Pangea, som ställs ut på Rättviks Konsthall.
Hilma af Klints "Utsikt med björk" (1906) ställs ut på Dalarnas museum. På Rättviks Konsthall visar Björn Wessman bland annat sin "Pangea".

Coronaanpassade konstupplevelser

Gruppens samlade erfarenheter från förra sommaren är att det fungerade bra att anpassa verksamheten efter gällande restriktioner.

– Vissa använde sig av digitala bokningssystem och andra, där besökstrycket var mindre, räknade besökare på plats, berättar Magdalena och Lisa.

 Även själva utställningarna utformades för att underlätta för besökarna att hålla avstånd. Från mitten av mars i år gäller dock samma regler för museer och konsthallar som för butiker, det är med andra ord ytan som bestämmer antalet besökare. De nya reglerna gör stor skillnad för framför allt de till ytan större aktörerna som Avesta Art och Magasinet.

Årets Dalarna Art Trail är det nionde i ordningen och upplägget har visat sig gå hem hos besökarna. Att samla ett antal utvalda utställare gör det enkelt för nyfikna besökare att hitta till Dalarnas mest intressanta konststopp – antingen i ett svep eller i form av flera dagsutflykter. Längs vägen finns dessutom gott om smultronställen för den som vill fika eller äta, besöka ett världsarv eller njuta av vackra omgivningar.

Samtliga utställningar är öppna från början av juli till slutet av augusti.

Läs mer på Dalarna Art Trails hemsida. Där finns även en karta över de deltagande utställarna, öppettider och mer information.

Lina Sofia Lundin ställer ut på Meken och på Konsthallen Kvarnen konst av Carl Larsson.
Lina Sofia Lundin är en av konstnärerna som ställer ut på Meken i Smedjebacken. Sommarens utställning på Konsthallen Kvarnen i Sundborn heter "Välkommen till bords!".

 

Medverkande i Dalarna Art Trail 2021

 1. Avesta Art: RE: Avesta Art. 15 maj–12 september.

 2. Meken, Smedjebacken: Tillbaka till Naturen, Eric Andersson, IC98, Jenny Käll, Märta König och Lina Sofia Lundin. 29 maj–28 augusti.

 3. Arkivhuset, Smedjebacken: Max Book, Marika Lindbom, Yvonne Wetterling. 15 juni–15 augusti.

 4. Maskinhuset, Grängesberg: Samtidigt. 1 juli–8 augusti.

 5. Galleri Svarta Gran, Borlänge: Sara Nielsen Bonde, 5 juni–24 juli. Sanna Lindholm, 7 augusti–23 oktober.

 6. Magasinet, Falun: Heja samtiden! Kent Wisti. 2 juli–22 augusti.

 7. Dalarnas museum, Falun: Att söka sin väg, Konstnärsvännerna Ottilia Adelborg och Hilma af Klint. 26 juni–7 november.

 8. Konsthallen Kvarnen, Sundborn: Välkommen till bords! 28 maj–22 augusti.

 9. Leksands kulturhus: Timmerhuskulturen i Övre Dalarna, En utställning om husen som besjälar landskapet.

 10. Hjortnäs Handel Galleri: Elisabeth Moritz, Postmemory # 3. 26 juni–29 augusti.

 11. Rättviks konsthall/kulturhus: Björn Wessman, Landskapelser, måleri 12 juni–29 augusti.

 12. Zornmuseet, Mora: Från Manet till Gauguin, Fransk konst på Zorns tid. 12 juni–5 september.

Tänk på att öppettider och -tillfällen kan variera under sommaren. Ofta krävs förbokning, speciellt för eventuella guidade visningar. Likaså kan förutsättningar för öppethållande och hur besöken kan genomföras påverkas av aktuella riktlinjer och rekommendationer. Stäm alltid av senaste uppdaterade information med respektive aktör vad som gäller inför besök.