Ett kollage med bilder på barn på Tomteland, på höghöjdsbanan Högt och Lågt i Rättvik samt cyklar i fjällen.

Leklust på dalavis

Leksugna barn säger du – välkommen till ett sommarlov på dalavis säger vi. För i Dalarna bubblar det av leklust och aktiviteter att fylla dagarna med. Här öppnar sig dörrar till magiska sagovärldar och oväntade skogsäventyr. Busa med troll, älvor och drakar. Känn pirret i magen under en färd med zipline, spana på nyfikna urdjur och upptäck Idres häftiga fjällvärld på cykel med barnen. Busa, klättra, hoppa, bada och maxa sommaren tillsammans. Här är sju sommarlovspärlor för hela familjen.


Det är dags att fylla sommarlovet med saker att göra med barnen och Dalarna bjuder på alltifrån djur och natur, historiska äventyr, cykling och vandring, sagoland och sommarland. Här har vi samlat sju saker att göra med barnen i Dalarna i sommar. Ta del av aktiviteterna och lek loss.

1. Avesta Visentpark

Möt det ståtliga, mäktiga och respektingivande urtidsdjuret visenten på Avesta Visentpark. Gå en guidad visning och lär dig mer om visenterna, avelsarbetet och djurskötseln och varför de bor i Avesta. På gården ges också utrymme för massor av lek samt fika eller lunch från gårdscaféet med sin lummiga trädgård.

Det finns också möjlighet att gå en digital visning på egen hand i parken. Från parkeringen är det en liten promenad på ca 200 meter till entréboden med souvenirbutik. Inne i parken tar ni er enkelt fram på grusvägar eller gräsmattor.

Se mer på Avesta Visentparks hemsida.

Visentparken

Gården på Visentparken i Avesta.
Hälsa på visenterna, lek och busa på den stora gården och fika i det mysiga Ladugårdscaféet.

2. Falu Gruva

Vid Falu Gruva kan du utforska omgivningarna både ovan och under jord. Gruvan är öppen året runt och under en guidad visning under jord får ni höra mer om gruvans tusenåriga historia och uppleva den speciella miljön med vindlande gångar och stora bergrum.

Temperaturen i gruvan är +5 grader året om, ungefär som i ett kylskåp, och gångarna kan vara leriga. Ta på varma kläder och oömma skor. Regncape och hjälm finns att låna. Åldersgräns för att gå ner i gruvan är 3 år och alla under 12 år går endast ner i målsmans sällskap. Observera att det är obligatorisk förbokning på givna slottider för att undvika trängsel mellan sällskapen.

Ovan jord väntar besök i det interaktiva Gruvmuseet, med möjlighet att få en spännande inblick i hur gruvarbetarna levde förr i tiden. Ta också en tur med Lilla gruvtåget och toppa det hela med en utsökt fika på Gjuthuset Café och Butik eller mat på Restaurang Geschwornergården.

Se mer på Falu Gruvas hemsida.

Tre barn vid Falu Gruva.

Det interaktiva Gruvmuseet vid Falu Gruva.
Gå ner i gruvan och utforska spännande salar och gångar. Ovan jord finns det interaktiva Gruvmuseet, med olika experiment och lärorika aktiviteter.

3. Högt & Lågt

Redo för en utmaning? Då ska ni bege er till klätterparken Högt & Lågt i Rättvik. Efter en säkerhetsgenomgång är ni redo att utmana er själva och varandra. Här finns banor i vacker skogsmiljö som passar både de yngsta och höjdrädda till de mest våghalsiga. Efter ett par timmars klättring genom de olika lederna vittnar många klättrare om ökad teamkänsla och stärkt självförtroende.

Banorna är indelade i svårighetsgrader med färgkoder, precis som i en skidanläggning. Den enklaste är orange, därefter följer ljusgrön, mörkgrön, blå och röd, som svårast. Högt & Lågt har ingen åldersgräns, men de olika banorna har olika krav på minimilängd.

Se mer på Högt & Lågts hemsida.

Pojke klättrar på höghöjdsbana.

Pojke klättrar i stort spindelnät av rep.
Klättra bland träden och ta er fram längs de olika banorna - som ofta avslutas med en pirrig färd i zipline.

4. Leksand Sommarland

På Leksands sommarland finns karuseller som får det att kittla i magen, motorland med snabba gokarts och i Siljan tävlar ni mot varandra i den hisnande Wipe out-banan. I den stora äventyrsparken finns fler än 50 aktiviteter för hela familjen.

Bo enkelt och smidigt på intilliggande Leksand Strand. Då kan ni kombinera besöket på sommarland med mysigt boende i stuga, bad i Siljan, minigolf, restauranger och andra aktiviteter som anläggningen erbjuder. Årets nyhet är glamping i ett lyxigt tält byggt på en rejäl altan med utemöbler, perfekt förutsättning för trevligt familjehäng i sommarkvällen.

Se mer på Leksand Sommarlands hemsida.

Vattenhinderbanan Wipeout Siljan på Leksand Sommarland.

Karusellen Kättingflygaren på Leksand Sommarland.
Utmana varandra i vattenhinderbanan Wipeout Siljan eller känn pirret i magen på Kättingflygaren.

5. Sagolandet Tomteland

På Sagolandet Tomteland i Gesunda strax utanför Mora kan ni träffa Tomten, även mitt i sommaren. Här har han samlat alla sina vänner: nissarna, trollen, busmössen, älvorna, renarna, Sagofen, Häxan och många fler. Alla är ständigt redo för lek, skoj och roliga upptåg. Besök de många fantasifulla platserna från sagornas värld, som Trollrike, Sagotorget, Älvornas skog, den Förtrollade skogen och Häxans hus. Hittills har de bara funnits just i sagorna, men på Tomteland är allt på riktigt och ni dras snabbt in i äventyret.

Det välfyllda dagsprogrammet pågår samtidigt på olika platser i parken, så planera minst en heldag – allra helst två! Hyr en skrinda i entrén, så tar ni er runt smidigt med både barn och packning. Ät på något parkens egna matställen eller ta med egen matsäck och duka upp utomhus. Det finns gott om bänkar, bord, slogbodar och grillplatser runt om i sagolandet.

Se mer på Sagolandet Tomtelands hemsida.

Flicka leker på Tomteland.

Sagofiguren Huldran på Tomteland.
Träffa sagofigurer som Huldran, Alven, Sagofen, Häxan, alla nissar och troll och följ med dem på spännande äventyr runt om i den stora utomhusparken.

6. Idre Fjäll

Sommartid byts skidorna ut mot cyklar på Idre Fjäll och flertalet leder av varierande längd och svårighetsgrad står till förfogande. Som cykelområde inom Biking Dalarna är det garanterad hög standard på leder och kringservice. Välj boende i lägenhet eller stuga med närhet till både naturen och till aktiviteter. Ta en tur i kanot eller testa forsränning, upplev fjällvärlden från hästryggen eller vandra upp på Städjan. Lär er mer om samisk kultur, träffa och vandra med renar och smaka samisk mat som tillagats över öppen eld. Här finns mycket spännande att göra tillsammans.

Läs mer på Idre Fjälls hemsida.

Cykling på fjället på Idre Fjäll.
Vandring på fjället vid Städjan i Idre.
Fjället är inblandat i de flesta aktiviteterna på Idre Fjäll. Cykla och vandra i de häftiga och lättillgängliga fjällmiljöerna. Foto: Idre Fjäll.

7. Orsa Grönklitt och Orsa Rovdjurspark

På höjderna utanför Orsa finns allt för en aktiv familjesemester med vildmarkskänsla. Cykel, vandring, fiske, bad och paddling är bara några av de aktiviteter som står till buds för den som ska på semester med barn. Här finns ett flertal olika boenden som kan agera basläger; mysiga stugor, större lägenheter, camping och vandrarhem. Cyklingen på Orsa Grönklitt är en given höjdare för såväl nya nyfikna som mer rutinerade cyklister. Samtliga leder startar och slutar vid Längdcentrum där det också finns cykeluthyrning, verkstad och sportshop. Vandra genom de trolska skogarna, kanske till den närliggande byn Fryksås för en fika med slående utsikt. Bada, fiska, paddla kanot, kajak eller SUP-närliggande Rädsjön. Möjligheterna är med andra ord många!

Alldeles bredvid boendet vid Orsa Grönklitt ligger också Orsa Rovdjurspark, Europas största rovdjurspark i sitt slag. Spana efter björn, varg, lo, järv, tiger, leopard och berguv. Missa inte heller den nya isbjörnsungen!

Läs mer på Orsa Grönklitts hemsida.

Isbjörn kommer upp ur vattnet på Orsa Rovdjurspark.

Tre personer paddlar kanot på Rädsjön på Orsa Grönklitt.
Spana efter vilda djur på Orsa Rovdjurspark eller gå loss bland alla olika vattenaktiviteter som finns att välja mellan. Vid Rädsjön bredvid Orsa Grönklitt väntar både bad, fiske och olika former av paddling.

Kom ihåg

Tänk på att öppettider och -tillfällen kan variera under sommaren. Ofta krävs förbokning av entrébiljetter och eventuella guidade visningar. Likaså kan förutsättningar för öppethållande och hur besöken kan genomföras påverkas av aktuella riktlinjer och rekommendationer. Stäm alltid av senaste uppdaterade information med respektive aktör vad som gäller inför besök.