En isbjörnsunge går framför sin mamma.

En isbjörnsunge är född hos Orsa Rovdjurspark

Siljansbygden lockar många med sitt vackra landskap och unika natur, där de blånande bergen och gröna skogarna alltid utgör en vacker kuliss. Nu har ett ovanligt nytillskott fötts hos Orsa Rovdjurspark, en isbjörnsunge! Den lilla krabaten är några månader gammal och har precis börjat lämna idet tillsammans med mamma. 


I Orsa Rovdjurspark är våren en händelserik tid och förberedelserna inför högsäsongen är många. Men redan i vintras hände något ovanligt, en isbjörnsunge såg dagens ljus! Det är ovanligt att isbjörnsungar föds i djurparker, och det är endast ca 50 % av dem som överlever de första veckorna. Ungen, som föddes den tredje december, har överlevt den första kritiska perioden och Johanna Berglund, som jobbar i parken, är väldigt glad över det. 

- Isbjörnsungen är verkligen ett litet mirakel vi väntat på, med tanke på hur länge honan och hanen har gått tillsammans utan något resultat. Även att äntligen få se honan Ewa vårda sin unge och vara en helt otrolig mamma. Det ger en så mycket själv att få se den framgången! Ungen har växt på sig otroligt bra, utvecklat motorik och även börjat smaka på samma föda som mamma Ewa. Vi har gett Ewa all den tid och lugn som hon behövt för att kunna vara en samlad moder, inte pushat eller trampat över linjen. I det stora hela är det väldigt viktigt att hela tiden läsa av djuren.

Isbjörnsunge sitter i snön.
Isbjörnsungen har precis börjat lämnat idet och börjat upptäcka världen utanför tillsammans med sin mamma Ewa. Foto: Grönklittsgruppen.

Johanna har jobbat i parken sedan 2017 och är utbildad djurvårdare. Hon började som sommarjobbare direkt efter sin examen, men blev därefter kvar. Det var nära att hon inte tog steget att söka jobbet i parken och flytta till Dalarna, men så här i efterhand ångrar hon sig inte.

- Det är en av de bästa sakerna som har hänt mig. Det är ett fysiskt krävande jobb, där större delen av dagarna spenderas utomhus med ett härligt gäng till kollegor, både tvåbenta och fyrbenta. Det roligaste med mitt jobb är att få vara med och göra skillnad, till stor del miljö och bevarandemässigt. Parken har många utrotningshotade arter och är en av många som gör en viktig del för deras fortsatta befinnande på jorden. Även att få informera alla besökare om rovdjuren som finns i de svenska skogarna. Det är viktigt att förstå sig på djuren så att vi ska kunna leva sida vid sida med dem utan att störa varandra.

Isbjörnsunge ligger i snön.
Ungen har överlevt de kritiska veckorna och njuten av snön utomhus. Foto: Grönklittsgruppen.

Men även utanför parken väntar många fantastiska upplevelser. Det är lätt att ta sig ut i skog och mark och spännande djurmöten väntar runt hörnet. Johanna har sedan sin flytt till Dalarna varit med om en hel del. 

- Det unika med den natur som finns runt Siljan är att mycket av djurlivet kan man se gratis genom att ta skogsturer med bil eller till fots. Jag själv tar då och då en tur innan skymning för att uppleva det fantastiska djurlivet. Jag brukar få syn på tjädrar, hjortar, älgar och har även tre gånger lyckats se björn i det vilda! Det mesta ser jag faktiskt på vägen upp och ned från jobbet!