Utsikt från Digerberget.

Digerberget 2,4 km

En vandring i Tällberg som går förbi Digerberget där man har vacker utsikt över Siljan

Boka

Beskrivning

Längd: 2,4 km

Beskrivning Starten hittar man längs vägen Ovabacksgattu vid informationsskylten för Nybodalens naturreservat. Härifrån så följer man de orangea markeringarna. Vandringen går igenom två naturreservat, Nybodalen och Digerberget.

I Nybodalen går vandrignen genom lövskog för att sen övergå till barrskog påväg upp till Digerberget. På toppen av Digerberget har man en underbar utsikt över Siljan och i vindskyddet på toppen kan man äta sin matsäck eller bara njuta av naturen. Här uppe på toppen är det tallen som trivs. Nedanför hällmarken breder granskogen ut sig och inom delar av området har träden uppnått en aktningsvärd ålder på långt över hundra år. I området växer de rödlistade svamparna kötticka och ullticka, arter som är beroende av skogar med mycket döda träd - stående eller liggande. Köttickan växer helst i riktigt gamla skogar och på platser med hög luftfuktighet.

Fågellivet i området är typisk för den äldre barrskogen. Rödstjärt, tofsmes, svartmes och trädkrypare sjunger här in sina revir under vårmånaderna.

Om man bara vill se utsikten så kan man istället starta från Dalecarlia Hotel & Spa i Tällberg, från där så är det 500 m upp till Digerberget. Efter promenad upp genom skogen med klättring över stenar och stora rötter når man det eftertraktade målet.

Fakta

  • Barn & Familj
  • Sommar

Vägbeskrivning

Från Leksand: Åk norrut mot Tällberg på riksväg 70, sväng vänster vid Tällbergsporten och fortsätt rakt fram. Efter Tällbergs station, fortsätt på Ovabacksgattu fram till parkeringen.