Skidåkare i skogen som är täkt av snö och solen skiner.

Dalarnas omodernaste skidtur

Efter ett snöfall är naturen ett oskrivet blad. Med breda träskidor blir det en tur ut i markerna för att läsa i snön vad djuren har haft för sig den senaste tiden. Det är otroligt roligt att åka skidor i ospårad terräng. Friluftsliv på vintern ger nya möjligheter och skidorna är anpassade för att färdas i ospårad djup snö. Ställen som annars kan vara svåra att färdas på under barmarksperioden fryser till och snön lägger sig som en fluffig matta. Det kan vara svårt att få syn på djur när man är i skogen, men de finns där. Tack vare snön kan man genom deras spåravtryck se vad de har sysselsatt sig med (turen går alltid i motsatt riktning för att inte störa). I området rör sig förutom de vanligaste arterna som förekommer i barrskogen även de fyra stora. Varg, lo, järv och med lite tur så ligger vårsnön kvar när björnarna börjar röra på sig. Vinterturerna blir så mycket mer spännande när man vet vem som rört sig i markerna.

Boka

Beskrivning

Träskidorna är från Tegsnäs alternativt retro-skidor om så önskas. Du tar med dig egen termos med varm dryck och smörgåsar så att du klarar dig i skogen några timmar. Vatten kan vara bra att ta med eftersom man gör av med en hel del vätska när det är kallt, även om man inte svettas.

Skidorna som används är breda men relativt lätta att åka på. När man färdas på skogsskidor så är det som att promenera med glid. en härlig upplevelse som förr i tiden var det färdsättet som var vanligast vintertid. Det finns olika alternativ på bindningar. Vissa kan du med fördel använda dina egna vinterkängor, till andra får du låna en stabil och varmfodrad skidpjäxa. Eftersom turen ”promeneras” på skidorna så behöver du inte vara elitmotionär, men det är fördel om du har testat och klarar att åka på längdskidor. Du är välkommen att höra av dig om du har frågor. jens@nextstepnature.se

Bra att veta

  • Vinter

Datum (<% occasionResult.length %>)

18 December 10:00
08 Januari 10:00
22 Januari 10:00
05 Februari 10:00

Datum (4)

18 December 10:00 - 16:00
8 Januari 10:00 - 16:00
22 Januari 10:00 - 16:00
5 Februari 10:00 - 16:00