CBIS 278724
Visa på karta

Cykelled - Pråmleden

Upptäck Pråmleden för nya, härliga cykeläventyr! Gränslandet mellan Dalarna och Gästrikland erbjuder 65 km cykelleder i fin natur och som följer vägar och stigar i och omkring Pråmledens sjösystem och kulturmiljöer. Lederna är väl skyltade och försedda med rastplatser med vindskydd och grillmöjligheter. För camping ber vi att få hänvisa till Edskens camping. Hofors. Camping är inte tillåten i Silfhytteå. I övrigt gäller Allemansrätten för camping i naturen.

Boka

Information

Området Pråmleden består av ett sjösystem mellan Hedemora och Hofors kommuner och användes förr i tiden som transportväg för malm och järn. Vägarna och stigarna i området lämpar sig väl för MTB-cykling. Alla leder är skyltade och det finns vackra rastplatser med vindskydd och grillmöjligheter. Flera logialternativ finns samt cykeluthyrning på Husbyringens Besökscentrum i Stjärnsund.

I Silfhytteå är även övergången vid slussen stängd. Slussen är stängd och kan inte användas för slussning, pga förra sommarens problem med att en av de nedre portarna sprang läck, och en provisorisk lagning fick utföras. Det pågår det en nu undersökning av Sveaskog hur man skall komma till rätta med problemet och slussens framtid. Tillsvidare kommer slussen att hållas stängd.

Karta finns på Hedemora Turistbyrå, i Stjärnsund på Husbyringens besökscentrum och på Edskens camping. Du kan starta din cykeltur i Stjärnsund i den södra delen av området eller i den norra på Edskens camping.

Tips! Längs Pråmleden finns trevligt boende på bl a Långshyttans Brukshotell, Husby Wärdshus och Husby Kungsgård, Kursgården Fridhemi i Stjärnsund och på Klosters Herrgård efter förbokning. Besök gärna Stjärnsunds Bruk, Husbyringens Besökscentrum, Polhemsmuseet, Silfhytteå samt Edskens Masugn.

Sommartid erbjuder t ex mysiga Café Sundets Stjärna i Stjärnsund mat och kaffe.

Vill du köpa något gott under cykelturen går det utmärkt att passa på att handla på ICA Mathyttan i Långshyttan, i Stjärnsundskiosken eller hos Handlar´n i Smedby, Dala-Husby.
Hyr cykel på Husbyingens Besökscentrum i Stjärnsund, tel 0225-801 31,
bokningsbart även på vår hemsida.

Slussen i Silfhytteå är stängd och kan inte användas för slussning, pga förra sommarens problem med att en av de nedre portarna sprang läck, och en provisorisk lagning fick utföras. Det pågår det en nu undersökning av Sveaskog hur man skall komma till rätta med problemet och slussens framtid. Tillsvidare kommer slussen att hållas stängd.
Välkommen!