Mat upplagd på tallrik.

Tufft läge hos Dalarnas restauranger

En kartläggning av läget hos Dalarnas restauranger och caféer speglar en näring på randen till regelrätt kris. De nya restriktioner som gäller från 1 mars, med ännu tidigare stängning, ökar pressen ytterligare på företag som redan har det otroligt tufft. Behovet av likvida medel är enormt medan de ekonomiska stöden från myndigheterna dröjer. Samtidigt finns en beslutsamhet att överleva hos de drabbade företagarna, som kämpar för att driva sina verksamheter vidare.


Just nu genomför Visit Dalarna en kartläggning av läget hos Dalarnas restauranger och caféer.

– Det är otroligt tufft för företagen och de behöver likvida medel in i verksamheten. Många av de som ansökt om stöd bara väntar på att pengar ska betalas ut. Myndigheterna behöver agera nu och skynda på processerna, det tar på tok för lång tid och företagen har inga marginaler kvar. Känslan är att vi närmar oss en regelrätt kris inom hela restaurangnäringen, inte minst efter de nya restriktionerna om stängning klockan 20.30. Samtidigt ser vi ett enormt driv och en vilja hos företagarna att få det att fungera och gå ihop. De gör vad de kan för att hitta lösningar och nya möjligheter att överleva, säger Niclas Johansson, affärsutvecklare på Visit Dalarna.

Kartläggningen är en del av det så kallade Covid-19-projektet, som samlar flera olika stödinsatser till företag i dessa kristider. Det kan exempelvis handla om att varje företag har möjlighet att kostnadsfritt nyttja konsulthjälp för olika delar av verksamheten. En av de konsulter som arbetar med företagsstödet och träffat länets företagare är Helen Gustavsson.

– Vi upplever att de flesta restauranger har bra koll på sin ekonomi, antingen själv eller via sin redovisningsbyrå. Många restauranger har också sökt de stöd som har gått att söka. Problemet är att de nya stöd som beslutats efter årsskiftet söks retroaktivt. Det skapar en svår situation för restaurangerna, då de tvingas ta beslut om åtgärder i sina verksamheter utan att veta om de är berättigade till stöden. Det i sin tur kräver en god likviditet för att kunna vänta på stödpengarna, eftersom många beslut och ansökningar är sena utifrån många företagares nuvarande läge och verklighet. Vi är grymt imponerade över den kämpaglöd och beslutsamhet att överleva som vi dagligen möter hos de här företagarna, säger Helen Gustavsson, konsult inom Covid-19-projektet.

För frågor och mer information:

Niclas Johansson, affärsutvecklare Visit Dalarna
niclas.johansson@visitdalarna.se