Skridskoåkare på plogad bana.

Ny appfunktion visar status på Dalarnas skridskoisar

Mitt under skridskoåkningens högsäsong lanserar Visit Dalarna en ny digital funktion som gör det möjligt att ta del av aktuell isstatus på flera av Dalarnas plogade banor. Via appen Visit Dalarna Travel Guide kan skridskosugna besökare och lokalbor uppdatera sig om isläget på de områden som ingår i skridskonätverket Skating Dalarna. Det går att se vilka leder som är öppna, hur isstatusen är samt få varningar om skador och hinder längs lederna.


I samarbete med de sju områdena i skridskonätverket Skating Dalarna lanseras nu en ny funktion i appen Visit Dalarna Travel Guide. Funktionen gör det möjligt för besökare och lokalbor att få uppdaterad information om vilka skridskoleder som är öppna samt vilket nuläge som råder på isarna i form av aktuell längd, isstruktur, friktion och sprickbildningar.

Via en interaktiv karta går det att få en överblick över de aktuella skridskoområdena och övergripande information om dem. Genom att klicka sig vidare in på ett specifikt område syns sedan startplats, banorna på skridskoområdet och dess längd, om de är öppna eller stängda samt israpport om status på banan. Via appen är det också möjligt att varna besökare för eventuella hinder och skador utefter lederna, för att säkerställa en säker och trevlig skridskotur. För att göra skridskoturerna ännu bättre presenteras även kringservice i form av grillplatser, toaletter och parkeringar i appen.

– Vi ser ett extremt stort intresse för skridskoåkning i Dalarna just nu, både från de som bor här och från besökare. Många kontaktar oss med frågor om var man kan åka, vilka banor som finns och hur isstatusen är på dem. Därför är det extra välkommet att kunna lansera den här funktionen nu. Samarbetet med aktörerna inom Skating Dalarna och de som plogar banorna gör det möjligt att via vår app kunna leverera uppdaterade israpporter till alla som vill ge sig ut på skridskor, säger Johan Engström, affärsutvecklare på Visit Dalarna.

Aktuell isstatus rapporteras in av de ideella plogare som varje år lägger ner stort engagemang på banorna. Därefter sker uppdatering av informationen i själva appen. I anslutning till varje skridskoled syns vilket datum och vilken tid den senaste uppdateringen är gjord.

Appen Visit Dalarna Travel Guide finns i App Store och Google Play, där appar finns.

 

Vyer från appen Visit Dalarna Travel Guide.
Den nya funktionen i appen Visit Dalarna Travel Guide gör det möjligt att se aktuell isstatus på de plogade banorna inom nätverket Skating Dalarna.

Om Skating Dalarna

Skating Dalarna är ett samarbete mellan skridskoområden i Dalarna som plogar banor för långfärdsskridsko på naturis. Här finns ett stort och varierat utbud för såväl nybörjare som mer vana skridskoentusiaster, både kortare och längre banor redo att utforskas. Plogningen sker främst av ideella föreningar, med stöd av kommunerna. Syftet är att ge ännu fler möjlighet att njuta av långfärdsskridsko på Dalarnas sjöisar.

Läs mer: Skating Dalarna

Appen Visit Dalarna Travel Guide har tagits fram tillsammans med Tension Graphics inom ramen för ett utvecklingsprojekt som är finansierat av Region Dalarna och Europeiska regionalfonden via Tillväxtverket.