Skidåkare går i mål på Vasaloppet.

Vasaloppet vinner Stora Turismpriset 2021

Vasaloppet vinner Stora Turismpriset 2021. Priset på 100 000 kronor och framför allt äran delades ut idag 24 november i Stockholm. En glad och uppenbart rörd Johan Eriksson, vd på Vasaloppet, fanns på plats för att ta emot priset: ”Vi är en hel bygd som slitit hårt för det här”.


I konkurrens med välkända nationella och internationella besöksmål som Gröna Lund, Icehotel och Medeltidsveckan i Visby utsågs Vasaloppet idag som vinnare av Stora Turismpriset 2021.

– Det värmer otroligt extra ett sådant här år. Vi tittar tillbaka på det förmodligen tuffaste året för hela branschen och näringen. Samtidigt har det varit en väldigt lärorik period och som organisation har vi utvecklats otroligt mycket. En gammal hundraåring som Vasaloppet har fått leva som en startup. Det betyder mycket att bli uppmärksammade på det här sättet. Vi är en motor för motion och hälsa och även för regional och nationell utveckling, sa Johan Eriksson, vd för Vasaloppet, när han tog emot priset.

Han var tydligt rörd över utmärkelsen, som förutom äran innefattar en prissumma om 100 000 kronor.

– Vi är en hel bygd som slitit väldigt hårt för det här. Nu har vi och Vasaloppet snart klarat av de första hundra åren, nu siktar vi på nästa hundra. Det är en stor ynnest att få jobba med det här och det betyder mycket för hela bygden och regionen.

Johan Eriksson, vd för Vasaloppet, vinnare av Stora Turismpriset 2021.
Johan Eriksson, vd för Vasaloppet, tar emot Stora Turismpriset 2021. Foto: Tillväxtverket.

Om Stora Turismpriset

För 28:e året i rad delas Svenska Turismpriset ut till en aktör som på ett nytänkande och innovativt sätt bidragit till att utveckla besöksnäringen. Varje län nominerar varsin kandidat som sedan tävlar om den nationella vinsten.

Kriterierna för Stora Turismpriset är att de nominerade ska:

  • ·         bidra till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen

  • ·         utveckla, sprida och dela kunskaper för att stärka besöksnäringen

  • ·         metodiskt och målmedvetet utveckla en hållbar verksamhet

  • ·         lyckats ställa om sin verksamhet under pandemin

Tillväxtverket är huvudman för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism som delar ut Stora Turismpriset och arbetar för att sprida kunskap till besöksnäringens aktörer. De 21 kandidaterna nomineras i sina respektive län. Priset delades ut den 24 november i samband med konferensen Besöksnäringen på agendan.