Skylt med hänvisningar om att hålla avstånd under Vasaåket 2021.

Vasaloppet nominerade till Stora Turismpriset

Nu är nomineringarna till årets Stora Turismpris klara. I Dalarna nomineras Vasaloppet för sin kreativa omställning i pandemitider, där utmaningar vänts till nya möjligheter och de bibehållit en fortsatt stark position som en av Sveriges största rörelseinspiratörer.


För 28:e året i rad delas Svenska Turismpriset ut till en aktör som på ett nytänkande och innovativt sätt bidragit till att utveckla besöksnäringen. Varje län nominerar varsin kandidat som sedan tävlar om den nationella vinsten. Visit Dalarna nominerar Dalarnas representant, som 2021 är Vasaloppet med motiveringen:

Som en motor för motion och hälsa i Sverige inspirerar Vasaloppet människor till rörelse. Med stor kreativitet har de under pandemiåret inte bara lyckats ställa om, de har även nått och aktiverat nya målgrupper, utvecklat nya produkter och tekniska plattformar för att fortsatt vara en stark reseanledning för Dalarna. Ett ständigt fokus på hållbarhet ur samtliga aspekter skapar långsiktigt starka resultat, till gagn för föreningsliv, regional utveckling och besöksnäring.

– Det är oerhört glädjande och ärofyllt att vårt hårda arbete under den här perioden uppmärksammas på detta sätt. Vårt tydliga mål har hela tiden varit att bevara relationen till våra deltagare och fortsätta att inspirera folk att motionera och uppleva naturen. Under tuffa omständigheter har vi hittat nya plattformar där folk kan möta Vasaloppet, både på hemmaplan och i Vasaloppsregionen, vilket har varit väldigt lärorikt. Vår övertygelse är att det vi lärt oss nu stärker vårt arbete att fortsätta utveckla Vasaloppet samtidigt som vi är en motor för den regionala utvecklingen och besöksnäringen i Dalarna och Sverige, säger Johan Eriksson, vd för Vasaloppet.

– Det är imponerande att se hur Vasaloppet har anpassat och ställt om sin verksamhet. De är otroligt goda förebilder och exempel på hur det går att med kreativitet, innovation och vilja vända tuffa och utmanande omständigheter till nya möjligheter. Dessutom är de en viktig och drivande kraft för hela besöksnäringen och bidrar till att göra Dalarna till en attraktiv region för besökare och motionärer året runt, säger Jonas Rosén, vd Visit Dalarna.

Johan Eriksson, vd på Vasaloppet.
Johan Eriksson är vd på Vasaloppet, som är nominerade till Stora Turismpriset.

Kriterierna för Stora Turismpriset är att de nominerade ska:

  • bidra till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen
  • utveckla, sprida och dela kunskaper för att stärka besöksnäringen
  • metodiskt och målmedvetet utveckla en hållbar verksamhet
  • lyckats ställa om sin verksamhet under pandemin

Tillväxtverket är huvudman för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism som delar ut Stora Turismpriset, Årets ciceron och arbetar för att sprida kunskap till besöksnäringens aktörer. De 21 kandidaterna nomineras i sina respektive län. Priset delas ut den 24 november i samband med konferensen Besöksnäringen på agendan.

Läs mer om Stora Turismpriset och se alla nominerade på Tillväxtverkets hemsida.