Ana Vielman, som blev ofrivillig turist i Dalarna.

Storsatsning på ofrivilliga turister

Det nya fenomenet ”Ofrivillig turism” står i fokus när Visit Sweden tillsammans med Visit Dalarna och flera andra regionala destinationsbolag storsatsar för att locka svenskar att upptäcka Sverige. Ana, Giorgia och Jakub är tre av dem som inte alls hade tänkt att semestra i Sverige, men som råkade fastna här när många länder stängde sina gränser på grund av Covid. Mitt i allt kaos upptäckte de Dalarna och fick uppleva sitt livs äventyr.


Ana Vielman kom hela vägen från Guatemala för att jobba på gårdsrestaurangen på Tolvsbo Värdshus utanför Smedjebacken. Men när de förra året fick lov att stänga på grund av Corona, började Ana istället att resa runt och uppleva hon fastnat i. Avesta och Rättvik blev två favoriter under hennes ofrivilliga turistande.

Ytterligare två ofrivilliga turister är italienska Giorgia Bigazzi och tjeckiska Jakub Tuma. När de lämnade Finland i mars 2020 efter inställt säsongsarbete, valde de bort att åka hem till sina respektive länder, av rädsla för att bli separerade vid gränserna. Istället blev de fast i Sverige tillsammans och upptäckte bland annat Världsarvet Falun.

Läs artikeln: Ofrivilliga turister förälskade i Dalarna.

Verket och Avesta Art i Avesta.

Vy över gruvområdet kring Falu Gruva, Världsarvet Falun och dagbrottet Stora Stöten.
Verket med Avesta Art och Världsarvet Falun med Falu Gruva är två av de platser som lyfts fram i "De ofrivilliga turisternas guide till Sverige".

Del av satsning på svemester

Lagom till svenskarnas semesterplanering samlas nu Ana, Giorgias och Jakubs upplevelser med reseberättelser från fler ofrivilliga turister i ”De ofrivilliga turisternas guide till Sverige”. Guiden är framtagen av Visit Sweden och gör nedslag på ett femtiotal platser i Sverige. Syftet är att få svenskar att besöka nya platser, när det är möjligt, genom att visa resmål i Sverige med nya ögon.

– Vi är väldigt glada över att vara en del i Visit Swedens stora satsning på att inspirera svenskar att semestra i Sverige. Dalarna har så mycket att erbjuda kopplat till de aktiviteter och upplevelser som allt fler fått upp ögonen för i pandemitider. Människor är verkligen nyfikna på det som finns på nära håll. Här i Dalarna finns gott om utrymme, häftiga naturupplevelser och alla möjligheter till en semester som kombinerar friluftsliv, kultur, familjevänliga anläggningar, lokal mat och dryck. Helt enkelt sådant vi ser en väldigt stark efterfrågan på. Vi har också en regional besöksnäring med många drivna företagare som gjort stora anpassningar för att säkerställa att besök kan genomföras på ett så tryggt och säkert sätt som möjligt, utifrån rådande rekommendationer och riktlinjer, säger Jonas Rosén, vd på Visit Dalarna.

Ihop med ”De ofrivilliga turisternas guide till Sverige” lanseras även en digital upplevelseguide med sammanlagt över 600 resetips som Visit Sweden tagit fram fram i samverkan med Visit Dalarna och övriga regionala turistorganisationer, destinationer och besöksnäringsföretag.

Se guiderna på Visit Swedens hemsida.