Detaljer från Leksandsdräkten, som många bär under midsommarfiranden i Dalarna.

Midsommar startar besökssommaren i Dalarna

Midsommar står för dörren, en högtid som på många sätt är synonymt med ett firande någonstans i Dalarna. På grund av pandemin ställs de officiella firandena in även i år och besöksnäringen uppmanar att besökare som väljer att fira i Dalarna gör det med försiktighet i liten skala.


Midsommarhelgen markerar på många sätt starten för sommarsäsongen för Dalarnas besöksnäring. Det är då den större mängden besökare börjar strömma till och flera besöksmål öppnar för året. I år blir på många sätt annorlunda.

– Dalarna är för många synonymt med midsommar och vi ser att det finns ett stort intresse för att komma hit både till helgen och under resten av sommaren. Samtidigt är det viktigare än någonsin att vi håller i och ut ett litet tag till. Där har företagen inom besöksnäringen varit otroligt duktiga på att ställa om och anpassa sina verksamheter efter rådande riktlinjer, för att kunna hälsa besökare välkomna under så trygga omständigheter som möjligt. Det blir inte några stora midsommarfiranden i år, utan vi får istället ta sikte på att fira i mindre skala. Det finns många fina platser runt om i länet där det går att dansa sina egna Små grodorna, duka upp en midsommarpicknick eller ta ett svalkande dopp, säger Jonas Rosén, vd på Visit Dalarna.

Ett av världens största midsommarfiranden äger vanligtvis rum i Gropen i Leksand, som ett vanligt år utan restriktioner samlar närmare 25 000 människor. Liksom förra året ställs det officiella firandet in, men kommunen försöker ändå skapa möjligheter att fira tillsammans –med bibehållen fysisk distans.

– Midsommar är Leksands största högtid och har stor betydelse för vår identitet och attraktion som ort med 94 levande byar. I år liksom förra året uppmanar vi till ett småskaligt firande, oavsett om du firar på ett hotell eller egen gård. För att ändå njuta av alla intryck och smaker som helgen normalt bjuder på uppmanar vi i år till att dela midsommarfirandet i sociala medier – fira litet men dela med dig till omvärlden. Trots att vi har många traditioner, handlar midsommarkänslan egentligen om gemenskap. Jag tycker att vi ska fokusera på nära och kära i år, gärna i närhet av vår vackra natur och undvika större samlingar en stund till. Vår besöksnäring har jobbat stenhårt med anpassning och omställning så att besöka Leksand och Siljansbygden är tryggt, men vi har alla ett ansvar att ändå röra oss med försiktighet, säger Leksands kommundirektör Caroline Smitmanis Smids.

Följ Visit Dalarna på MyNewsDesk för att få notiser om våra pressnyheter