Två personer sitter på fjället med cyklar bredvid sig.

Individuella handlingsplaner ger spjutspets i Biking Dalarna

Dalarna är redan idag en mycket stark cykelregion genom nätverket Biking Dalarnas 21 cykelområden. Nu sker ytterligare spetsutveckling, när Visit Dalarna gett varje destination och område möjligheten att få sin egen handlingsplan – en individuell analys med konkreta förslag på hur de kan ta sin cykling till nästa nivå.


Cykelnätverket Biking Dalarna var först i Sverige med att ta ett samlat grepp om MTB-cykling, i och med samarbetet kring kvalitetssäkrade leder, skyltning och kringservice. Det har också gjort att Dalarna kunnat ta en ledande position i landet när det kommer till cykling i ett större perspektiv.

– Många andra kikar på Biking Dalarna och tar efter. Det gör också oss i Dalarna än mer taggade på att ständigt ligga i framkant och fortsätta utveckla och förbättra vår cykling. Där spelar handlingsplanerna en viktig roll för att ge en bra bild av vad som gör varje destination och cykelområde unikt, liksom vad som krävs för att ta nästa steg i utvecklingen, säger Johan Engström, affärsutvecklare med ansvar för Biking Dalarna.

Därför ger Visit Dalarna nu varje medlem i cykelnätverket möjligheten att få en egen unik handlingsplan, en professionell opartisk analys med konkreta utvecklingsförslag. Analysen genomförs tillsammans med representanter från organisationen Sweden Mountainbike, som är specialiserade på att skapa attraktiva, säkra och hållbara leder, tjänster och evenemang för mountainbike.

– I analysen ges konkreta utvecklingsförslag, med förslag på tidsplan och uppskattning av kostnader och investeringar. Det här är otroligt värdefullt när det är dags att ta sitt cykelerbjudande till nästa nivå. Det gör att varje område kan fokusera på och hitta sina guldkorn, styrkor och dessutom få en konkret utpekat väg för hur de kan ta sig dit. Det ger Dalarna en god chans att stärka vår ledande position i cykelsverige ännu mer, säger Johan Engström.

Ett av de cykelområden som redan fått sin handlingsplan är Falun.

– Det är riktigt bra att få hjälp med en analys och utvecklingsplaner så att vi kan erbjuda en än bättre cykeldestination. De senaste två åren har de cyklande besökarna ökat kraftigt i Falun och vi ser ett stort intresse från både föreningar och besöksnäringen att utveckla cykelutbudet än mer. Redan nu i sommar kommer Falun till exempel att kunna erbjuda nya områden för cykling och på Lugnet pågår arbetet med nästa stora utvecklingssteg som vi hoppas skall bli färdigt under 2022, säger Tomas Jons, fritidschef på Falu kommun.

Det här är Biking Dalarna

Biking Dalarna är ett samarbete mellan destinationer i Dalarna som erbjuder cykel-upplevelser av hög kvalitet. Totalt finns 21 cykelområden att utforska, från Säfsen i söder till Idre Fjäll i norr med 140 mil uppmärkta cross countryleder och 25 downhillspår, gemensam ledmärkning, gradering av leder och garanterat bra kringservice är detta Sveriges största cykelparadis.

Läs mer: bikingdalarna.se

Vill du veta mer om cykling och Biking Dalarna?

Kontakta ansvarig affärsutvecklare, Johan Engström: johan.engstrom@visitdalarna.se.