Två män vid projektorduk uppsatt mellan två träd utomhus.

Andreas jobbar med push, pepp och fokus på lönsamhet

Ett kreativt bollplank, rätt produkt till rätt person och ett ständigt fokus på att nå bättre ekonomisk lönsamhet. Det är vad Andreas Hermansson framför allt ser till att bidra med i rollen som affärsutvecklare. När han möter företagare runt om i Dalarna försöker han få dem att se den stora potential som i många fall redan finns – och slipa de många diamanter som han dagligen ser.


Andreas Hermansson har speciellt fokus på affärsutveckling inom outdoor, där han hjälper Dalarnas företag att utvecklas och hitta nya affärsmöjligheter kopplade till just ute- och friluftsliv.

– Fokus ligger givetvis alltid på den aktuella verksamheten och på att hitta vad just de kan utveckla och behöver hjälp med. Ofta kan jag också komma in med ett nytt perspektiv, så att de kanske upptäcker möjligheter som de själva inte visste att de hade, säger han.

Det kan till exempel vara att genomföra och hitta nya aktiviteter och boenden eller hur man kan utveckla möten och evenemang.

Push, pepp och ekonomisk lönsamhet

Andreas fyller också en rådgivande funktion, där han kan ge tips på exempelvis säljargument, marknadsföring eller produktutveckling av både befintliga och nya produkter.

– Efter att ha hälsat på varandra, pratat om företaget och nuläget landar vi ofta i form någon av tanke om hur vi kan gå vidare och faktiskt utveckla verksamheten. Det kan vara att skruva på en viss produkt, skapa ett helt nytt upplägg eller en kombination av dem. Framför allt ligger fokus på att hjälpa företaget utveckla en bättre ekonomisk lönsamhet.

När han möter företagarna har han också alltid med sig sina följeslagare ”push och pepp”.

– Just push och pepp är något jag märker behövs extra mycket i dessa tider. Många tycker dessutom det är välkommet att få ett kreativt bollplank, någon att spåna idéer med. Att jag till exempel kommer in med ett utifrånperspektiv kan bidra till att företagaren får upp ögonen för all potential som finns redan idag. För många av våra företag sitter på otroliga möjligheter, men man har inte riktigt sett det för man har blivit hemmablind.

Personer sitter i stolar utomhus och lyssnar på föredrag.
Nya sätt att tänka kring möten och evenemang är något Andreas jobbar med i rollen som affärsutvecklare med fokus på outdoor. "Möten på dalavis" tittar till exempel på möjligheter att skapa unika utomhuskonferenser.

Utomhuskonferenser och möten på dalavis

Konceptet ”Möten på dalavis” är en annan stor del av Andreas arbetsvardag. Där handlar det om att stötta aktörer som haft stort fokus på konferenser att ställa om och erbjuda alternativa, Coronaanpassade varianter. Framför allt bygger idén på Dalarnas stora möjligheter till naturupplevelser och utomhusaktiviteter – så Andreas tar tillsammans med företagen fram upplägg för utomhuskonferenser.

– Jag har varit ute hos ett antal partnerföretag och rent fysiskt visat hur det faktiskt är möjligt att flytta konferenser utomhus. Till exempel byggt upp en faktisk utemiljö med hängmattor, uppdukat bord, projektor utomhus och liknande. Helt enkelt visat att det faktiskt går lika bra att konferera utomhus som inomhus. Kanske blir det dessutom ett extra säljargument att kunna erbjuda just de här unika miljöerna och den speciella atmosfären vi har här i Dalarna.

Ser stor potential i Dalarna som destination

Han upplever att företagarna och företagen han möter är positiva och välkomnande. Som ”utböling” och nyinflyttad Falubo är han dessutom smått lyrisk över sitt nya hemlandskap och de möjligheter han ser i varje hörn.

– Dalarna är verkligen en fantastisk destination med helt galet grymma människor, produkter och upplevelser. Det stora jobbet handlar egentligen inte om att utveckla så många nya produkter som möjligt, utan om att förädla, paketera och sälja det vi redan har på rätt sätt till rätt personer. Det är en riktig guldgruva vi sitter på här i Dalarna.

Porträttbild på Andreas Hermansson.
Andreas Hermansson är affärsutvecklare med fokus på outdoor- och utomhusupplevelser.

 

Vill du komma i kontakt med Andreas? Skicka ett mejl till andreas.hermansson@visitdalarna.se. Kontaktuppgifter till samtliga Visit Dalarnas affärsutvecklare finns här: Visit Dalarnas organisation.