Beethovens sjua (ersätter Tusen och en natt)

Område: Falun
Kristine kyrka, Kristinegatan 13, 791 71 Falun (Visa karta)
Arena/Plats:
Kategori: Musik & nöje
Datum: Lördag 29 jan 2022

Tusen och en natt, som skulle ingå i Musik i Dalarnas Falu-abonnemang ersätts av en renodlad orkesterkonsert, betitlad Beethovens sjua, i vilken Dalasinfoniettan under ledning av Roberto González-Monjas framför två publikfavoriter. Det blir en kompakt timme öronlyx där Dalasinfoniettan framför Béla Bartóks Rumänska folkdanser för liten orkester följt av Ludwig van Beethovens kraftfullt energiska sjunde symfoni.

Béla Bartók (1881–1945) var en ungersk tonsättare, pianist och musiketnograf som också lyckats med konststycket att få en asteroid uppkallad efter sig. Bartók influerades av folkmusik och hans egna kompositioner klingar ofta romantiskt och modernistiskt. Hans rumänska folkdanser komponerades år 1915 som en svit med sex korta pianostycken - som enligt honom själv ska ta exakt fyra minuter och tre sekunder att framföra, men som tenderar att framföras inte fullt så snabbt nuförtiden. Han orkestrerade sedan verket för liten orkester år 1917. Den flitige Vinterfest-besökaren har hört Dalasinfoniettan framföra denna förtjusande och eleganta musik vid flertalet tillfällen!

Faktum är att vi tvingats skjuta upp den sjunde symfonin av Ludwig van Beethoven (1770–1827) flertalet gånger under pandemin, bland annat under hösten 2020 och även våren 2021. Samtliga av Beethovens totalt nio symfonier är cementerade unika mikrouniversum i sig och ses som milstolpar inom den klassiska repertoaren. Sjuan, som ingen mindre än Richard Wagner beskrev som ”dansens apoteos”, är en ca 40 minuter lång fyrsatsig symfoni som skrevs mellan år 1811–1812 vars uruppförande var en stor succé; så stor att publiken krävde att de spelade andra satsen Allegro en gång till! Musiken är muskulös och dramatisk med såväl lidande som triumf.

MEDVERKANDE
Roberto González-Monjas, dirigent
Dalasinfoniettan

REPERTOAR
Béla Bartók (1881–1945) Rumänska folkdanser för liten orkester
I. Joc cu bâta
II. Brâul
III. Pe loc
IV. Buciumeana
V. Poarga româneaska
VI. Maruntel

Ludwig van Beethoven (1770–1827) Symfoni nr. 7, op.92, A-Dur
I. Poco sostenuto - Vivace
II. Allegretto
III. Presto
IV. Allegro con brio


Längd: ca 1 timme, ingen paus.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
29 Jan
Lördag 29 jan 2022 15:00  

Kontaktinformation

Bra att veta

Prisinformation
Biljettinfo kommer snart.
Webbsida
https://musikidalarna.se/
Evenemangslänk
https://musikidalarna.se/konserter/tusen-och-en-natt-2/
Hotell & pensionat

Hotel Falun

Avstånd: 165 meter
Hotellet är ett familjärt hotell beläget mitt i centrum i kulturstaden Falun med gångavstånd till många av sevärdheterna staden har att erbjuda.
Bed & Breakfast

Kopparstugans Bed & Breakfast

Avstånd: 667 meter
Kopparstugans Bed & Breakfast är centralt beläget mellan centrum och Falu Gruva. Här sover ni i nyligen renoverade rum med bekväma sängar bäddade med linnelakan och avnjuter morgonen med en till stor del ekologisk frukostbuffé.
Hotell & pensionat

Clarion Collection Hotel Bergmästaren

Avstånd: 350 meter
Ett hemtrevligt och personligt hotell beläget mitt i turistregionen Dalarna och Världsarvsstaden Falun. Vi bjuder våra gäster på eftermiddagsfika & kvällsmat samt fritt internet. Hotellet ligger centralt beläget. Nära till järnvägs- och busstationen, shopping, kultur och natur.

I närheten av


Kundservice

Önskar du hjälp kan du ringa oss på 0771-62 62 62 eller skicka e-post på info@visitdalarna.se. Vill du se våra bokningsvillkor kan du göra det här.

Boka med oss

  • Dalarnas största boendeutbud
  • Inga bokningsavgifter online
  • Förmånliga paketerbjudanden
  • Resegaranti vid paketbokning
  • Säker e-handel

Logo på betalningsalternativ.

Build: 2022-01-17 16:25:44, Host: online3core18, DB: o3.cbguide-4804.cbischannel-30250.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Event, Action: showdetails