Disponentparken i Grängesberg

Adress: Bergsmansvägen 35, 772 32 Grängesberg
Område: Ludvika
Visa karta

Hotell & pensionat | Disponentparken i Grängesberg med anor från 1896 är idag en välbesökt kulturpark och ett populärt utflyktsmål för både stora och små. Här erbjuds boende i Disponetvillans Bed & Breakfast, växthus, rhododendrondal och en vacker lindallé. Vid växthusen finns under säsong försäljning av sommarblommor och perenner.

År 1896 stod Grängesbergs Gruvors magnifika Park med tillhörande Disponentbostad färdig att tas i bruk. Under de kommande decennierna stod Disponenten värd för en rad internationella affärsmän, politiker och kungligheter.
I början av 1980-talet övergick fastigheten i privat ägo. Möjligheterna till en ändamålsenligt skötsel av parken förändrades radikalt och moder natur tog snabbt och skoningslöst tillbaka förlorad mark.

År 1995 bildades ”Trädgårdsföreningen Disponentparken”, en ideell förening med syfte att restaurera och återskapa parken efter gammalt ritningsmaterial. Från att ursprungligen ha varit förbjuden mark för gemene man öppnade föreningen parken för allmänheten i September 1996. Öppningsanförandet hölls av dåvarande kommunchef Kalle Gustavsson.
I den gamla Bak- och Bykstugan har ett pittoreskt café inretts. Här kan man dricka en kopp kaffe och äta ljuvligt gott hembakat bröd.

Det kvarvarande växthuset har renoverats. Ett modernt växthus uppfördes under 2004 och växthusen håller under sommaren öppet för försäljning av sommarblommor och perenner.
I parken kan man njuta av stillheten, lyssna till fågelsången och suset från de hundraåriga trädens kronor. Slingrande grusgångar sammanbinder de olika delarna av parken och soffor finns utplacerade för vila och stilla meditation.
En Lustgård i trädgården ska tillsammans med den omgivande parken vara en plats och ett rum för möjlighet till upplevelser av alla sinnen – en Sinnenas Trädgård. Anläggningen vänder sig till människor i alla åldrar för vila såväl som för olika aktiviteter. Trädgården kan även användas för rehabilitering av gamla, dementa och psykiskt och fysiskt funktionshindrade. Barn och ungdomar från förskolor och skolor kan bedriva en verklighetsanknuten undervisning med enklare praktiska trädgårdsarbeten. Trädgården kan även vara en del i en kompetensutbildning av personal inom vård och omsorg.

På nedre planet i Disponentbostaden finns festvåningen. I samband med konferenser eller andra sammankomster serveras här kaffe, smörgås och enklare mat för mindre eller större sällskap.
I Disponentparken anordnas under högsäsong bland annat musikunderhållning, barnverksamhet och midsommarfirande. I juletid bjuds det in till en julmarknad med många hantverkare.

Sedan 1 april 2016 drivs Disponentparken av aktiebolaget Grängesbergs DispPark AB. Bolaget har för närvarande 26 aktieägare som består av både företag och privatpersoner med intresse av att stötta verksamheten vid Disponentparken.

Det är ett icke vinstdrivande bolag och delägarna har gått in med 5 000 kronor vardera.

Recensioner

Faciliteter och service

Kapacitet
Antal rum: 4 Antal våningar: 2
Faciliteter
Wifi

Policy

Incheckning (tidigast)
12:00 - 16:00
Utcheckning (senast)
08:00 - 11:00

Kontaktinformation

Besöksadress
Bergsmansvägen 35
Postadress
772 32 Grängesberg

I närheten avBoka med oss

  • Dalarnas största boendeutbud
  • Inga bokningsavgifter online
  • Förmånliga paketerbjudanden
  • Resegaranti vid paketbokning
  • Säker e-handel

Betalningsalternativ

Boka med oss

  • Dalarnas största boendeutbud
  • Inga bokningsavgifter online
  • Förmånliga paketerbjudanden
  • Resegaranti vid paketbokning
  • Säker e-handel

Betalningsalternativ

Build: 2021-02-26 18:18:44, Host: online3core17, DB: o3.cbguide-4804.cbischannel-30250.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Accommodation, Action: showdetails