Utsidan av slottet med snö på marken.

Garpenbergs Slott

På Garpenbergs Slott hittar du lugnet och den vackra naturen alldeles utanför dörren. Här kan du njuta av en fantastisk slottsmiljö, samt smakfulla middagar i slottets klassiska salonger.

Beskrivning

Den spännande historien börjar redan vid mitten av 1500-talet, då Gustav Vasa grundade Garpenbergs bruk och anlade en kungsgård på ägorna. Slottet byggdes 1801 av Solomon von Stockenström som hade fransk slottsarkitektur som förebild. Fram till 1915 var slottet privatbostad, därefter såldes den och blev skogshögskola. Sedan 1997 har Slottsbyggnaden drivits som konferensanläggning och tillhörande byggnader som hotell.

Garpenbergs Slott är norra Sveriges största slott. På Garpenbergs Slott upplever du en atmosfär som påminner om det flärdfulla societetslivet i 1700-talets Frankrike, här finns många vackra salar och salonger. Balsalen för konferens eller vackra bröllopsdukningar, det gamla valvet för enskilda middagar, och flera små matsalar. Här i slottsbyggnaden finns inga rum för boende, endast salonger för fest och avkoppling.

Det finns idag 9 rum i flyglarna och i hotellet 30 rum, totalt 77 bäddar.

Slottet uppfördes 1801 med fransk slottsarkitektur som förebild. Arkitekten C.C. Gjörwell har även ritat Kronprinsessan Viktorias och Prins Daniels Haga slott. Slottet är sedan 1935 klassad som ett kultur- och byggnadsminnesmärke och har kvar bla. originaltapeter gjorda i Kina på 1700-talet. Idag har de uppdaterat inredningen, återskapat och förädlat stämningen från förr.

Bra att veta

  • Husdjur tillåtna
  • Konferensrum
  • Restaurang
  • Wifi
  • Laddningsplats elbil