Cross Country vid Vasaloppsarenan


Cykelvasaleden har redan efter några år blivit en klassisk cykelled. Det går fint att göra sina egna turer baserat på leden och asfaltsvägar som transport tillbaka, eller så ordnar man skjuts och cyklar hela leden i ett svep! På Tjärnheden som ligger ett stenkast från Vasaloppsstarten finns en tuff led med mer tävlingskaraktär. 


Grön ikon, lätt cyklad led. Bergaslingan Junior, 400-1000m

Typ av Cykel: MTB/Cykelcross
Underlag: Grusväg/stig
Karaktär: Bred stig med några korta lite knixiga backar.
Beskrivning: Startar vid klubbhuset på Tjärnhedens idrottsplats som ligger strax nordost om Vasaloppsstarten. Följ vägskyltningen. Slingan är anpassad för de yngre cyklisterna, bred stig med några korta lite knixiga backar. Alternativa vägar finns att välja på, den kortare slingan är ca 400 meter.

Grön ikon, lätt cyklad led. Cykelvasaleden, 90 km

Typ av Cykel: MTB/Cykelcross
Underlag: Grusväg/stig
Karaktär: Teknisk enkel men lång sträckning.
Beskrivning: Leden startar vid Vasaloppsstarten i Berga by. Den klassiska sträckningen Sälen till Mora inleder med mycket grusväg och övergår sedan mer och mer mot stigcykling närmare Mora. Leden är markerad med Vasaloppets skyltar hela sträckan.
Alternativ: Följ leden så långt du vill och använd den asfalterade ”Vasaloppsvägen” som transport tillbaka till Startplatsen. Eller ordna skjuts och kör alla 90km i ett svep.

Svart ikon, svår led med teknik. Tjärnhedsrundan, 8 km

Typ av Cykel: MTB
Underlag: Stig
Karaktär: Teknisk stigcykling med mycket klättring
Beskrivning: Leden startar vid klubbhuset på Tjärnhedens IP som ligger strax nordost om Vasaloppsstarten, följ vägskyltningen. Cykla gamla banvallen söder ut, ta sedan vänster efter ca 300 meter in på stigen. Leden innehåller tuffa klättringar och består till största delen av singletrack. Bästa upplevelsen utmed leden är när du når Vasaloppets högsta punkt, 528 m.ö.h. Leden är en rundslinga med start och mål på samma plats. Tuff bana som kräver kondition och erfarenhet.