Cross Country leder i Säfsen


Säfsen ligger i en dal omringat av böljande berg, stora skogar och många sjöar, detta gör cyklingen i området till en fröjd. Omväxlingarna är många och det spelar ingen roll om du tränar distans inför långlopp, törstar efter stökig stigcykling eller bara vill ut på en tur med familjen, så har Säfsen alltid något att erbjuda.


Grön Ikon för lättcyklad led. Stackberget 20 km

Turen för dig som är ovan MTB åkare, lättcyklad grusvägstur perfekt halvdagsutflykt med fika och familjen? Turen startar på cykelbanan från Hyttan och går ner genom Fredriksberg och vidare ut på den gamla järnvägsbanken i ca 5 km, här viker du av och cyklar söderut efter Lisjöns östra sida, här finns möjlighet att besöka Lisjöns fågeltorn, följ då bara skyltarna, på vägen hem passeras Älgsjöbadet ett ypperligt ställe för ett dopp.

Grön Ikon för lättcyklad led. Tyfors runt 28 km

Lämplig tur för dig som är nybörjare på MTB men fortfarande vill ha lite längd på turen, lätt åkt runda som till hälften går efter den nedlagda järnvägen och andra hälften efter grusvägar. Inleds som Stackberget runt, efter ca 5 km skiljs lederna åt och Tyfors runt går på den gamla järnvägsbanken efter Lisjöns norra stränder. Det finns gott om platser att stanna för en paus eller fika. I Tyfors vänder leden hem igen och tar dig upp till Markusfallet och fina vyer ut över Lisjön. Leden är generellt platt och lättcyklad.

Grön Ikon för lättcyklad led.Vasan 40 km

Passar alla cyklister som har lite mil i benen, perfekt för dig som tränar inför Cykelvasan. Sträckningen är naturskön och går efter gamla körvägar och fina grusvägar längs några av områdets sjöar.Vasan utgår från Hyttan och tar dig sedan ner genom Fredriksberg, efter byn viker du söderut och tar sikte på Vattrangi, i Vattrangi svänger du in på en vackert dragen grusväg längs Lisjöns och Laggens vattenbryn och tallhedar. Efter sjön Laggen vänder du tillbaka mot Säfsen igen genom byn Tyfors för att sedan ta dig in på den gamla banvallen som hjälpt till att bygga det vackra bergslagen som vi har idag.

Röd ikon för medelsvår led. Byrundan 6 km

Kort men teknisk tur, enbart på stigar, perfekt om du har lite krut kvar i benen efter att du kommit hem från de längre lederna. Från Hyttan kör du upp mot kyrkan, svänger vänster och ut över ängarna, vidare ställer vi siktet mot roten av Österberget och en härlig utsikt mot Säfsnäs kyrka, efter en kort men ganska tuff cykling är du på väg tillbaka mot Säfsen och Hyttan, stigen sluttar lätt utför och nu återstår det bara riktigt rolig cykling!

Röd ikon för medelsvår led. Paskaberg 11 km

Perfekt för dig som cyklat en del tidigare och söker en kortare kuperad runda som går mestadels på stigar. Rundan börjar med behaglig cykling ner mot Eldpallkojan, här rullar du ut på stigen som tar dig förbi Kulltorpet och vidare med en lätt stigning mot Paskaberget. Stigen blir nu mer teknisk och balansen sätts på prov efter att du korsat Gravendalsvägen. Tänk på att sänka farten ordentligt när du ser varningsskyltar efter leden. Nu vänder leden hem igen och efter ett kort parti asfalt och grusväg väntar stigen som tar dig de sista kilometrarna tillbaka till Hyttan och en tur ner i bastun kanske?

Röd ikon för medelsvår led. Borkhöjden 13 km

En varierande led som har en härlig blandning av nästan allt, stigning, urskog, tallhedar, grusvägar och stigar. Borkhöjden börjar som alla våra MTB leder uppe vid Hyttan, sedan styr vi ner mot Fredriksberg och vidare ut på den gamla landsvägen mot Nås, efter en knapp kilometer svänger leden upp mot Borkhöjden, härlig stigcykling i lätt motlut, leden passerar en liten gård alldeles innan toppen och strax därefter börjar det roligaste partiet på leden, en svagt sluttande stig över broar och genom gudomlig tallhed. Leden fortsätter nu efter gamla vägen till Nås och viker snart upp på stigen mot mellanfallet och sista kilometrarna mot Säfsen.

Röd ikon för medelsvår led. Råberget runt 14 km

Turen lämpar sig för tränade och vana cyklister, terrängen är varierande / krävande och höjdkurvorna är många. Leden börjar med lugn stigcykling längs den gamla körvägen till Hösjön och växlar där över till grusväg och en hiskelig stigning på 160m under 2km upp till Råbergets topp, över på stigen igen, och nästa topp står på tur, nu är det Solberget och Säfsen Alpin som siktet är inställt på, väl där, glöm inte att njuta av utsikten! Nu står ett par km behövlig utförsåkning på schemat innan målgång vid Hyttan och Säfsbyn.

Röd ikon för medelsvår led. Kullern runt 35 km

En tämligen krävande och kuperad runda som mestadels går på grusvägar men med två tekniskt svåra partier på stig. Vi cyklar norrut med sikte på Mellanfallet och det första av de två tekniska bitarna av leden, sten och rötter sätter balansen och tekniken på prov. Nu börjar en sakta stigning mot Kullerbergets fot, Kullerberget är Sveriges sydligaste fjäll, med sina 552,4 möh är utsikten något alldeles speciellt, en markerad vandringsled till toppen börjar alldeles vid cykelleden. Nu börjar sträcka nr 2 av lite svårare cykling, blöta inslag i början som övergår i hård härlig stig i lätt utförslut. Ca 2 mil kvar av turen, lätt cykling som sista biten följer Tyfors runt.

Svart ikon för svår led. Toppturen 20 km

Lämpar sig för tränade och vana MTB cyklister, Säfsens version av ”tre toppar”. Teknisk cykling över väldigt många höjdkurvor är något som tilltalar dig, om så är fallet hittar du ditt eldorado i Toppturen. Toppturen startar på cykelbanan ner mot Fredriksberg, redan efter ca 1km börjar första stigningen upp mot Solberget och Säfsen alpin, väl där rekommenderas en kort paus för att beundra utsikten, resterande sträcka går även att se härifrån, söderut ser du Råberget och försvarets radiostation på toppen, i öster ligger Österhöjden som är turens högsta topp på 524 möh. Upp till Råberget tar du dig via stig, utförslöpan mellan Råberget och Österhöjden går på tidvis brant grusväg utför, här finns möjlighet för den modige att testa gränserna, men tänk på att vägen kan vara trafikerad. Nu börjar en rejäl stigning upp mot Österhöjden, först på grusväg och när den övergår i stig krävs tekniskt kunnande och benmuskler i mängder. Toppen av Österhöjden erbjuder milsvid utsikt över Säfsen med omnejd. Ner från toppen går på teknisk svår stig och övergår de sista kilometrarna ner mot Hyttan i grusväg efter gamla Ludvikavägen.

Svart ikon för svår led.Säfsen MTB-Weekend 13 km + 43 km

En bana i tävlingsklass, varierande cykling som mättar de flesta cyklisters behov av stigar distans och natur. Uppdelad i två delar som går att cykla oberoende av varandra. Säfsen MTB-weekend utgår från Hyttan och fortsätter genom Fredriksberg med siktet inställt på Älgsjöhöjden. ”Ormvägen” som tar oss dit är fin grusväg som slutar i en vändplan med utsikt utöver Lisjön, nu kan du ställa in dig på riktigt rolig cykling och ”plåtslagarbergspassagen” blir något att bita i, även för den vane cyklisten. Korta slingan av banan är nu avklarad. För att ansluta till den långa loopen på 43 km kör vi förbi Hyttan igen, nu borde pulsen ligga en bra bit över 100 slag per minut och du är uppvärmd för en riktig workout. Siktet är nu inställt på Råberget och turen följer Råberget runt-vägen dit. Efter en rejäl stigning viker du in på Skifsenleden för underbar cykling ner mot Drafsen följt av ännu mer stig mot Gravendal. Efter Gravendal är du på väg mot Säfsen igen, och turen fortsätter växlande mellan stig och grusväg. Väl tillbaka står kanske ett besök på Hyttan och vår relax avdelning med bastu och massage på schemat.