Cross Country i Mora


Stigcyklingen i Mora bjuder på snabba, roliga och lättcyklade stigar. Hedterrängens vackra omgivningar skapar en härlig fart och naturupplevelse. De flesta turerna går på små till medelstora släta hedstigar, nästan helt stenfria. Fyra turer i fin småkuperad hedterräng. Roliga och lättcyklade banor.


Blå ikon för ganska lättcyklad led.Eldristuren, 24 km

Start: Moraparken

Beskrivning: Start/Start vid Moraparken. Upp till Mora skidstadion/Hemus via Vasaloppsarenan, där den sedan följer milbanan ca 5 km. Vidare mot Eldris utmed Hemulån, genom kontrollen och upp mot Krångåsen via Finnbo. I Krångåsen vänder leden och följer Vasaloppsarenan tillbaka till Morparken. Leden går i lättcyklad småkuperad terräng på tallhedar. Underlaget är stigar och skogsvägar. Vid torrt väder lite tungt i sanden mot Krångåsen. 

Alternativ: Ett tips för den som vill förlänga turen är att fortsätta Vasalopparenan till Läde fäbod och åka runt i den fina fäboden för att sen återvända via Vasaloppsarenan. Nästa Vasaloppskontroll på arenan är Hökberg, en riktigt fin plats. Om du förlänger till Hökberg blir turen ca 40 km t.o.r.

Blå ikon för ganska lättcyklad led. Mora Parken, 13 km

Start: Moraparken

Beskrivning: Gröna milen eller dagmilen är en ”kompisled” för löpare och cyklister. Start vid Moraparken, Vasaloppsarenan ut och anslutning till Gröna milen alldeles intill Skidstadion/Hemus. Leden går i småkuperad terräng, i huvudsak stigar på tallheden i Hemusområdet. En lättcyklad, kurvig och rolig led. Håll koll på löparna! ”Kompisled”.

Blå ikon för ganska lättcyklad led. Mora Parken, 8 km

Start: Moraparken

Beskrivning: Gula femman eller dagfemman är även den en ”kompisled” för löpare och cyklister. Start vid Moraparken, Vasaloppsarenan ut och anslutning till gula femman nära Skidstadion/Hemus. Leden följer Gröna milen men viker av efter några km. Leden går i småkuperad terräng, i huvudsak stigar på tallheden. En kortare, lättcyklad och rolig tur.

Svart ikon för svår led. Moraparken, 18 km

Start: Moraparken 

Beskrivning: Vasaloppsarenan upp till Mora skidstadion/Hemus, där leden i stort följer det s.k. Elitspåret på skidor. Många backar, varav en del tekniskt krävande. Några tyngre sandbackar. Omväxlande led som kräver erfarenhet, styrka och teknik. Den mer avancerade cyklisten känner sig hemma och trivs på banan. Nybörjaren väljer något annat.