Cross Country på Lugnet


Lugnet MTB-leder börjar på VM-arenan och går sedan ut i Lugnets Naturreservat där cyklisterna bjuds på en härlig mix av handbyggda stigar, naturliga singletracks och fina utsiktspunkter. På arenan finns även en cykellekplats och en teknikbana för teknikträning. Startplatsen för Lugnets MTB-leder ligger vid sprintbackarna på skidstadion, hänvisningsskyltar finns från spårcentralen vid Campingreceptionen.


Grön Ikon för lättcyklad led. Gamla mormor, 1,3 km

Typ av cykel: MTB, Enduro
Underlag: Byggd led
Beskrivning: Gamla Mormor var för länge sedan ett smeknamn på Falu Gruva. Idag är det namnet på flowleden som går från hopptornen hela vägen ner till stadion! Gamla Mormor är en slät, välanlagd led som slingrar sig hit och dit, genom fårhagar, skogspartier och slutligen ner genom VM-spårområdet. Längs vägen kan du njuta av doserade kurvor, härliga rollers och ett och annat litet hopp. Leden passar alla – barn och nybörjare kan rulla lugnt och tryggt på det släta underlaget, medan erfarna cyklister kan utmana sig själva i doserade kurvor och kullar som inbjuder till hopp och lek. När du kommer ner är det bara att hoppa in i bergbana och snart är du uppe på toppen igen för ett nytt härligt åk!


Grön Ikon för lättcyklad led. Berguven, 3 km

Typ av cykel: MTB, Enduro
Underlag: Grusväg, stig, byggd led
Beskrivning: Berguven är en kort och lättcyklad led som är perfekt för dig som vill lära känna cykeln innan du ger dig ut på längre turer. Leden börjar med att följa Lugnets Röda och Lugnets Blå ut ur stadion. När de andra lederna viker av ut i skogen gör istället Berguven en kort sväng runt Lindéns Kulle och sedan trampar du lugnt vidare på elljusspåret, förbi fårhagar och ängar. Leden avslutas med nedre halvan av Gamla Mormor, en grusad stig med doserade kurvor och roliga gupp som går sakta utför hela vägen tillbaka till stadion.

Blå ikon för ganska lättcyklad led. Lugnets Blåa, 7 km

Typ av cykel: MTB, Enduro
Underlag: Grusväg, stig, byggd led
Beskrivning: Lugnets Blåa är en relativt lättcyklad led och passar perfekt för lite äldre barn och dig som är ny på mountainbike. Lättcyklad är dock inte samma sak som tråkig! Leden passerar flera specialbyggda sektioner med doserade kurvor, hopp och härligt flyt. Halvvägs runt leden passerar man Sjulsarvsstugan med grillplats, dricksvatten och en fantastisk utsikt över Falun – perfekt för en skön vilopaus. Sedan är det dags för en lång utförskörning tillbaka till stadion via stigarna Second Chance, Halloween Knights och slutligen nedre halvan av Gamla Mormor.

Röd ikon för medelsvår led. Lugnets Röda, 15 km

Typ av cykel: MTB, Enduro
Underlag: Grusväg, stig, byggd led
Beskrivning: Lugnets Röda är vår mest populära led bland cyklister med god kondition. Leden följer Lugnets Blåa och gör sedan en extra loop på 8 km som bjuder på snabba skidspårsstigar, tekniska singletracks, sköna klättringar och snabba utförskörningar. Leden avslutas med de byggda lederna Second Chance, Halloween Knights och till sist hela Gamla Mormor ner till stadion igen. Lugnets Röda kan upplevas på många sätt; antingen tar du hela i ett svep och får ett härligt träningspass med fina cykelupplevelser. Eller så tar du det lugnt och stannar till vid Kolarkojan, Lärkstugan eller Sjulsarvsstugan och andra fina platser längs leden.

Röd ikon för medelsvår led. Gruvfrun, 820 meter

Typ av cykel: MTB, Enduro
Underlag: Byggd led
Beskrivning: En handbyggd stig som snirklar sig ner från hoppbackarna till skidstadion. Längs en dryg kilometer bjuds du på ett dignande smörgåsbord av snäva kurvor, branta hang, trappsteg och andra spännande krux. Farten är lägre än på Fet-Mats, men pulsen är desto högre. Stigen uppskattas såväl enduro-cyklister som xc-cyklister som vill slipa på tekniken. Gruvfrun är graderad röd, men som namnet antyder kan den bjuda på ett och annat hjärnspöke som gör att den upplevs svårare än vad den egentligen är. En stig att växa med helt enkelt!

Svart ikon för svår led.Stora Stöten 2,5 km

Typ av cykel: MTB, Enduro
Underlag: Grusväg, stig, byggd led
Beskrivning: Stora Stöten är en led för dig som vill ha en riktig utmaning att bita i och innehåller allt från tekniska och tuffa klättringar till branta utförsbackar med hala rötter. Leden startar med en klättring upp för hela Mördarbacken, bitvis på tekniska stigar med flera krux. Väl på toppen får du en kort andhämtning ner genom fårhagarna innan det är dags för nästa tuffa klättring längs en stig som bara blir brantare och brantare. Väl uppe vid hopptornen är det dags för nedförskörning och nu står branta och tekniska stigar på menyn. Självklart bryts nedförskörningen av med några korta klättringar innan du är nere på stadion igen. Tar du ett varv till?

Svart ikon för svår led.Lugnets XCO, 4 km

Typ av cykel: MTB, Enduro
Underlag: Grusväg, stig, byggd led
Beskrivning:Detta är en led för dig som vill ha en riktig utmaning att bita i, här tävlar eliten i årliga tävlingen med samma namn “Lugnet-XCO”! Leden börjar med en klättring upp mot VIP-stugan. Därefter blir det utförskörning längs Sjulsarvsvägen för att sedan slingra upp igen möte “The Rock“. Leden passar för avancerade cyklister men för den nyfikna som söker rolig cykling är det möjligt att prova vissa segment. Till exempel det populära BMX-jumps i området kring mördarbacken.

Svart ikon för svår led. Fet-Mats

Typ av cykel: MTB, Enduro
Underlag: Byggd led
Beskrivning: Fet-Mats är en snabb och bitvis teknisk singletrack med skönt flow. Stigen går i fallinjen bredvid Mördarbacken och bjuder på berghällar, rötter, små drops och mycket annat trevligt.