Cross country på Idre Fjäll


Idre Fjäll erbjudet leder och banor i toppklass för alla åldrar och nivåer. Lederna går runt Idre Fjäll i skogsterräng med start vid skidstadion. Stadion ligger centralt på Idre Fjäll, och med kort cykelavstånd från hela fjället.


Cykellederna på Idre Fjäll är markerade med ett liknande färgsystem som används på vintern. Längs med lederna finns rastplatser och alla lederna är enkelriktade. 

Är du färsk i sadeln kan du ta hjälp av instruktörer och det finns nästan 400 cyklar för uthyrning. Det finns även elcyklar för dig som vill uppleva en större portion av fjället i ständig medvind.

Gröna leder

De gröna lederna är de enklaste, anpassade så att en förstagångscyklist ska ha en bra upplevelse. Inga branta upp- eller nedförsbackar, stigen är cirka 80 cm bred och slät utan större stenar och rötter.

Grön Ikon för lättcyklad led. TutTut, 2,8 km

Börjar inne på torget och går ut mot stadion. Leden svänger och är bred och slät för att vara lätt rent tekniskt. Tanken är att leden ska väcka upptäckarglädje och nyfikenhet att se vad som väntar runt nästa krök.

Här finns ett antal hinder av sten och trä för att på ett pedagogiskt sätt träna balans och kontroll, allt inom ramen för en grön led.

Första delen när man cyklat av vägen går svagt uppför på en slingrig led. Sedan kommer man upp på en grusväg som leder till nästa etapp som går över ljunghed. Här är det olika balansövningar och dessa hinder kan lätt passeras vid sidan av.

Denna etapp slutar uppe vid Pumptracken och Skills area. Här kan man leka ett antal timmar och äta medhavd fika. Leden fortsätter ut på grusvägen som korsar Västbacken för att gå över i en stig vid Restaurang Charlies. Här blir det en lättare utförskörning tillbaka ner till torget. 

Grön Ikon för lättcyklad led. Lilla slingan, 4 km

Denna led ligger närmast från centrum. Leden startar inne på torget och går sedan ut till vänster om skidstadion. Leden börjar på en bred slät stig i 500 meter. Sedan går den ut på elljusspåret i cirka 600 meter, här viker leden ut på stigen i cirka 1,1 km och går över några små broar och har en liten utförscykling innan det blir en liten klättring upp.

Efter uppförsbacken planar det ut uppe på elljusspåret i 500 meter. Vid vindskyddet går leden till vänster in på en liten och snabb grusväg. Efter cirka 550 meter går leden in på stigen till höger.

När man kommer på elljusspåret igen så kan man fortsätta leden tillbaka till start. Detta är en bra första tur för att prova på eller lära känna din hyrda cykel.

Det är också markerat en förbindelseväg som är cirka 500 meter upp till den gröna leden som går upp mot Pumptracken och Skills Area.

Grön Ikon för lättcyklad led. Fjället runt, 7,5 km

Denna led tar dig ett varv runt själva fjället. Du cyklar på en grusväg hela tiden. För den som vill finns det möjlighet att prova den blå leden som har avstickare från Fjället Runt. 

Blåa leder

De blå lederna är lite mer utmanande än de gröna, men målet är att de fortfarande ska vara släta utan stenar och rötter. Den stora skillnaden är att det lutar lite mer så det blir lite mer fart, och att kurvorna är mer doserade för att man ska kunna hålla farten.

Blå ikon för ganska lättcyklad led. Blå, 10,5 km

Denna led går runt fjället. Den börjar på den gröna leden från Torget och viker sedan av och fortsätter runt fjället. Den har sju sträckor som är anpassade för att vara blå nivå.

Kurvorna har lite mer stöd och det finns mindre hopp, terrängvågor och drops. Det går att rulla genom hela banan och det finns möjlighet att rulla bredvid vissa utmaningar. Passar hela familjen samt den erfarna cyklisten, svårighetsgraden beror på hur fort du cyklar.

Första sektionen startar på Gröna leden och är en lättare klättring med mindre utmaningar på vägen. Grusväg i cirka 800 m. Sedan kommer Sagoskogen som är lätt uppförcykling för att sedan svepa fram genom skogen som en försmak på vad som kommer på nästa etapp AllaKan.

Efter Sagoskogen är det 600 meter grusväg fram till AllaKan. Detta är tredje etappen på blå leden och den börjar med en stigning som går över broar och längs fjällsidan fram till rastplatsen i fantastisk granskog med jättelika träd och spår av skogsbränder för länge sedan.

När man fikat klart blir det utförscykling, först på AllaKan med doserade kurvor och större terrängvågor och sedan på nästa sträcka, Jippi.

Leden Jippi bjuder på lite annan karaktär med byggnationer i sten för att utmana och underhålla. Bitvis snabb och bitvis svängig cykling. Utförskörningen är totalt cirka 1 500 meter. Efter detta avsnitt så blir det cirka 1 km på grusväg för att sedan gå in på NorrSkogen.

Här är landskapet stenigare efter inlandsisens framfart. Det börjar med en liten uppförcykling innan det bär av i långa sköna, svepande svängar genom gles tallskog. Längs med leden ligger väl utplacerade utmaningar för den blå cyklisten i form av stepdowns och hopp, som man lätt kan rulla över eller få lite luft under hjulen i lite högre fart.

Direkt efter NorrSkogen startar leden UppSkaDu, cirka 900 meter som till en början går över myrmark för att sedan börja klättra uppåt. Precis innan man går över på leden LiteTill på 900 meter så cyklar man över en träbro. Här är det fint att ta kort med Städjan i bakgrunden.

LiteTill tar dig tillbaka till Pumptracken och sedan ner genom hästhagarna på den Gröna leden. 

Blå ikon för ganska lättcyklad led. Slättvåla Runt, 6 km

6 kilometer lång blågraderad flowled runt Slättvåla, som är ett helt oexploaterat område söder om huvudfjället. Slättvåla runt är sammanlänkad med Fjället runt och kör du båda loopar blir det en sammanlagd sträcka på cirka 15 kilometer.

Givetvis finns flera viloplatser längs leden för dig som är klok nog att dela upp din tur.  

Röda leder

De röda lederna består till största del av naturlig stig. Här finns rötter, stenar, tuff uppförscykling och snabb utförscykling. Rekommenderas till vana cyklister som vill ha det lite extra tufft. 

Röd ikon för medelsvår led. Toppleden, 3 km

Denna led börjar vid Skills Area och går upp på Västtoppen. Vägen upp går på grusväg med en fantastisk utsikt för den som orkar lyfta blicken från framhjulet.

Väl uppe på Västtoppen så bär det av nerför. Stigen är en gammal blå downhill-led som fått bli cross country-led. Här kan det gå fort med hjälp av velodromkurvorna, mitt på finns en bit som är mer stökig.

När leden går in i sista skogen blir det grävd led igen. Det finns några mindre hopp på vägen ner. Leden slutar vid grusvägen som korsar Västbacken.

Antigen så rullar man därefter den gröna leden ner till torget eller så tar man en tur på den blåa leden.