Cross Country i Orsa Grönklitt


Samtliga leder utgår från Längdcentrum där även cykeluthyrning, verkstad och sportshop finns. De flesta lederna är blå men av väldigt olika karaktär. Några slingrar sig kring anläggningen med närliggande Rädsjön och Rovdjursparken i blickfånget. Medan andra tar cyklisterna ut i den riktiga vildmarken med ett lugn och storhet som är svår att beskriva men fantastisk att uppleva. Alla cykelleder startar och slutar vid Längdcentrum.


Grön Ikon för lättcyklad led. Flowtrail, 1 km

Beskrivning: Stigcykling på maskingrävd flowled med doserade kurvor

Blå ikon för ganska lättcyklad led. Flowtrail, 2 km

Beskrivning: Stigcykling på maskingrävd flowled med doserade kurvor.

Blå ikon för ganska lättcyklad led. Hornbergarundan, 25 km

Typ av cykel: MTB, Cykelcross
Underlag: Grusväg 
Karaktär: Teknisk enkel och mjuk kupering. 
Beskrivning: En rejäl runda som omfamnar hela Grönklitt. En fartfylld start för den som vill, med flera kilometer utförsåkning på grusväg ner till Hornberga. En fin by på kanten mellan storskog och tallhed. Efter Hornberga början en lång slakmota som passerar Grönklitts norrsida. Avslutningen in mot anläggningen är lättcyklad med liten kupering och raka grusvägar över myrar och i kanten av Rädsjön.

Blå ikon för ganska lättcyklad led. Toppturen, 11 km

Beskrivning: Cykling på grusväg med stiginslag samt några längre fina klättringar.

Blå ikon för ganska lättcyklad led. Timmerholsrundan, 11 km

Typ av cykel: MTB
Underlag: Grusväg, stig och asfalt
Karaktär: Mestadels tekniskt enkel och viss kupering.
Beskrivning: En fin tur som passar den som vill prova på MTB och stigcykling för första gången. Precis som alla turer som passerar Fryksås bjuder Timmerholsrundan på fantastisk utsikt och fikamöjligheter. Rundan har en längre stigning upp mot Fryksås samt några kortare partier med teknisk cykling. Underlaget varierar mellan naturliga stigar, grusvägar och avslutas med ett litet längre asfaltsparti tillbaka till Grönklitt.

Röd ikon för medelsvår led. Fryksåsrundan, 5,5km

Typ av cykel: MTB
Underlag: Stig
Karaktär: Enkel kupering, något teknisk cykling bitvis.
Beskrivning: En rolig och varierad tur med både fantastisk utsikt, fikamöjligheter och spännande single track. Längs vägen finns även möjlighet till grillning vid grillplats. Underlaget varierar mellan naturliga stigar. Allt från större lättcyklad stig till lite mer tekniska och steniga stigar. För den inbitne cyklisten en fartfylld och rolig cykling utan större fysiska utmaningar.

Röd ikon för medelsvår led. Nybodsturen15 km

Typ av cykel: MTB
Underlag: Stig
Karaktär: Viss kupering som dock inte ställer alltför stora krav, men bitvis teknisk cykling. 
Beskrivning: En delad tur som byter skepnad efter halva sträckan. Inledningen är lite tekniskt på bredare naturlig stig med varierad kupering. Passagen av Nybodarna bjuder på mysig ängscykling innan det bär ordentligt utför ner mot Hornbergavägen. Andra halvan är i huvudsak grusväg och svagt uppför. Passerar alpinområdets norra delar innan den vänder tillbaka upp mot anläggning på lite trixig stig. En fin tur för den som vill ha lite utmaningar och motlut.