Cross Country i Mora


Stigcyklingen i Mora bjuder på snabba, roliga och lättcyklade stigar. Hedterrängens vackra omgivningar skapar en härlig fart och naturupplevelse. De flesta turerna går på små till medelstora släta hedstigar, nästan helt stenfria. Fyra turer i fin småkuperad hedterräng. Roliga och lättcyklade banor. En tur på grusväg med bra stigning efter halva turen. I princip bilfritt med Fulåbergs vackra fäbod som mål.


Blå ikon för ganska lättcyklad led.Eldristuren, 24 km

Start: Moraparken
Beskrivning:
 Start/Start vid Moraparken. Upp till Mora skidstadion/Hemus via Vasaloppsarenan, där den sedan följer milbanan ca 5 km. Vidare mot Eldris utmed Hemulån, genom kontrollen och upp mot Krångåsen via Finnbo. I Krångåsen vänder leden och följer Vasaloppsarenan tillbaka till Morparken. Leden går i lättcyklad småkuperad terräng på tallhedar. Underlaget är stigar och skogsvägar. Vid torrt väder lite tungt i sanden mot Krångåsen. 
Alternativ: Ett tips för den som vill förlänga turen är att fortsätta Vasalopparenan till Läde fäbod och åka runt i den fina fäboden för att sen återvända via Vasaloppsarenan. Nästa Vasaloppskontroll på arenan är Hökberg, en riktigt fin plats. Om du förlänger till Hökberg blir turen ca 40 km t.o.r.

Blå ikon för ganska lättcyklad led. Mora Parken, 13 km

Start: Moraparken
Beskrivning:
 Gröna milen eller dagmilen är en ”kompisled” för löpare och cyklister. Start vid Moraparken, Vasaloppsarenan ut och anslutning till Gröna milen alldeles intill Skidstadion/Hemus. Leden går i småkuperad terräng, i huvudsak stigar på tallheden i Hemusområdet. En lättcyklad, kurvig och rolig led. Håll koll på löparna! ”Kompisled”.

Blå ikon för ganska lättcyklad led. Mora Parken, 8 km

Start: Moraparken
Beskrivning: Gula femman eller dagfemman är även den en ”kompisled” för löpare och cyklister. Start vid Moraparken, Vasaloppsarenan ut och anslutning till gula femman nära Skidstadion/Hemus. Leden följer Gröna milen men viker av efter några km. Leden går i småkuperad terräng, i huvudsak stigar på tallheden. En kortare, lättcyklad och rolig tur.

Blå ikon för ganska lättcyklad led. Fulåbergsturen, 36 km

Start: Moraparken
Beskrivning: Leden går via Vika till Fulåbergs fäbod. Hemfärd via mellersta Selbäcks fäbod och Morkarlby till Moraparken. Naturligtvis möjligt att Ta via S Selbäck ut. Leden går i huvudsak på grusväg. Ca 6 km asfalt. En omväxlande tur med väldigt lite trafik på vägarna. Från Vika till Fulåberg stiger det ganska rejält, främst de sista 3 km. Därmed också en lätt hemresa. Fulåberg är en fin fäbod med utsikt över Siljan, lämpligt att rasta där. Ge inte upp förrän ni har nått dansbanan längs upp i fäboden, där vänder ni. 
Alternativ: För den som vill ha ett extra motlut rekommenderas en avstickare, ca 1 km, till Södra Garberg. Fäboden ligger ca en km efter Fulåberg och det är skyltat dit.

Svart ikon för svår led. Moraparken, 18 km

Start: Moraparken 
Beskrivning: Vasaloppsarenan upp till Mora skidstadion/Hemus, där leden i stort följer det s.k. Elitspåret på skidor. Många backar, varav en del tekniskt krävande. Några tyngre sandbackar. Omväxlande led som kräver erfarenhet, styrka och teknik. Den mer avancerade cyklisten känner sig hemma och trivs på banan. Nybörjaren väljer något annat.