Cross country i Älvdalen


Grön Ikon för lättcyklad led. Älvis 2 km

Älvis är stadions alldeles egna nalle som alltid finns som maskot i samband med olika evenemang. Därför var det självklart att döpa en barnvänlig cykelrunda efter just Älvis. Du bjuds på en fin cykeltur i stadionområdet som går på bakspåret, fina små stigar och grusväg. Perfekt cykeltur för hela familjen som kan göras om och om igen.

Blå ikon för ganska lättcyklad led. Gröntjärnsrundan 12 km

Typ av cykel: MTB
Underlag: Mest stig
Beskrivning: En rolig och varierande tur som till en början tar oss ut på barkslingan och grusväg vid skidstadion. Vidare cyklar man delvis tekniska stigar av rötter och sten samt fartfyllda backar ner mot byn Näset och Porfyrdammen. Därefter följer en gammal vagnsväg och en bit på Kanonvägen (asfalt) där man sedan svänger in i skogen igen. Här följer nu en fin sträcka utmed vattnet som är lättcyklad stig och ett kort inslag av myrmark. Avslutningen bjuder på en rolig berg och dalbana och att hitta rätt växel kan vara utmaningen här.

Röd ikon för medelsvår led. Knixen 4 km

Typ av cykel: MTB
Underlag: Stig och bark
Beskrivning: Lekfull knixig slinga som tar dig både tvärt hit och tvärt dit samt uppför och nerför. Här kan du och dina vänner få en riktig rolig utmaning. Knixen bjuder på en hel del tekniska inslag av rötter och stenar. Leden ligger i närområdet av sporthallen/skidstadion.

Röd ikon för medelsvår led. MTB-kåsan 10 km

Typ av cykel: MTB
Underlag: Mest stig
Beskrivning: Kåsan börjar med en liten bit på barkunderlag som sedan tar oss ut i tuff stigcykling där det går både rejält uppför och nerför med tekniska partier av sten och rötter. Ett kortare parti av grusväg passeras innan man viker in i skogen där det fortsätter med roliga och utmanande stigar över stock och sten. När man kommer ner mot Nystamnet/Nydammen går man samma sträckning längs vattnet som i ”Gröntjärn”. En brant stigning väntar och när du nått toppen får du en härlig utförsbacke till vår sk. berg och dalbana. Avlutningen bjuder på både tuff stigning och utförskörning samt en krävande myr om du inte väljer att cykla på spången.

Övrig info:

MTB-kåsan och Gröntjärnsrundan har en slogbod och ett vindskydd för fika och grillpausen. I området vid sporthallen finns en slogbod för den som vill göra en eld att värma sig vid eller grilla korv.