CBIS 6188333
Visa på karta

Balzerjungfrun

  • Prisinformation: Ett silvermynt

– en offerplats mellan Svartberg och Balser. Mellan Svartberg och Balser, vid vägskiljet till Nupps fäbodar, finns en stubbe som är uppklädd i kvinnokläder. Denna uppklädda kvinnofigur har traditionellt bevarats till minne av en ung kvinna som en gång omkom på denna plats.

Boka

Information

En tradition som också bevarats in till våra dagar, är att lägga en sten eller träbit på ett offerkast intill för att hedra minnet. Genom att göra detta slipper man ”gå trött” eller att drabbas av någon olycka under den långa vandringen. Jungfrun är också försedd med en ”lidukupp”, en penningpung. I den skall man lägga silverpengar som på hennes dödsdag skall tömmas i offerstocken Lasarus vid kyrkan i Älvdalen.

Faciliteter och service

  • Sommar
  • Barn & Familj
  • Höstlov

Vägbeskrivning

Från Älvdalens centrum: Kör norrut på RV70, sväng höger mot Sveg/Klitten. Ta sedan vänster mot Sveg och följ vägen 14,6km, där det kommer en kraftig kurva. Ta vänster mitt i kurvan, till svartbergsvägen. Håll vänster och fortsätt följa svartbergsvägen upp till Svartberg. Parkera vid vändplanen, följ sedan orange/röd/gul markering samt skyltar "Balzerjungfrun". Från vändplanen är det ungefär 2 kilometers vandring.

De röd/gula markeringarna tillhör Romboleden, en pilgrimsled som går genom Älvdalen.