Arts and craft siljansnäs

Art&Craft Village™Siljansnäs

By TjugoSomSkapar


Vill du besöka Dalarna och samtidigt prova på en kreativ aktivitet? Är du sugen på att delta och prova något nytt i hantverkarnas personliga ateljéer? Då är det till TjugoSomSkapar i Siljansnäs utanför Leksand du ska bege dig.


I byn Siljansnäs finns ett kluster av duktiga hantverkare inom olika inriktningar som regelbundet öppnar upp sina verksamheter för workshops och aktiviteter. Genom så kallade “tasters”, smakprov, bjuds besökare in att prova på olika hantverk och delta i nya upplevelser.

– Vi tror att allt fler vill vara både aktiva och kreativa på sin ledighet. Att landa här och möta workshopledaren och andra deltagare i den här fantastiska miljön är som balsam för själen, säger fotografen Linda Axelsson. 

Linda Axelsson är en av initiativtagarna bakom nätverket “TjugoSomSkapar” och en av de kreativa yrkesutövare som utvecklat konceptet Art&Craft Village Siljansnäs. 
– Förhoppningen är att nätverket ska ge ännu mer energi och kraft åt bygden. Då kan vi och kanske ännu fler fortsätta leva och arbeta här i framtiden.

Nätverket såg dagens ljus då några nyinflyttade kvinnliga företagare sökte kontakt med de entreprenörer som redan var etablerade i byn. Nu arbetar de gemensamt för att besökare ska få ta del av de kreativa krafter som verkar i den vackra miljön i sluttningarna ovanför Siljan. 

Japan är ett land som redan fått upp ögonen för Art&Craft Village Siljansnäs. 
– Vi hade ett japanskt reportageteam här hösten 2018 som provade på våra aktiviteter. I september 2018 såg 9 miljoner japaner inslaget i japansk tv om Siljansnäs och nu har vi en resebyrå som vill ordna skräddarsydda resor tillsammans med oss, berättar Linda. 

Vad är en “taster”?

En taster är ett smakprov på något kreativt. Art&Craft Village Siljansnäs erbjuder tasters på lokal konst, hantverk, miljö, kultur- och matupplevelser. Under 2–4 timmar är besökaren medskapande i upplevelsen tillsammans med sin eller sina värdar. Besökarens egen medverkan och kreativitet står i centrum i mötet med kvinnorna i TjugoSomSkapar.

Sommaren 2019 erbjuder Art&Craft Village Siljansnäs och TjugoSomSkapar bland annat:

  • HANDVÄVNING. Besök Nordens enda Saoristudio, där utbildade vävkonstnären Kirsi Frimanson guidar dig i intuitiv vävning.
  • KERAMIK. Dreja hos Silva Thorsdotter i hennes verkstad på Mon, som ligger i en drömlik trädgård fylld av både växter och keramik. 
  • BRODERI. Prova på att brodera detaljer från Leksandsdräkten hos skräddaren och kullan Jessica Morell.  
  • YOGA. Boosta din energi och närvaro i ett unikt pass där musikern Livet Nord låter dig “Naturbada med Yoga & Musik”. 
  • BAKNING. Systrarna Holding eldar i vedugnen i bagarstugan och plockar fram farmor Karins hundraåriga recept på traditionell bakubulla. 
  • FOTOGRAFI. Fotografen Linda Axelsson hjälper dig ta bättre bilder med din mobiltelefon. 

Läs mer om respektive aktivitets som erbjuds

Arts & craft logo