En skidåkare åker längdskidor genom snöigt skogslandskap.

Häng med när Visit Dalarna åker Vasaloppet

Vad hände när Visit Dalarnas personal fick möjligheten att åka Vasaloppet? Vi högg tag i några stycken och frågade, både erfarna skidåkare och nybörjare. Följ med i längdskidspåren och lär samtidigt känna Visit Dalarnas personal lite bättre!


Många av de som jobbar för Visit Dalarna är passionerade friluftsälskare, och att röra sig ute i skog och mark är inget nytt eller ovanligt, varken sommar eller vinter. Vandrings- och cykelleder, skoterspår, skridskobanor eller slalombackar, allt ska utforskas och undersökas. Vasaloppet var inget undantag, och självklart vill vi dela med oss av vår personals erfarenheter.

Nybörjaren som knappt stått på skidor

Anna Holm är 28 år och är Visit Dalarnas grafiska formgivare och fotograf. Hon är en naturälskare av rang som mer än gärna är aktiv, testar sina gränser och utmanar sig själv fysiskt. Det märks särskilt tydligt när hon berättar mer om loppet, för det var inte länge sedan hon invigde sina nya skidor.

– Jag är nybörjare! Jag hade tänkt börja åka i flera år och slutligen slog jag till slut till och köpte skidor med skins nu i år. Det var femte gången jag stod på skidorna när jag skulle åka mitt första Vasalopp, men att vi fått gå på skidlektioner med jobbet innan var väldigt tacksamt. Och min pappa tog semester och åkte upp till Mora för att se mig gå i mål! Så det gav mig lite extra kraft i de sista stakningarna. Det var roligt och skönt att få testa på att åka i Vasaspåren under dessa förhållanden, i lugn och ro och med goa kollegor.

Två bilder på leende kvinna som håller i ett par skidor.
Anna Holm är nöjd efter genomfört lopp och lite extra glad över att hennes pappa kom och hejade på henne när hon gick i mål.
En grupp personer som åkt vasaloppet poserar framför kameran.

Två glada motionärer och skidåkare

Malin Ahlsén Gahns och Mariek Nanninga åker skidor varje vinter, men är inga experter. Malin, som är 40 år och jobbar som chef för Contact Center och Infopints, gillar det goda i livet, varma relationer och härliga upplevelser. Det var första gången hon åkte Vasaloppet och hade ett härligt men småjobbigt lopp.

– Det var roliga men jobbiga 30 kilometer! Det var lite väl varmt för att det skulle vara ultimata spår med mycket glid, man fick kämpa på bra för att ta sig fram. Men i och med att det var lite tufft så kändes det extra bra att glida över mållinjen. Det lyckorus som gick genom kroppen kommer jag leva på länge. Och 30 kilometer var alldeles lagom som ett första Vasalopp – det kommer definitivt bli fler!

 Vasaloppet 2021 var ett annorlunda lopp ett annorlunda år. Det ägde rum utan publik och åkarna kunde genomföra Vasaåket mellan den 12 februari och 7 mars. Mariek som är 38 år och jobbar som internationell kommunikatör var en av åkarna som tog del av den unika upplevelsen. Hon flyttade till Dalarna från Nederländerna år 2010, bor i Rättvik med sin man och dotter och tycker det är kul att åka längdskidor.

– Det här var en annorlunda upplevelse utan publik, men det hade sin charm för att det var så lugnt i spåret. Men det är såklart roligare när det är mer folkfest som vanligt. Men jag kan bjuda på en rolig anekdot! Vid första kontrollen i Hökberg åkte vi genom fållan för att få blåbärssoppa. En kollega, som vi kan låta vara anonym, tog en mugg med blåbärssoppan, snubblade och ramlade nästan i en soptunna. Han kastade upp muggen i luften, fick blåbärssoppan över hela ansiktet och såg ut som Bärra Blåbär resten av loppet!

Två bilder på skidåkare i längdskidsspåren.
Johan Engström, Jonas Rosen och Mariek Nanninga verkar ha haft ett bra och roligt lopp.
En grupp skidåkare poserar framför kameran.

Proffset från Göteborg

Johan Engström är 57 år och flyttade från Göteborg till Dalarna 2020 när han fick jobb som affärsutvecklare för naturturism på Visit Dalarna. Han har åkt Vasaloppet flera gånger, men detta var första gången han åkte med kollegor.

– Det var roligt och trevligt – jag faktiskt lite av en ny upplevelse att ”ta sig an” det hela på ett annorlunda sätt. Jag har åkt 10 Vasalopp och öppet spår, men då har fokuset varit på en bra upplevelse i bra tempo och med god teknik. Nu var det första gången jag körde 45 och med fokus på det sociala. Stanna och prata. Stanna och fika. Stanna och lyssna på fågelkvitter. Stanna upp lite då och då. Riktigt trevligt var det och det gav mersmak!

Det märktes dock att Johan var den mest erfarna skidåkaren, då han inte hade några problem med att vara social och prata samtidigt som gruppen genomförde loppet. Hans kollegor hade det dock inte lika enkelt.

– Johan är så skicklig att han hade det rätt enkelt. Vi andra som inte är lika vana fick kämpa lite mer, vi sa åt honom att han fick vänta sig korta svar när han pratade, annars hade vi hamnat i andnöd, skrattar Malin.

Visit Dalarnas personal var väldigt nöjda med sin upplevelse och ser fram emot flera Vasalopp. Kanske ser ni dem i spåren redan nästa år?