Våffla med topping.

Virala våfflor i Hammarbackens Våffelbruk

I Ludvika, med utsikt över sjön Väsman, ligger Hammarbackens Våffelbruk. Här skapar Katarina Unemar och hennes personal bubbelvåfflor, matvåfflor och frasiga klassiska våfflor i spännande och nytänkande smakkombinationer. Kreativiteten flödar och ambitionen är att skapa godast möjliga våfflor – med maximal Instagramvänlighet.


Katarina, ni öppnade Våffelbruket i somras och går nu in för er första vintersäsong. Vad är på gång och vad händer i Hammarbacken i vinter?

– Vi har haft en fantastisk drömstart och är fortfarande lite tagna över det fina mottagandet vi fått. Det var roligt att få visa upp Hammarbacken för alla besökare, som kommit både från Ludvika och längre bortifrån för att äta våra bubbelvåfflor. Nu inför vintern satsar vi mer på matvåfflor, något vi egentligen hade tänkt ha med från starten, men som fick vänta lite då vi inte fick plats i köket med allt. Vi har som ambition att ha öppet året om och tror att många som är ute och rör på sig kan bli sugna på våfflor. Även de som är på väg till och från fjällen kanske vill göra ett stopp och fylla på energi. Vi har ju stora ytor och kan ha aktiviteter för barn och vuxna där man kan upptäcka något nytt och gott.

Vad är egentligen en bubbelvåffla?

– Det korta svaret är att det är ett mellanting mellan vår klassiska frasvåffla och en amerikansk pannkaka. Den har sitt historiska ursprung i Asien, med äggvåfflor som sedan utvecklats till en streetfood-produkt. Först i London och sedan flera städer i Europa.

Hur kom det sig att det blev ett ställe med just våfflor?

– ​Det var dags att satsa på mina egna idéer och efter mycket trendspaning och research så blev det våfflor. Med våfflor kommer ju sen glass på köpet, de hör ju ihop. I Coronatider kändes det också viktigt att satsa på en produkt som är lätt att hantera och som passar som take away. Sen är det ju nästan oändligt med möjligheter, hur man kan utveckla våfflor.

Matvåffla med topping.
Våffelbruket serverar även matigare våfflor, som här med räkor, ägg och rom.

Ni har en minst sagt spännande meny, med många olika slags våfflor. Hur tar ni fram era smakkombinationer? ​

– De första vi tog fram skapades under en heldag med ungdomarna som skulle jobba hos oss under sommaren. Jag hade skissat på några förslag som vi testade att göra och smakade av. Vi justerade och skruvande en del för att de skulle kunna göras praktiskt i högt tempo och inte minst vara Instagramvänliga. Alla våra våfflor ska hålla måttet för de bilder vi själva har lagt ut på sociala medier, våra besökare fotar och delar i sina kanaler. Den virala spridningen har varit vår framgång.

Något extra hett tips eller måste från vintermenyn?

​– Vi testar vår meny för burgerglassar – en spännande kombination av glass i bröd, där kallt möter varmt. Vi kan dessutom nästan lova att vi har en av årets snackisversioner av semlor på gång. De som testat hittills har varit lyriska.

Avslutningvis, vilken våffla är din egen favorit? ​

– Åh, den är lätt! Krämig Camembert med hjortronsylt! Den är så god så att man smäller av om jag får säga det själv.

För aktuella öppettider, se Hammarbacken Ludvika på Facebook.