Glada skidåkare passerar mållinjen under Vasaloppets klassiska målportal.

Vasaloppet efter branden – status inför vinterveckan 2023

Sedan den förödande branden i Vasaloppets centralförråd natten till den 4 november har hela organisationen kämpat hårt för att säkerställa att årets Vasalopp och vintervecka kan gå av stapeln som planerat. Vi har pratat med Camilla Sandy Swarén, pressansvarig på Vasaloppet, för senaste nytt inför vinterveckan.


Hur har branden påverkat er?

– I år såg vi verkligen fram emot ett normalt arrangemang igen efter pandemin, så det här var väl inte vad vi behövde. Men när den första chocken lagt sig blev det otroligt fint att få ta del av det stora stöd och den uppbackning vi fått, från privatpersoner, företag och samarbetspartners. Det stärkte oss väldigt mycket att se vad Vasaloppet betyder för så många, både lokalt, nationellt och internationellt.

Collage: Brandskadad utrustning i Vasaloppets förråd, porträtt av blond kvinna med röd mössa.
Redskap, maskiner, utrustning och historiska föremål gick upp i rök när Vasaloppets centrallager brann ned, men inför vinterveckan är organisationen i fas berättar pressansvarige Camilla Sandy Swarén.

Så hur ligger ni till nu?

– Framför allt för de som jobbar praktiskt ute i arenan har vintern präglats av att det saknats material och de har fått jobba med olika lösningar. Tidigare i vintras kunde vi dock få i gång en tillfällig verkstad med både anställda och frivilliga, som bland annat har byggt upp skyltar och staket och monterat de stora behållare vi behöver för att kunna koka blåbärssoppa i. De har jobbat på jättebra. Från början visste vi inte hur mycket det här skulle påverka vinterveckan men nu är vi i fas och dyker det upp saker framöver räknar vi med att kunna lösa det på plats.

Hur ser det ut med anmälningarna?

– I skrivande stund finns det platser kvar till alla lopp, även Vasaloppet söndag 5 mars. Vi har över 44 000 anmälda och blir man sugen går det fint att anmäla sig ändra fram till start.

Vad hoppas du på inför Vasaloppets vintervecka?

– Jag hoppas att vi får välkomna så många deltagare som möjligt till Mora och Sälen, och en härligt vintrig Vasaloppsarena. Det är en underbar känsla att få gå i mål under den klassiska målportalen. Jag hoppas också att många tar chansen att vara där och titta och heja. Det är så roligt att se glädjen och stoltheten hos alla deltagare som får gå i mål efter att ha kämpat sig fram ute i spåret. 

Läs mer och anmäl dig på vasaloppet.se

Alla lopp under Vasaloppets vintervecka

 • Fredag 24 feb
  Vasaloppet 30
 • Lördag 25 feb
  Tjejvasan, 30 km
 • Söndag 26 feb
  Ungdomsvasan, 9 och 19 km
  Öppet Spår söndag, 90 km
 • Måndag 27 feb
  Öppet Spår måndag, fri stil, 90 km
 • Tisdag 28 feb
  Vasaloppet 45
 • Fredag 3 mars
  Stafettvasan i fem sträckor, 90 km
  Nattvasan 90, 45 och 30, fri stil
 • Lördag 4 mars
  Vasaloppet 10, 9 km
 • Söndag 5 mars
  Vasaloppet, 90 km