Simmare i Vansbro som tävlar.

Vansbrosimningen lockar tusentals äventyrare

En familjär folkfest, toppat med spänd förväntan, fokus och en hel del stolthet. Vansbrosimningen är en klassiker att räkna med. Vansbro bjuder in till en vecka fylld av simmarglädje för alla åldrar och ambitionsnivåer.


Två herrar i den lokala simklubben satt och spekulerade. Någonting ville de hitta på, men vad? Ett propagandalopp för öppet vatten­simning blev svaret och drygt 70 år senare är Vansbrosimningen en välkänd klassiker. Om något är utvecklingen från tio deltagare under premiäråret 1950 till dagens 14 000 startande i elva olika lopp ett tecken på arrangemangets ständigt växande popularitet.

– Det är en otrolig folkfest. Alla är otroligt glada och trevliga, alla hjälper alla och Vansbrosimningen är det kanske mest familjära klassikerevenemanget. Det är verkligen något man gör tillsammans och som en rolig grej. Är det fint väder kan man inte klaga på någonting, säger Theres Johansson, kommunikatör på Vansbrosimningen.

En annan som kan skriva under på den härliga stämningen är Elin Ljudén från Mora.

– Av alla klassikergrenar tror jag Vansbrosimningen var den rakt igenom roligaste. Minst slit och mest njut! Det är en väldigt härlig blandning av nervositet och fokus inför start. Det är bland det bästa med sådana här lopp tycker jag, stämningen innan.

Hittills har hon simmat det tre kilometer långa loppet i Vanån och Västerdalälven två gånger.

– Första gången var det extremt nervöst. Hur kallt skulle det vara i vattnet, hur mycket folk skulle det vara, skulle någon sparka mig i huvudet, skulle jag våga testa att crawla någon sträcka? Det var många tankar som snurrade i huvudet. Jag hade testat våtdräkten utomhus kanske en eller två gånger. Förutom det hade jag bara legat och nött längder i inomhusbassäng.

Theres Johansson känner igen både nervositeten och funderingarna från många av de deltagare som ska ställa sig på startlinjen. Hennes bästa tips för en positiv upplevelse är goda förberedelser.

– Simma ute så mycket som möjligt, det är bra om man är någorlunda trygg i öppet vatten. Om du använder våtdräkt, testa den ordentligt före. Gärna ute, så du vet hur den fungerar och så att den passar ordentligt. Många lånar eller köper på måfå, sen passar den inte. Det är inte roligt.

Hon rekommenderar också att man tränar tillsammans med kompisar och simmar tätt emot varandra. På så sätt går det att få en försmak av att vara en av de tusentals simmare som befinner sig i vattnet samtidigt under själva loppet.

– Det kan vara lite trångt och gruffigt, men det brukar dra ut sig så man får plats ändå.

Satsar på deltagarnas säkerhet

Säkerheten under de olika loppen har hög prioritet. Allt handlar om att deltagarna ska känna sig trygga. Längs banan finns 1900 meter brygga, med närmare 120 livräddare utplacerade. I vattnet finns livräddningsbåtar och det finns speciella upptagningsplatser med utbildad sjukvårdspersonal.

– Ett tips är att simma de första två kilometrarna ute i ån och den sista kilometern nära bryggorna. På så sätt kan man dra nytta av strömmarna och det kan gå lite lättare, säger Theres Johansson.

När det kommer till simsätt håller sig majoriteten till bröstsim. Det gjorde även Elin Ljudén, även om hon hade gått en förberedande crawlkurs. Loppupplevelsen var både jobbigare och roligare än hon föreställt sig. 

– Det var så långt, men så otroligt kul! Det var stor skillnad på att simma ute i öppet vatten i våtdräkt och simma inomhus i bassäng – det var mycket roligare utomhus! Jag var så glad och stolt när jag kom i mål. Jag är verkligen ingen simmare, men jag klarade av det. Det blir ett härligt rus i kroppen efter ett sådant lopp, när man verkligen utmanat sig själv.

Det blev dessutom en upplevelse som gav mersmak.

– Det är inte alls omöjligt att det blir en repris. Det finns ju en swimrun­variant nu också, det hade varit roligt att testa. Men till dess ska jag nog lära mig crawla ordentligt.

Om Vansbrosimningen

Vansbrosimningens huvudlopp är 3000 meter långt och har cirka 7500 deltagare. De första 2000 metrarna simmas medströms i Vanån. Därefter väntar 1000 meter motströms i Västerdalälven.

Loppet ingår i En svensk klassiker tillsammans med Vasaloppet, Vätternrundan och Lidingöloppet.

Hela simmarveckan i Vansbro innefattar elva olika lopp, med alltifrån Tjejsim, Halvsim och Vansbro Vattenprovet till Triathlon, Swimrum och Öppen Älv.

Vansbrosimningen 2020 anordnas 27 juni – 5 juli 2020.