Cyklar uppställda framför en blå container.

Upptäck Orsa på två hjul: hyr elcykel vid Nya Saluhallen

Det surrar av intresse kring Nya Saluhallen i Orsa, en knut­punkt som lockar både lokal­bor och besökare. Ägarna Jonas Andersson och Anna Eldh har klimat­smart som sin led­stjärna och hyllorna fylls med bland annat lokal­producerad mat, hem­inredning och deli­varor av hög kvalitet. Sommaren 2021 utökades sorti­mentet med uthyrning av elcyklar – en succé som nu upprepas och utökas.


Hur kom det sig att ni började hyra ut elcyklar?

– Vi kände att vi ville utöka sorti­mentet med något som gagnade alla Orsas besökare. Tidigare har man kanske tänkt att Orsa bara är en vinter­ort, men i samband med pandemin har det blivit tydligt att folk inser hur mycket som finns att se och göra här även på sommaren. Sedan vi blev Infopoint 2020 och till­handa­håller turisti­nformation har vi fått ännu fler besök, sam­tidigt som tanken på cyklar har funnits med ända från början, sedan vi tog över sal­uhallen för snart tre år sedan, berättar Jonas.

Ett par med en cykel framför en skylt med texten Saluhallen.
Jonas och Annas satsning på elcyklar blev en succé sommaren 2021. 2022 kommer de även att satsa på elmopeder och guidade cykelturer. Foto: Nya Saluhallen i Orsa.

Berätta om den blå containern!

– I jakten på att utöka vårt sortiment dök en gammal kollega upp, som startat ett företag för att sälja elcyklar. Han hade en blå container som vi då flyttade hit och startade vår uthyrning i. Den står utanför salu­hallen på gården och här hyr vi alltså ut cyklarna och säljer glass. Det finns också en liten altan man kan sitta på för en glass­paus. 

Har ni cyklar till försäljning också?

– Ja, man kan köpa om man vill, men vi satsar främst på uthyr­ningen. Vårt fokus är på elcyklar och eldrift över huvud taget, vi ville hänga med i tiden då det bara ökar. Vi satsar bland annat på ett svenskt märke då det lokala och håll­bar­het är viktigt för oss. Vi har också låd­cyklar och nytt för 2022 är att vi kommer att sälja elmopeder, något vi ser en stor efter­frågan på.

Cyklar uppställda framför en blå container.
I den blå containern på gården utanför saluhallen finns cyklarna att hyra eller köpa. Här finns också en liten altan, perfekt för en glasspaus. Foto: Nya Saluhallen i Orsa.

Hur var intresset förra året?

– Vi kallade förra året för ett läroår, men det slog mycket väl ut. Vi kom i gång ganska sent, men intresset var jätte­stort och vi hyrde ut ett gäng cyklar. Bland annat till en kille från Göteborg som hittat oss på nätet. Han var här i fyra dagar och cyklade nog hela norra Orsa runt på den tiden. Han satt många timmar på den cykeln, det var väldigt roligt.

När kör ni i gång i år?

– Så snart vägarna sopats i maj är vi i gång officiellt. I år kommer vi också att försöka oss på guidade turer på cyklarna. Vi har kontakt med några natur­guider om det och hoppas att det kommer finnas intresse från besökare. Vi märker redan en stor efter­frågan kring att hyra eller köpa elcyklar i vår och sommar, och det finns väldigt många leder för cykel och vandring här. Planen är att det ska utökas ytter­ligare fram­över så det kommer att bli jättebra.