Svit på Tällbergsgårdens hotell i Tällberg i Dalarna.

Upplev Tällbergsgårdskänslan i dalaidyllen

Tällbergsgården i Tällberg är ett hotell med gamla anor som riktigt lyser av genuin dalaatmosfär. På det familjeägda hotellet checkar du in i något av de individuellt inredda rummen, som genomsyras av en romantisk och personlig anda. Addera förstklassiga matupplevelser och de magiska omgivningarna och en guldkantad vinterweekend är säkrad.


Mitt i den gemytliga byn Tällberg ligger Tällbergsgården. Utsikten över närliggande Siljan och de blånande bergen är självklara inslag i den dalaidyll som väntar. Det är någon närmast magiskt harmoniskt över det lugn som infinner sig innanför entrén. En föraning om att det här är en plats där man kan varva ner, må bra och bara ta det lugnt. Ett annat självklart inslag på Tällbergsgården är det personliga bemötandet, gästfriheten och servicen som möter dig på det familjeägda hotellet. Jerk Åkerblad, som tog över hotellet 1994, har i snart 30 år byggt upp det han kallar för ”Tällbergsgårdskänslan”.

– Allt handlar om kvalitet, kvalitet och kvalitet. Här är ingenting är omöjligt och vi ser till att fylla våra gästers vistelse på ett sätt som gör att de blir nöjda. Det gäller vare sig det handlar om par som kommer för en weekend eller om det är bröllop, firanden eller konferenser, säger Jerk.

Idag har hotellet 30 rum i olika storlek med alltifrån gulliga enkelrum till generösa sviter. Alla rum är olika och unika, vilket förstås adderar till charmen.

– Alla rum har sina olika känslor och stämningar. Här kör vi inte på allt i ett stuk och i grått, svart och vitt. Vi vill att man ska känna att man är i Dalarna när man vaknar upp, vilket avspeglas i inredningen. Det ska inte vara några tvivel om vart man är.

Tällbergsgårdens hotell i Tällberg.

Rum på Tällbergsgårdens hotell i Tällberg.

Mysiga hotellrum på Tällbergsgårdens hotell i Tällberg.

Måltidsupplevelse utöver det vanliga

Tällbergsgården satsar även stort på maten och måltiden. I den vackra matsalen sätter du dig till bords vid handgjorda ekbord, under vackra takkronor och med målningar och dikter av lokala kurbitsmålare på väggarna. Utanför fönstret bjuds kanske en solnedgång över ”mashavet”, så kanske är det egentligen mer passande att prata om en måltidsupplevelse.

– Allt hör ihop och skapar en helhet. Alltifrån atmosfären i matsalen, utsikten över Siljan och kvaliteten på maten, säger Jerk.

Här går det att njuta av både husmanskost och spännande avsmakningsmenyer. Välj något från á la carte-menyn eller ta sikte på kvällens Gårdsmeny. Jerk beskriver deras matfilosofi som ”klassiska anrättningar med en innovativ touch” och deras höga ambitioner verkar ha gett god avkastning. För bekräftelser på att hotellets ”Restaurang Johanssons” verkligen levererar kommer inte bara från nöjda gäster. Såväl restaurangguiden White Guide som det internationella gastronomisällskapet Chaîne des Rôtisseurs har uppmärksammat matens höga kvalitet.

Kötträtt serverad på Tällbergsgårdens hotell i Tällberg.

Middagsrätter serverade i restaurangen på Tällbergsgårdens hotell i Tällberg.

Alltid abborre på menyn

Menyerna har fokus på lokala råvaror utifrån vilka man kombinerar internationella råvaror där det inte finns något svenskt alternativ. Fisk, kött, mejeri, frukt och grönt hämtas i så stor utsträckning som möjligt från närområdet. Likaså är det ekologiska en viktig parameter och menyn är därmed i ständig utveckling och förändring.

– Vi försöker byta menyn fem-sex gånger per år, för att anpassa oss efter säsonger och vilka råvaror som är bäst just nu.

Fast vissa måsten finns det förstås, som har sin givna plats på menyn.

– Abborren är en klassiker och den finns alltid med i någon form. Tänk att få äta en färsk abborre stekt och öst i smör. Det finns inget godare än när fisken får stå och tala för sig själv. Sen kanske addera en god vitvinssås. Hos oss ska maten inte vara konstlad, vi vill att det ska vara klassiskt och ha hög kvalitet.

Det genuina återkommer alltså återigen, den röda tråden fortsätter att löpa genom Tällbergsgårdens alla delar. Matsalen, rummen, salongerna, sällskapsytorna, servicen, bemötandet – alla präglas de av den ”Tällbergsgårdskänsla” Jerk värnar och framhåller.

– Det är service på riktigt att verkligen se varje gäst. När gästerna då använder ord som underbart och magiskt om sin vistelse hos oss värmer det förstås otroligt mycket, säger Jerk.

Läs mer och boka på Tällbergsgårdens hemsida.