Staffan Larsson med sitt gäng.

Träna inför Vasaloppet – Slipa formen med proffsen

Siljansbygden är en stark vinterdestination, inte minst för er som söker bra förutsättningar för längdåkning. Har du ett mål i vinter som du tränar inför? Ska du rent av delta i något lopp under Vasaloppsveckan? Vi har tagit pulsen på Staffan Larsson och Mattias Svahn – två av de aktörer som erbjuder förberedande läger. En sak kan vi lova: snön hittar alltid till kommunerna vid Siljan och Orsasjön.


Staffan Larsson vann mångas hjärtan efter sina bravader i Vasaloppsspåret. Den största framgången kom 1999 när han vann hela loppet. Tillsammans med Mattias Svahn, känd från Vinterstudion i SVT, utgör de en kvalificerad duo med fokus på andras hälsa, prestation och utveckling. 

Vintern är alla skidåkares högsäsong och i SIljansbygden finns flera olika varianter av läger för den som vill vässa formen i bästa Vasaloppsmiljö. Staffans och Mattias olika separata läger har utgångspunkt i Mora och lockar en mängd deltagare med olika förkunskaper, ambitionsnivåer och erfarenheter. Människor från hela Sverige kom för att förbättra sin teknik och få uppleva skidåkning i klassisk terräng.  

– Drivkraften ligger i att se andra utvecklas och kunna bredda sporten, säger Staffan som i år tioårsjubilerar som arrangör. Och vi märker resultat på kort tid. 

– Trenden är tydlig, efterfrågan bara växer. Inte bara för att förbättra sin skidåkning, utan också för att lära sig allt runt omkring, vallning, träningslära och annat som hör till, säger Mattias. 

Skidåkning som passar alla

Staffan och Mathias menar att skidåkning är en sport som passar alla, och där stort utrymme finns för utveckling. 

– Alla som vill kan åka skidor, och bra åkare kan bli bättre. Till och med landslagsåkarna tränar teknik hela tiden. Det handlar om att utvecklas utifrån den nivå man är på. På våra läger delas man in i olika grupper beroende på erfarenhet och färdighet. Vi ger sen individuell feedback hela tiden, säger Staffan. 

Mattias fyller i: 

– Och ett läger riktar sig till alla – yngre, äldre, erfaren, nybörjare. Jag upplever att många människor känner ett sug att komma ut och röra på sig, många har stillasittande jobb. På ett läger får man kvalitetstid i naturen vilket i sin tur minskar på stressen. 

En bra grund som ger resultat

I de olika paketen, med varierande antal dagar, ingår skidtekniken som en viktig bas.  

– De flesta lägerdeltagarna är med för att vässa formen inför Vasaloppsveckan, säger Mattias, men det finns andra som deltar också. 

Och pulsen stiger ju närmare Vasaloppsveckan man kommer. 

– Efter nyår avslutas alla läger med servicepaketet ”Buss ut i Vasaloppsspåret”, där deltagarna får välja längd på sin skidtur i Vasaloppsspåret, med drickaservice i de klassiska kontrollerna på väg mot Mora. Mina paket med två teknikpass, vallagenomgång och buss ut i Vasaspåret är också mycket uppskattade, liksom tjejlägret och lägret med seedningsgrundande läger där Moraloppet i januari ingår, berättar Staffan. 

– Att kunna bo nära och gå till spåret är överlägset. Och det är förstås en stor fördel för deltagarna att kunna träna i själva ”skid-Mecka” i Sverige, det vill säga Vasaloppsarenan, avslutar Mattias.