Längdskidåkning i Orsa Grönklitt

Tidig premiär för längdsäsongen i Orsa Grönklitt

Den 24 oktober är det dags för 2020 års skidpremiär på Orsa Grönklitt. Sparad snö lägger grunden för den tidiga starten på skidsäsongen. Passa på att hitta snö redan i oktober – perfekt för dig som kanske har ambitionen att åka ett kortare eller längre lopp under Vasaloppets vintervecka i februari–mars nästa år.


Marcus Laggar, sportchef på Orsa Grönklitt, berätta mer om årets längdpremiär!

– Vintern i Orsa Grönklitt får sin premiär lördag 24 oktober, i samband med att höstlovet börjar. Vi är mycket entusiastiska eftersom det blir starten på en lång och härlig säsong med skidåkning ända fram till maj nästa år.

Vad kommer att erbjudas till premiären?

– Om väder och vind är det svårt att sia, men tack vare vår sparade snö kommer vi att kunna erbjuda åtminstone ett par kilometer direkt under öppningsdagen. Det vi alltid kan luta oss emot är det geografiska läget. Orsa Grönklitt ligger på en platå 561 meter över havet, vilket per automatik innebär att det faller mycket snö. Vårt spårsystem, som omfattar 130 kilometer, kommer att öppnas efterhand.

Hur mycket sparad snö finns att tillgå?

– Massor – och av väldigt god kvalitet dessutom. Snön har legat under isolerande bark sedan i våras och bara väntat. Vi har gjort stora investeringar i vår anläggning de senaste åren, vilket säkrar behoven i både backar och spår. Det är förstås också en förmån att ha en sjö på området som vi kan låna vatten från, det är ett sunt och bra kretslopp.

Marcus Laggar, sportchef på Orsa Grönklitt
Orsa Grönklitt kan erbjuda tidig säsongsstart för den som vill ge sig ut på längdskidor. Sportchef Marcus Laggar ser fram emot premiären den 24 oktober.
 

Läs mer: Längdskidor i Dalarna