Två längdskidåkare i skidspår bland vintriga träd.

Tidig snö och längdskidor året om

Längdskidåkningens högtid infaller någonstans i februari-mars. Snötillgången är oftast god, minusgraderna finns där och Vasaloppets vintervecka sätter feststämningen. Fast i Dalarna finns alla möjligheter till riktigt bra skidträning under större delen av året, vare sig du siktar på att samla mil, tävla, mysåka, lapa vårsol eller barmarksträna.


Premiär i oktober

För dig som längtar efter tidig skidåkning är det Dalarna som gäller. Här står spår redo redan i oktober, när Idre Fjäll drar igång längdsäsongen. När snötillgången sedan är fullt säkrad kan du som mest njuta av 82 kilometer välpreparerade längdspår, varav närmare 30 är belysta, genom fjällets omväxlande miljöer. Alla spår utgår från Skidstadion.

Längdskidåkare på Idre Fjäll.
Idre Fjäll är en av de platser i Dalarna där det bjuds på tidiga skidspår. När vintern är i full gång kan du som mest njuta av 82 kilometer välpreparerade längdspår i omväxlande fjällmiljö. Foto: Idre Fjäll.

Orsa Grönklitt är en favorit för såväl lokalbor som tillresta besökare. I början av säsongen, vid den tidiga premiären i slutet av oktober, är det kortare kilometerslingor som gäller. Anläggningen satsar hårt på att bli Sveriges centrum för längdskidor, med spår av högsta kvalitet och ett Längdcentrum i toppklass. När hela spårsystemet är igång lockar 130 kilometer välpreparerade spår genom varierad terräng, över myrar, höjder och genom skog.

Lugnet, den svenska nationalarenan för nordisk skidåkning, ligger på gångavstånd från centrala Falun. Spåren här håller internationell tävlingsklass och varje år i mars intar världscupåkare arenan under Svenska Skidspelen. 

Även motionären hittar fantastiska skidspår i den närliggande terrängen. På Lugnet är de alltid tidigt ute och erbjuder slingor på konstsnö för den som vill få mil i benen i början av säsongen. 

Vasaloppsåkare passerar mållinjen.
Vasaloppets vintervecka erbjuder något för alla, med sitt utbud av lopp i olika former. I Vasaloppsarenan finns också förutsättningar till riktigt bra träningsmöjligheter. Foto: Nisse Schmidt.

Högtid och Vasaloppsfest 

Med närmare 16 000 deltagare på startlinjen är Vasaloppet världens största skidtävling när det traditionsenligt går av stapeln första söndagen i mars. Numera omgärdas huvudattraktionen av en hel vintervecka där alla kan hitta sitt lopp. Från nybörjarvänliga Vasaloppet 10 och kompis- och familjefavoriten Stafettvasan till mer utmanande Nattvasan i olika längder. 

Den klassiska Vasaloppsarenan mäter 90 kilometer mellan Sälen och Mora. När väder och snötillgång tillåter finns förutsättningar till riktigt bra skidåkning och träningsmöjligheter. Med Arenakortet får du tillgång till spårsystemen i Vasaloppsarenan, Mora skidstadion och Norra Garberg sportcenter, från slutet av december till mitten av april. De tre spårsystemen ger tillsammans över 100 kilometer skidspår.

En man på längdskidor i en skog med snötyngda träd.
Fjällkänsla erbjuds även i södra Dalarna, i Gyllbergens naturreservat utanför Borlänge.

Välkända och dolda skidpärlor

Pärlorna på Dalarnas spårkarta är många och ofta är den största utmaningen att välja vilken slinga som ska utgöra dagens färdväg. 

Säfsen utanför Ludvika ligger på nära avstånd från Mälardalen och lockar med totalt 75 kilometer åkning från totalt tre olika spårcentraler. Glid fram i spåren längs berg, dalar, sjöar och vattendrag. 

På höjderna ovanför Grängesberg ligger Ljungåsens skidanläggning och vid Brunnsjöberget nära Hedemora centrum finns motionsslingor både med och utan belysning. Vid Knutsbo i Säter skidar du fram bland fäbodar och skogstorp i kuperad terräng.

Skidåkning med vildmarkskänsla väntar vid Sörskog i Bjursås utanför Falun. Höjden gör att snön kommer tidigt och stannar länge. Härliga höjder bjuds även i Gyllbergen utanför Borlänge, vilket skapar riktig fjällkänsla. En populär dagstur är att skida Gyllfäbodarna–Dragbergssjön fram och tillbaka. 

Två längdskidåkare på skare i solsken.
Koppången lockar med skaråkning och natur som påminner om sagovärldar. Ofta är vårvintern den allra bästa tiden för skidåkning.

Vår, fjäll och skare

Både i fjällen och på andra högt belägna platser ligger snön kvar länge och skapar förutsättningar för riktigt härlig vårskidåkning – ofta en bra bit in i april.

En av de kanske allra mest uppskattade och maffiga vårvinterupplevelserna är den svårslagna skaråkningen på mytomspunna Koppångens myrar i Orsa Finnmark.

Turskidåkningen i Grövelsjön är också något utöver det vanliga. Skida fram på markerade leder eller bryt egna spår i en oändlig fjällvärld. Staka fram på turskidor över de vida fjällvidderna med vårsolen som värmer i ansiktet och med riktigt gott fika i ryggsäcken. Turskidor hyr du på exempelvis STF Grövelsjön Fjällstation.

Rullskidåkning och bästa barmarken

För dig som söker skidlik träning när snön dragit sig tillbaka bjuder dalaskogarna på många fina slingor och vandringsleder. Ta med stavarna och skidgå dig fram i terrängen – eller ”skidlufsa” som det ibland också kallas. Självklart finns också många härligt sugande myrmarker där du kan få upp pulsen rejält och låta skidmusklerna jobba. Myrlöpning sägs ha sin givna plats på träningsschemat för världskända dalaskidåkare som Gunde Svan och Stina Nilsson. 

Den som vill förbli torrskodd tar sikte på någon av de många populära rullskidbanorna. Vid Snöå skidstadion i Dala-Järna står ovan nämnda Gunda Svan för designen. Idre Fjäll, Orsa Grönklitt, Mora Skidstadion och Lugnet i Falun är andra platser där proffsiga anläggningar ger fina möjligheter för rullskidåkning. 

Collage: En kvinna och en pojke badar bubbelpool, en skål med mat.
Koppla av och njut av god mat på något av Dalarnas alla spårnära boenden mellan skidpassen.

Bo nära spåren

För att maxa skidupplevelsen och göra skidåkningen så enkel som möjligt är spårnära boende helt klart att föredra – och turligt nog är alternativen många. I Mora ser både Mora Hotell och First Camp Mora Parken till att du bor på första parkett vid Vasaloppsarenan. På Sälenfjällens alla anläggningar, Orsa Grönklitt, Bjursås Berg & Sjö och Idre Fjäll har du ski in-ski out även till längdspåren och kan välja mellan både enklare stugor och lyxigare hotell. Vid Lugnet i Falun kan du antingen checka in på bekvämt hotell vid Scandic Lugnet eller bo på First Camps anläggning på området. 

Flera boendeanläggningar samarbetar med skidcoacher och erbjuder läger eller träningspaket. Varför inte toppa formen tillsammans med Vasaloppscoacherna Mattias Svahn, Staffan Larsson, Erik Wickström eller Rikard Tynell?

För aktuell och uppdaterad spårstatus, besök skidspår.se.

Längdskidåkning i Dalarna