Stentokigt vid Siljans strand

Stentokigt vid Siljans strand

Är du redo för ett unikt geologiskt och mytologisk möte vid magiska Siljan? Då ska du bege dig till Hotell Siljanstrand i Tällberg där hotellägaren och konstälskaren Hans Erik Börjesson bjudit in Robin Lindström och Fredrik Zachrisson att skapa Sveriges största skulpturpark.


I Tällbergs nya skulpturpark möts vi av stenansikten som berättar historier som sträcker sig miljoner, till och med miljarder år, tillbaka. Här finns inte mindre än 28 mytologiska figurer som mejslats fram ur stenar från Dalarna. Många stenar är dessutom indirekta eller direkta resultat av meteoritnedslaget som ägde rum här för 377 miljoner år sedan och som skapade det unika område vi idag kallar Siljansringen. Skulpturernas upphovsmän heter Robin Lindström och Fredrik Zachrisson och de kallar sig själva för “stentokiga”.

Skulpturpark
I dagsläget står 28 skulpturer på plats i skulpturparken vid Hotell Siljanstrand i Tällberg. Planen är att installera lika många till under kommande år. Foto (samtliga): Peter Reichel

 

Hur har ni hittat stenarna?
– Vi har våra ställen där vi vet att det finns speciella förutsättningar och vi spenderar våra dagar på stenjakt eller i ateljén där vi bearbetar stenarna, berättar Fredrik. – Vi har letat sten på många ställen i Sverige, men få platser har så vackra stenar som den här trakten. Här finns en enorm variation och rikedom, fyller Robin i.

Får man plocka sten hur som helst i markerna?
– Vi har kontrakt med vissa skogsägare och kommuner som tillåter oss att plocka sten på en del mark. Och vi håller oss strikt till Länsstyrelsens krav att man bara får ta bitar som är lösa, säger Fredrik.

Vilka typer av material och stenar från Dalarna arbetar ni med?
– Porfyr från Älvdalen, den är vulkanisk till sitt ursprung och hisnande 1,7 miljarder år gammal. Gabbro, som liksom granit är en djupbergart och olika konglomerat jobbar vi också med. Men mest spännande är den nedslagsbreccia vi hittat, säger Robin.

Vad är det?
– Det är en bergart som uppstår när en krater bildas och berget krossas och spricker upp. Så den är ett direkt resultat av meteoritnedslaget. Vi har precis kommit hem från Lunds universitet där vårt fynd har analyserats och autentiserats.

Och stenarnas ansikten, hur skapar ni dem?
– Först är det många brutna ryggar innan vi får stenarna, som väger mellan 10 och 80 kilo, till ateljén i Skeberg utanför Leksand. Där tvättar och studerar vi dem och vi ser omedelbart ansikten, ibland fem, sex olika i en sten. Sedan väljer vi vilka ansikten vi ska ta fram, berättar Fredrik.

Skulpturpark
”Det är lätt att bli stentokig”, säger Robin Lindström som tillsammans med Fredrik Zachrisson skapar Sveriges största skulpturpark.

 

Arbetar ni tillsammans?
– Nej, vi gör ungefär hälften var, säger Fredrik som är den som arbetat längst med sten. Han har tidigare haft en karriär som håltagare och närt ett intresse för sten sedan barndomen. För Robin däremot har intresset kommit på senare tid efter att han tog en paus från sitt skapande i trä med motorsåg.
– Det är lätt att bli stentokig. Man blir som troende när man tittar i djupet av stenarna. Och att öppna upp dem är magiskt, säger Robin.

Öppna upp dem?
– Ja, när man börja forma och öppna lager för lager med dremel eller diamantverktyg, förklarar Robin som alltid har minst en sten i fickan och gärna en vid kudden om natten.

Hade den här skulpturparken kunnat realiseras någon annanstans?
– Nej, här finns stenarna och hotellägaren Hans Erik Börjesson som gav oss möjlighet att visa våra verk i en fantastisk miljö. Han är en stor konstälskare och har också en koppling genom hans far och farfar som var stenhuggare, berättar Robin. – Nu har vi 28 skulpturer på plats och planen är att under kommande år installera lika många till. Med dem blir det här landets största skulpturpark till antalet verk räknat, avslutar Fredrik.