Zorngården i Mora.

Stadsvandringar i Mora, Rättvik, Leksand och Falun

Varför har Tiondeladan i Rättvik tre lås? Var i Mora brändes häxor i slutet av 1600-talet? Vad gjorde konstnären Anders Zorn till en av Moras främsta entreprenörer? Följ med på en stadsvandring i Mora, Rättvik, Leksand eller Falun i sommar och låt platserna du besöker komma till liv.


I Mora startar stadsvandringen där Kyrkogatan möter kyrkan, vid fontänen med S:t Mikael och draken. Turen går via Zornmuséet, Zorngården, kyrkan och Vasaloppsmålet för att sedan leta sig ner mot Siljan och Saxviken. Längs vägen berättas det om miljöerna och platserna som passeras.

– Vi berättar om platserna vi passerar och om vad som hänt i Mora förr. Om Mora-Nisse, Vasaloppet, Mora kyrka, häxbränningarna i slutet av på 1600-talet och udden där detta utspelades, ja allting som har med Mora att göra, säger Ingerid Manneteg, som liksom sina kollegor i föreningen Dalarnas Guide & Kultur är Auktoriserad Dalaguide.

Mycket kretsar kring Anders Zorn, hans liv och vurm för att rädda allmogen till eftervärlden. Här levandegörs historier om Zorns gammelgård, Zorngården och museet.

– Zorn var en mångfacetterad man. Och vilken betydelse han har haft för Mora! Han var ju så mycket, inte bara konstnär utan också en driftig entreprenör.

Från början gavs stadsvandringar endast i Mora. Dessa var så pass uppskattade att ytterligare orter tillkommit och nu tar föreningens guider med besökare på vandringar i både Mora, Rättvik, Leksand och Falun. 

– Folk tycker att det är jättekul. Vi har fått bra respons, både från besökare och ortsbor.

 

Långbryggan i Rättvik.
I Rättvik går stadsvandringen självklart förbi Långbryggan, ett av ortens mest kända och uppskattade landmärken.

I Rättvik utgår vandringen från Rättvikshästen framför kommunhuset. Vandringen går förbi Långbryggan, genom campingen och vidare genom kyrkogården med de åldriga träkorsen mot kyrkan med kyrkstallarna och Tiondeladan.

– Utanför kyrkan finns en Tiondelada där man förvarade tiondet, en typ av skatt som bönderna betalade till kyrkan i form av en tiondel av allt som gården producerade. Det som prästen på orten fick in förvarades i en lada eller ett härbre. I Rättvik ligger ladan precis intill kyrkan och där finns inte bara ett nyckelhål i dörren utan tre. Alltså behövdes tre nycklar för att låsa upp ladan. Det sägs att anledningen var att man inte litade på prästen. Därför behövdes både prästen, klockaren och en representant för bönderna för att man skulle kunna låsa upp dörren, berättar Ingerid.

I Leksand går vandringen genom centrum, längs älven och kajen med berättelser från både förr och nu. I Falun handlar mycket om Världsarvet och koppargruvans starka prägel på staden.

Om stadsvandringar i Dalarna

Stadsvandring Mora

Mora är fyllt av kulturskatter och Anders och Emma Zorns betydelse för Mora kan inte överskattas. Flera platser där Zorn har gjort avtryck i Mora är värda ett eget besök, så som Zorngården, Zornmuseet, Zorns Gammelgård mm. Utöver dessa Zornminnen får ni veta mer om Saxvikens historia, Mora kyrka och klockstapeln, Vasaloppet, Häxprocesserna och om Gustaf Vasas besök i Mora 1521.

Stadsvandring Rättvik

Varför är Långbryggan i Rättvik så lång? Det och mycket mer får du veta på vandringen från centrala Rättvik till området vid kyrkan. Guiderna berättar om Rättvik då och nu, om hus och platser som passeras. En del av vandringen går längs Siljan med utsikt över vatten, byar och berg – en natur skapad av ett gigantiskt meteoritnedslag för över 300 miljoner år sedan. Ni missar naturligtvis inte Vasastenen och de unika kyrkstallarna vid Rättviks kyrka.

Stadsvandring Leksand

Den lilla bondbyn Noret är grunden till det som nu är kommunens centralort. Guiderna tar dig genom gamla och nya delar och berättar om utvecklingen. Berättelserna innehåller både en omvälvande brand, sjöfartens utveckling på Siljan och Österdalälven, turisternas intåg och personligheter som varit betydelsefulla för bygden. Kyrkallén, kyrkvallen, ishockeyarenan och den naturliga amfiteatern Sammilsdal är givna stopp på vägen.

Stadsvandring Falun

Världsarvet Falun växte upp i takt med att koppargruvans produktion ökade. Detta har satt stark prägel på staden, då som nu. Följ med på en vandring där du får ett smakprov på all den spännande historia Falun har att erbjuda. Det bjuds på storslaget 1600-tal, kända personligheter och roströkta fattigkvarter, självklart uppblandat med en gnutta Falukorv och rödmålade trähus.

Läs mer om stadsvandringar i Världsarvet Falun.