En man och två flickor ler i en vattenrutschkana.

Sommarlovsdrömmen väntar på Leksand Sommarland

Leksand Sommarland är en självklar familjefavorit, som i år satsar på ännu större, roligare och mer fartfyllda upplevelser. Tillsammans med närliggande boendeanläggningen Leksand Strand, massvis av aktiviteter, saker att se och göra finns det mesta som behövs för en aktiv familjesemester.


Strax utanför centrala Leksand, alldeles vid Siljans strand, ligger Leksand Sommarland. En riktig sommarklassiker som årligen lockar många lek- och badsugna besökare.  

– Många tycker det är väldigt enkelt att vara här. Man betalar en entré och får därmed tillgång till hela parken. Sen läget förstås! Leksand ligger bra till med korta restider från hela Mälardalen. Om man åker från Stockholm är man här på bara tre timmar, säger Rony Forsberg, vd på Leksand Resort som driver Leksand Sommarland. 

Fast det kanske viktigaste av allt är förstås själva parken och upplevelsen – och där jobbar Leksand Sommarland för att leverera gång på gång. 

– Många kommer hit för att ha en fantastisk dag med hela familjen. Då gäller det också att ha en bredd på aktiviteterna, så att alla i sällskapet hittar något de gillar. Det är en medveten satsning att vi ska ha alltifrån barnpooler för de minsta till höghöjdsbanor, gokart och zipline för tonåringar och vuxna.

Människor flyger i stolar runt en färgglad karusell.

Collage: En kvinna klättrar i en bana bland höga träd, två barn kör små bilar.
På Leksand Sommarland kan alla i familjen hitta något roligt att göra. Foton: Leksand Strand.

Eldrivna gokarts och större Wipeout 

Inför årets säsong satsar de på att bredda det redan breda utbudet ytterligare. Hög- och låghöjdsbana, zipline, Jump Park, vattenrutschbanor, Laser Tag och kittlande karuseller får sällskap av uppdaterade favoriter. Bland annat bygger de en ny gokartbana med så kallade elkarts, som drivs på laddbara batterier istället för på bensin. 

– De ser precis likadana ut, men är klart mycket mer miljövänliga i och med att de går på batteri. Dessutom bygger vi en helt ny bana, som går att köra på oavsett väder och vind. Tidigare kunde vi inte ha banan öppen om det var blött, men det är inga konstigheter med den nya banan, berättar Rony. 

Vy över hinderbanan Wipeout i Siljan.
Hinderbanan Wipeout Siljan byggs ut inför sommaren 2022 och det kommer även att finnas en mindre barn-wipeout för de minsta. Foto: Alexander Winther.

Ytterligare en nyhet, eller snarare uppväxling, väntar den som är badsugen. 

– Vi bygger ut hinderbanan Wipeout i Siljan. Det är en jättepopulär aktivitet och det har därför varit många och ibland för långa köer, eftersom man bara kan släppa ut några åt gången. Det vill vi nu bygga bort, plus att vi också skapar en mindre barn-wipeout, så att de allra minsta kan få en egen bana att leka på.  

De utökar även restaurangutbudet med flera nya matställen, bland annat en ny food court. Där får deras tidigare hamburgeri och mexikanska mat sällskap av till exempel wok, langos och sallad.   

Äventyret fortsätter med glamping och camping 

Vägg i vägg med Leksand Sommarland ligger Leksand Strand. På den femstjärniga campingen fortsätter äventyret med ett brett utbud av både boende och aktiviteter. Här finns platser för tält, husbil och husvagn, liksom stugor och hus i olika storlekar. De spinner även vidare på förra årets stora succé glamping. 

– Vi hade 18 glampingtält förra sommaren och det var fullt varenda natt. Det visar att vi idag söker upplevelser, även när det kommer till boendet. Hur vi bor på semestern ska också vara spännande och då är glamping väldigt tacksamt för familjer. Ni får sova i tält, men det är av modell större med ordentliga sängar och har alla bekvämligheter med kylskåp, bord och stolar.

Collage: En kvinna på badstranden, ett dukat bord vid röd stuga.
Foto: Leksand Strand.

På aktivitetssidan lockar Leksand Strand med SUP, kanot, lekplatser, bad i pool och i Siljan samt minidisco med Billy Bäver och familjeshower.  

– Vi vill att våra besökare ska åka härifrån med ett leende på läpparna efter en riktigt bra dag. Eller flera bra dagar för den delen, om man väljer att stanna kvar. Att många familjer kommer tillbaka år efter är ett fint kvitto för oss på att vi har upplevelser för alla åldrar. Sen vet jag ju själv, att om barnen är nöjda är föräldrarna nöjda. Så i grunden handlar det om att leverera bra upplevelser för barn och ungdomar, då funkar det för resten också, säger Rony.

  • Leksand Sommarland har öppet 18 juni–14 augusti 2022.
  • Leksand Strand har öppet året runt. 

Läs mer och boka ditt besök hos Leksand Resort.