Snöig vy över herrgården Snöå bruk.

Snöån – En dold pärla att upptäcka

I Dala-Järna döljer sig en ännu relativt oupptäckt pärla för den som söker natur- och utomhusupplevelser utöver det vanliga. Här ligger nämligen Snöån, ett område där det mesta finns inom lagom upptäckaravstånd. I kombination med herrgårdsboende och White Guide-listade smaksensationer formligen bubblar det av möjligheter.


Behovet och önskemålet om att göra Snöå-området till en helhet och ett lockande besöksmål hade funnits i över 30 år. Så när Jessica Geidnert startade sitt företag Nova Events i början av 2021 var det på många sätt välkommet. 

– Det finns en rad aktiva föreningar och företag. Här samsas gammal kultur och häftig historia, med en golfbana i toppform och en superfin och modern skidanläggning. Den senare brukas både sommar som vinter för både rullskidor, skidskytte och längdskidor. Här finns fina cykelleder som prisas av aktiva inom MTB och vandringsleder i varierad terräng. En hel Skogsarbetarby som visar på livet i skogen är ett av de kulturella inslagen som tillsammans med själva bruksmiljön minner om svunna tider, berättar Jessica.

Det finns med andra ord mycket att både se och göra i Snöån, men utmaningen har alltid varit att skapa en sammanhållen helhet i bredden. Nu jobbar alltså Jessica med att knyta ihop vistelsen för gästerna i det multiaktiva området. 

– Det har varit en utmaning för besökare att veta till vem och vart man ska vända sig för de olika aktiviteterna och arrangemangen. Det kunde krävas många samtal för att få till sin vistelse. Där kommer jag in i bilden och ser till att förenkla för gästen och att få Snöån att bli en helhet och en destination.

Collage: Snötyngda träd över vintrig fors, en kvinna gör tummen upp med en äppelkorg i bakgrunden.
Jessica Geidnert på Nova Events vill få Snöån att blomstra och brinner för att fler ska upptäcka den dolda pärlan.

Att göra-listan som aldrig tar slut

Hon jobbar med både privatgäster, idrottsklubbar, träningsgrupper, föreningar, kompisgäng och företag. De har då henne som enda kontaktyta och hon håller sedan i alla trådar som behövs för att sy ihop en helhetslösning.

– Det kan vara boendepaket med aktiviteter på de olika anläggningarna. Det går till exempel att få teambuidlingaktiviteter, vandringsguider och kurser med Snöå Golfklubbs PRO. Det erbjuds lyktvandringar, naturspa med badritual, SUP-yoga, Afternoon tea, picknick, MTB-utflykter, forsränning och segelflyg. 

När Jessica väl börjar räkna upp möjligheterna som finns i Snöån verkar det aldrig ta slut.

– Vi kan laga mat utomhus, äta frukost med vidunderlig utsikt och erbjuda Shinrin Yoku – skogsbad. Det går att få lära sig ta fantastiska bilder med mobil och sen redigera dem så att ni kan göra de där härliga inläggen på sociala medier. Sommartid finns kanoter att hyra och man kan få en båttur med mat och dryck på Storsjön. 

Collage: Två hamburgare med ett glas öl, och ett fat kanelbullar.
Lyxigt fika och god mat hos Ryggåsstugan som listas i White Guide. Foto: Rania Rönntoft.

White Guide-fika och herrgårdsboende

Området bjuder dessutom på riktigt god mat och nationellt uppmärksammat fika. Vid Storsjöns strand ligger Ryggåsstugan, som är listad i café- och restaurangguiden White Guide som uppmärksammar guldkorn runt om i landet.

– Där huserar Linn, som är en prisad konditor, och hennes sambo Daniel. De bjuder på allsköns godsaker i en otroligt vacker miljö. På sommaren kan man till exempel fika vid ett bord i vattnet, så att man kan svalka fötterna samtidigt. På vintern är en kopp varm choklad och en saffransbulle oslagbart vid de stora panoramafönstren som vetter ut mot sjön och den gnistrande snön, tipsar Jessica.

Bara en kort gångväg bort ligger också den gemytliga herrgården Snöå Bruk, där det finns boende i nyrenoverade hotellrum och middagarna serveras i den ståtliga matsalen.

Collage: Snöig vy över Snöå bruk, och en matsal med Moraklocka.
Bo och ät gott i herrgårdsmiljö på mysiga Snöå Bruk. Foto: Jons Jonna Andersson och Rania Rönntoft.

Nu tar Jessica sikte på framtiden och det är ingen tvekan om att både driv, entusiasm och ett tydligt mål gör henne till en kraft att räkna med.

– Jag vill dra mitt strå till stacken för att folk ska få upptäcka denna ännu ganska oupptäckta del av Dalarna. Här finns en stor genuinitet. Hela Snöå-området ska blomstra och jag ska göra allt jag kan för att det ska bli så. Det är synd att så få än så länge har upptäckt och upplevt den här underbara pärlan. 


Vintertips i Snöån

 1. Åk längdskidor
  Snöå Skidstadion finns ett system av elbelysta skidspår med olika längd och svårighetsgrad. 
 2. Isfiska
  Njut av lugnet på sjön och den plötsliga spänningen när det (kanske) nappar.
 3. Vintervandra
  Utforska naturen kring Snöån under en vintrig promenad. Om det är halt, se till att säkra upp med ordentliga skor och kanske även stavar.
 4. Vedeldad bastu och vinterbad
  Vid Snöå Skogsarbetarby går det att bada i vedeldat kar, hoppa in i bastun och sedan bada i storsjön. Vintertid finns isvak för den som är hugad.
 5. Innemys
  Efter en dag utomhus, när kinderna bränner gott, slå er ner vid dukat middagsbord på Snöå Bruk eller en riktigt god fika på Ryggåsstugan.