Par vid en disk

Smaka på Dalarna – En guidad tur till tre smakrika guldkorn

Följ med på en minst sagt smakrik resa till tre av södra Dalarnas gastronomiska guldkorn. Hälsa på hos eldsjälarna som viger sina liv åt närproducerat mathantverk. Sahlins Struts, Murboannas Ost och Kulinariet bjuder in till en personlig rundresa med Dalarnas lokala produkter och delikatesser i fokus.


Smaka på Dalarna. Börja med att bara smaka på tanken och känn hur det börjar vattnas i munnen. En resa mellan de tre aktörer som slagit sina minst sagt goda påsar tillsammans – Sahlins struts, Murboannas och Kulinariet – bjuder visserligen på upplevelser för alla sinnen. Även om smaklökarna självklart står i fokus ges under resan möjlighet till en unik och personlig inblick i respektive verksamhet. Ta del av mathantverket och lär mer om hur produktionen går till, om livet på en gård med strutsar, kika in hos osttillverkningen och på knäckebrödsbageriet. Lyssna till berättelserna om hur passionen för det lokala, för småskaligheten och för råvarorna har tagit entreprenörerna dit de är idag. Till stunden där du kan hugga in på en strutsburgare, en krämig ost eller en nygräddad bit bröd.

Strutsburgare och strutsglass hos Sahlins struts

Starta dagen hos Sahlins Struts utanför Borlänge. Lagom till förmiddagskaffet bjuds det här på en hel del strutsar. På gården bedriver Kerstin och Gunnar Sahlin ett produktionsjordbruk som de mer än gärna visar för besökare, samtidigt som de berättar mer om såväl jordbrukets villkor som strutsarna som djur.

– Strutsar fungerar som vilket lantdjur som helst, men mycket häftigare. De är ju nästan som urtidsdjur. Tittar man på de kraftiga benen med sitt hårda skinn och fötterna med de stora klorna så förstår man hur dinosaurierna såg ut till viss del, säger Kerstin.

På senare år har Sahlins satsat mycket på mat. Här görs krämig glass på strutsägg och på menyn hos gårdens uppskattade restaurang syns till exempel storsäljaren strutsburgare. Det går också att hugga in på flertalet läckerheter av gårdens egna produkter – rökt korv, hjärta, lufttorkad skinka och pastej – allt gjort på strutskött såklart.

– Det ger ett väldigt rent och klimatsmart kött. Det är vildare än kalkon och mört som fågel. Vi arbetar helt antibiotikafritt för strutsar är generellt väldigt friska djur.

På gården finns också ett bryggeri, där Gunnar och Kerstins son Erik brygger öl under etiketten Sahlins Brygghus. I gårdens välfyllda butik finns det mesta från strutsen och det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna.

Struts

Gården på Sahlins struts

Strutsburgare

Ostprovning hos Murboannas

Dags att borsta av sig strutsfjädrarna och åka vidare. Lunchen intas med fördel hos Murboannas, som huserar i den lilla byn Murbo utanför Borlänge. Här producerar Anna och Mats Reyier ostar och andra mejeriprodukter. Även om just osten och mejeriproduktionen är det centrala, är engagemanget för det lokala stort – vilket också avspeglas i valet av råvaror till gårdens butik, café och restaurang. Produkter och råvaror kommer från Dalarna i så stor utsträckning det bara går.

– Det är så fantastiskt roligt att få arbeta med något som jag verkligen vill och kan lägga ner min själ i. Det är många tankar och mycket arbete bakom ostarna och sedan lever de också sina egna små liv. Den förändras, åldras, har olika egenskaper och måste skötas om under hela sin livstid, säger Anna.

På plats finns självklart möjlighet till ostprovning, för att jämföra smaken hos de olika sorterna med varandra. För trots att det egentligen endast behövs mjölk, bakteriekultur, löpe och salt för att göra ost så är osttillverkning ett riktigt hantverk som sitter i händerna. Det är där, i detaljerna, erfarenheten och kunnandet, som kvaliteten och de verkliga smaksensationerna blir till.

– Vi kommer alltid vara småskaliga. För mig är det viktigt ha känslan kvar, att ha kontroll hela vägen och veta att det är riktigt fina produkter vi erbjuder kunderna.

Anna vid disken

Ostar hos Murboanna

Smörgås på tallrik hos murboanna

Besök Kulinariet – Dalarnas matmecka

Avsluta dagen på Kulinariet i Stora Skedvi, i lagom tid för eftermiddagskaffe. Kliv innanför dörrarna till platsen som blivit vara en knutpunkt för lokala råvaror och producenter, dit såväl bevandrade gastronomer som nyfikna besökare kan komma och alltid känna sig säkra på att hitta bästa tänkbara varor.

– Det här är en fantastisk bygd med många producenter. När vi lyfte på locket och började leta var det fascinerande att upptäcka den enorma bredden och den höga kvaliteten, säger Anders Åkerberg, Kulinariets VD och grundare, tillika uppvuxen i trakten och har verkat som entreprenör här i många år.

Bygdens förutsättningar i kombination med Anders driv resulterade således i just Kulinariet, ”en god mötesplats” som de själva kallar sig. Och här finns sannerligen mycket gott. I saluhallen går det att botanisera bland närproducerat kött, ost, potatis, bröd, ägg och annat gott. Vägg i vägg med saluhallen finns bageriet Skedvi Bröd, där knäckebröd gräddas för hand i vedeldade ugnar och som besökare går det att titta på när bagarna arbetar.

– Är man inte så hemma i matvärlden är Kulinariet ett fantastiskt ställe att besöka. Här finns en samlad kunskap om maten och man får hjälp och vägledning av alla duktiga människor som jobbar här,

Kulinariet växer och förändras hela tiden. Numera finns också en restaurang där kvaliteten och de lokala råvarorna står i fokus, självklart ackompanjerad av de godaste av smaker. I fabriken tillverkas också glass och ost av mjölk och ägg från byn, i Stora Skedvi mejeri som har sin lokal i källaren.

När så dagen rundas av har smaklökarna med största sannolikhet fått sitt. Smaken av Dalarna kanske också har vuxit, förändrats eller utvecklats under resans gång. Tillsammans med de personliga berättelserna från de drivna mathantverkarna, som var och en sätter sin guldkant på smakerna, kan daladagen i matens tecken förhoppningsvis bjuda på minnen som består för lång tid framöver.

Gårdsbutik med varor

Ugn med bröd

Det här är Smaka på Dalarna

Smaka på Dalarna är en kulinarisk resa till tre stycken mathantverkare i Dalarna: Sahlins struts i Borlänge, Murboannas i Borlänge och Kulinariet i Stora Skedvi. Passa på att upptäcka deras egentillverkade mat och produkter, ät och fika i restaurang och café samt handla lokala delikatesser. Samtliga tre besöksmål har uteserveringar och generösa öppna ytor.

 

En del av Taste of Dalarna

Samtliga tre aktörer är också en del av Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Läs mer: Taste of Dalarna