Fyra skidåkare i solnedgången.

Så bor du coronaanpassat under Vasaloppet 2021

Vasaloppsvintern 2021 står för dörren och det är dags att tänka på boende – och samtidigt på rådande pandemi. Visit Dalarna är den största förmedlaren av Vasaloppsboende i Dalarna och arbetar hårt tillsammans med Vasaloppet för att säkerställa tryggheten för såväl besökare som uthyrare. Här kan du läsa mer om vad som görs och hur du själv kan tänka när du bokar boende för Vasaloppet 2021.


Vasaloppets vintervecka är för många skidentusiaster årets höjdpunkt. Förhoppningsvis blir skidåkningen mellan Sälen och Mora en härlig utmaning även 2021 – även om det blir i en annorlunda och anpassad form. Istället för det traditionella upplägget med ett lopp per dag och masstarter, ges möjligheten att genomföra "Vasaåket". Varje skidåkare kommer även i den här varianten att ha möjligheten att genomföra just sin distans på plats i Vasaloppsarenan: 10, 30, 45 eller 90 km skidåkning. Alla som vill kan boka en startplats till Vasaåket, som kan genomföras valfri dag från fredag 12 februari till och med söndag 7 mars.

Hur hittar jag boende till Vasaloppet 2021 och Vasaåket?

Visit Dalarna är den största förmedlaren av Vasaloppsboende. Många av de som hyr ut bostäder till skidåkare är privatpersoner som ställer sina lägenheter, extrarum och -stugor till förfogande. Likaså bokas många hotellrum och vandrarhem via Visit Dalarna.

– Vi för en kontinuerlig dialog med Vasaloppet och jobbar tillsammans för att både informera och utbilda boenden, så att de på bästa sätt kan anpassa sig efter rådande riktlinjer. Helt enkelt för att boendena de ska bli så coronaanpassade som möjligt, vilket blir en trygghet både för den som ska hyra och den som ska hyra ut, säger Fredrik Nilsson, ansvarig för boendeförmedling på Visit Dalarna.

Såväl Visit Dalarna som Vasaloppet har dialog med smittskyddsläkare, kommuner, boendeanläggningar och privata förmedlare för att säkerställa säkerheten, att rutiner och riktlinjer följs.

Hur ska jag tänka när jag bokar boende inför stundande Vasaloppsvinter?

Det finns några punkter som är extra bra att ha i åtanke när det är dags att hitta och boka boende till Vasaåket.

– Bo bara med andra personer som du normalt umgås med. Fundera också över vilken typ av boende som du känner dig mest bekväm med. Det finns till exempel fortfarande boende ledigt på hotell, vandrarhem och stugor där avstånd till andra besökare säkerställs, säger Fredrik Nilsson.

Det betyder således att boende i gymnastiksalar, klassrum och liknande masslogi inte kommer att finnas i normal utsträckning under 2021.

– Känner man sig osäker kan man alltid ta kontakt med respektive boendeanläggning för att höra mer om hur de jobbar för sina besökares säkerhet och för att minimera smittspridningen.

 

Läs mer och ta del av de senaste uppdateringarna om Vasaloppsvinterns 2021 på vasaloppet.se