En trång gränd bland röda trähus i Falun.

På guidad tur i Världsarvet Falun

Sommaren 2022 kan du upptäcka Världsarvet Falun på en mängd olika guidade turer. Res i tid och rum på spännande stadsvandringar, eller varför inte paddla eller cykla fram genom historien? 


Spännande stadsvandringar

I Världsarvet Falun erbjuds en stor mängd stadsvandringar sommaren 2022, välj det som lockar dig mest eller varför inte testa flera?

1000 år på 100 minuter

Hur allting började: Lär dig om Faluns tusenåriga historia på vandring från den ljuvliga till den gruvliga sidan. Storslaget 1600-tal, kända personligheter och rödmålade trähus i spännande mix.

Du kan också upptäcka trästadsdelarna Östanfors och Gamla Herrgården, lära dig om brott och straff, avnjuta formen av Falun på konstvandring eller varför inte lära känna Carl Larsson som Falubo lite bättre?

Kvinna cyklar i trästaden Elsborg bland Faluröda hus.
Utforska Faluns trästadsdelar där gruvarbetare, hyttarbetare och handelsmän bodde. Gatunamnen vittnar om gruvans betydelse.

Vackra bergsmansbygden

Insup världsarvs­atmosfären och njut av de vackra träd­gårdarna i bergsmansbygden omkring Falu stad.

Smakfull vandring i världsarvsskogen på Dikarbacken

Upplev det historiska kulturlandskapet och lär dig om vad människor åt förr. I vandringen ingår matlagning tillsammans över öppen eld.

Du kan också vandra vid Stabergs bergsmansgård, till Nysjöns fäbod, kring Gamla Berget eller följa Vattnets väg till gruvan.

Vackra blommor vid Stabergs bergsmansgård.
Ta sikte på Stabergs bergsmansgård med den fantastiska barockträdgården.

Ovan och under jord vid Falu Gruva

De guidade gruvturerna under jord är ett riktigt äventyr i hjärtat av världsarvet, där du får uppleva den speciella miljön med vindlande gångar och stora bergrum. Under visningen berättar guiden om gruvans tusenåriga historia, hur det var att arbeta där och några av alla de sägner som finns om gruvan. Kanske får ni syn på den omtalade Gruvfrun?

Det är lätt att spendera en heldag vid Falu Gruva. Lek och lär i Gruvmuseet, hälsa på familjen Eriksson i gruvarbetarbostäderna, testa barnens nya cykelbana bakom gruvbutiken, ät något gott i café eller restaurang, njut av skön promenad runt Stora Stöten eller kanske lite shopping i någon av butikerna på området?

En grupp på gruvtur nere i Falu gruva.
Upptäck hjärtat av Världsarvet Falun på spännande gruvtur under jord.
En kvinna i 50-talskläder sitter i en soffa och fikar.
Vid Falu Gruva kan du besöka två gruvarbetarbostäder från 1897 och 1958. Träffa familjen Eriksson och hör om deras liv.

För barnen

Tassa genom Falun – en historieskattjakt

Mörksuggan har gömt en skatt, men som tur är finns en karta. En vandring för barn som på ett lekfullt sätt utforskar Falun och stadens historia.

Du kan också följa med på familjevandring i världsarvsskogen. Lär dig om naturen i det historiska landskapet, träffa djur och njut av matigt fika.

Vid Stabergs bergsmansgård finns spännande barnslingor där ni på en historisk vandring får lära er om vad som hänt i Staberg förut. Vilka levde här och vad gjorde de? Barnen Ankin och Simon visar vägen.

En tecknad flicka i röd klänning och en tecknad pojke i röd väst och blå shorts.
Vid Stabergs bergsmansgård guidar Ankin och Simon på historisk vandring vid spännande barnslingor. Bild: Titti Lorentzson.

Dramatiserade visningar

Guidade turer och vandringar får en extra dimension när du har med dig kända Falu-personligheter som själva berättar om sina liv och historiska händelser.

I Selma Lagerlöfs spår

Selma Lagerlöf bodde i Falun under sin mest produktiva tid mellan 1897 och 1910. Nu kan du följa med författarinnan till hennes olika miljöer.

Upptäck också det litterära Falun, möt Faluns beryktade ärkeskurk i det ljuvliga Falun och träffa spännande personer vid visningar av Faluns olika kyrkogårdar. 

Några paddlar SUP på Faluån.
Upptäck Falun från vattensidan på guidad SUP-tur.

Trampa och paddla

Utforska Världsarvet från cykeln eller glid fram längs Faluån på guidad stadspaddling. Besök bergsmansgårdar på guidad cykeltur runt sjön Varpan (14 kilometer), eller testa SUP-paddling och få nya perspektiv på staden och Faluns historia. 

Fler guidade turer, visningar och händelser i Falun och Världsarvet.

Se hela programmet för sommarens guidade turer i Falun.