Pojke i skidglasögon och skidhjälp på toppen av Orsa Grönklitt.

Massor att göra för barnen i Orsa Grönklitt

I Orsa Grönklitt finns massvis att göra för lek- och skidsugna barn. Aktivitetsschemat är minst sagt fullmatat med alltifrån ett unikt pedagogiskt barnområde och skidäventyr i Blåbärsskogen till Barnens After Ski. Skidskolan är dessutom något alldeles extra, med högutbildade ledare som återvänder år efter år till den familjära skidanläggningen.


Orsa Grönklitt är en av de skidanläggningar i Sverige som har flest ledarledda aktiviteter för barn. Som skidskolechef och ansvarig för just barnaktiviteterna är Richard Bäcklund minst sagt delaktig i det gedigna utbudet.

– Varje dag finns någon ledarledd aktivitet man kan hänga med på och många varierar över veckorna. Sen är vi alltid flexibla och anpassar oss utifrån hur många barn det är och vad de vill göra. Inget skrivet i sten. Utöver det har vi även en hel del aktiviteter man kan göra själv ute i backarna, som tipspromenad eller skidbingo. Det är något vi jobbar på att utveckla hela tiden, att skapa utmaningar och uppdrag i backarna.

Ett givet inslag för många på skidsemestern är skidskolan.

– Vi har närmare 3000 elever på en säsong. Det är många. Sen är vi en väldigt bra anläggning att jobba med skidskola på. Vi har en väldigt fin barnbacke med precis lagom lutning. Vi får också mycket positiv respons för hela vårt barnområde. Vi lägger mycket tid på att skapa alla olika figurer, det är maffigt och fint med alla färger och former. Men det är lika mycket ett pedagogiskt verktyg som används under lektioner, till exempel när barnen ska lära sig svänga.

Barn och skidlärare gör high five i Orsa Grönklitt.

Skidskola som framgångsrecept

Just pedagogiken och skidlärarna är något som Orsa Grönklitt är extra stolta över – med rätta. Richard berättar att en majoritet av lärarna i skidskolan har utbildning på nivå 4 eller högre. Dessutom återkommer de flesta lärare år efter år, vilket också gör att de hinner utbilda sig, bli ännu bättre och därigenom också erbjuda ännu bättre skidlektioner.

– De som går i skidskolan får en lärare som är högutbildad i pedagogik, metodik, skidkunskap och -teknik. De är dessutom väldigt erfarna då de gjort många säsonger så att de vet hur de ska lägga upp lektionerna på bästa sätt och se alla i gruppen.

När ett barn ansluter till skidskolan börjar allt med att skapa förtroende mellan elev och lärare.

– Vi väver in mycket skoj i början, med high fives och bus, men ganska fort börjar vi röra oss på skidor. I början handlar det om att gå och röra oss på platten. Vi kikar på hur man gör en plog och börjar prova åka lift. Vårt motto är att det vi gör på skidlektion gör vi med skidor på, det är grunden i det hela.

Richard märker tydligt hur skidskolan går hem hos barnen, även hos de som kanske är lite försiktiga inledningsvis brukar komma igång vartefter skidveckan lider.

– Det är fantastiskt att se utvecklingen. Barnen märker själva att de lär sig också, att de tar steg framåt. Får man dem bara att börja glida på skidor så brukar de vara fast. Självförtroendet ökar, från att vara lite blyga och rädda går smilet upp under veckans gång. De blir mer trygga på skidorna och märker att de kan åka barnbacken själv utan mamma och pappa.

Nytt för årets säsong är också en biski, en stabil sits monterad på två skidor, som gör det möjligt för både barn och vuxna med funktionshinder att åka skidor.

Skidskola och skidlek med blåbäret Bärra på Orsa Grönklitt.

Unik Blåbärsskog med spännande stigåkning

Den ständiga utvecklingen är genomgående för alla skidlektioner, både för yngre nybörjare, äldre barn och vuxna.

– Vi försöker flytta gränserna och att de ska känna att de kan, att de lär sig nytt. Handlar om att pusha och samtidigt ge trygghet, säger Richard.

Dessutom gör själva anläggningen sitt till för ett lyckat och uppskattat skidresultat.

– Vi har en fantastisk anläggning för barn, med en bra barnbacke som är pedagogisk och lätt att åka i. Det är inga svarta backar direkt eller avancerade liftar man måste ta sig an för att komma ut i systemet.

Sen finns också den populära och omtyckta Blåbärsskogen. Där går det att susa fram bland talande och sjungande figurer.

– Den är helt unik för oss i Orsa Grönklitt. Där åker vi också mycket på skogsstigarna med elever i skidskolan, för att till exempel utveckla balans och sådant.

Barn på skidor kramar Blåbäret Bärra, som är maskot i Orsa Grönklitt.

Barnaktiviteter frigör egen vuxentid

De många ledarledda aktiviteterna gör också att de vuxna får gott om tid till egen skidåkning. Det finns också skidlektioner för vuxna, både individuellt och i grupp.

– När barnen är på skidskola, after ski eller någon av de andra aktiviteterna kan föräldrarna åka skidor under tiden. Det brukar vara väldigt uppskattat. Sen har vi också Varglyan som är öppet på eftermiddagarna, där vår personal tar hand om barnen. Dit kan de gå in och titta på film, leka, rita och sådant. Då är det ofta att föräldrarna endera åker med äldre syskon i backarna eller åker själva, berättar Richard.

Det märks att han brinner för skidskolan och för att skapa bästa möjliga förutsättningar för alla som besöker Orsa Grönklitt. Det finns många spännande planer och idéer på hur de kan utveckla aktiviteterna ytterligare utifrån de fina förutsättningar anläggningen erbjuder.

– Här är det verkligen barnen som är i fokus. Det är otroligt familjär stämning och man blir inte en i mängden. Eftersom vi är en relativt liten anläggning, känner man ofta igen både elever och alla som jobbar här. Det skapar en speciell känsla när personal och gäster kan säga hej till varandra på det sättet.

Läs mer och boka på Orsa Grönklitts hemsida.

Barn på skidor vid skidlekplatsen i Orsa Grönklitt.