Sagofiguren Drakälven sitter i skogen på Tomteland.

Magiska insikter och upplevelser i Tomtelands sagovärldar

Låt sommaren gå i magins och sagornas tecken. Ta med barnen till Tomteland, där ni möter livs levande sagofigurer och kan besöka stämningsfulla världar fyllda av både lek, bus och viktiga insikter. För under tiden ni planterar blommor med älvorna eller hör Alven berätta om skogens växter, växer kunskapen om hur viktigt det är att vi tar hand om både djuren, naturen och varandra.


Att vandra runt bland livs levande troll och drakar och dras in i massor av spännande äventyr hör till vardagen i sagolandet Tomteland. I den stora utomhusparken i Gesunda utanför Mora pågår äventyret hela dagen lång och det går att leka och prata med alver, feer och häxor. Dessutom är det inte ovanligt att se grymvättar flyga fram högt uppe i trädkronorna eller en draktränare som rusar förbi på väg mot drakmatning.

– Här kan verkligen vad som helst hända, vilket också är en stor del av upplevelsen. Allt handlar om att få sagor att bli till verklighet. Vi har ett dagsprogram med flera olika hålltider, där man som besökare får följa med på ett äventyr som sträcker sig över hela dagen. Samtidigt sker allt i interaktion med besökarna och på så sätt blir varje dag och varje besök unikt, säger Camilla Collett, som äger och driver Tomteland tillsammans med sin familj.  

Viktiga budskap om djur och natur

Sommaren 2022 bjuder på en rad spännande nyheter. Älvorna har till exempel byggt ut sitt rike i sommar går det att besöka deras skojiga klätterhus högt ovan mark med utsikt över den glittrande sjön. Camilla tipsar om att varva lek och klättring med att ett dopp i sjön när man ändå är i närheten.

– I Älvaboden vid strandkanten får man dessutom plantera blommor tillsammans med älvorna som man sedan får ta med hem för att på så vis hjälpa bina med sitt viktiga arbete, berättar Camilla.

Detta går också i linje med Tomtelands övergripande budskap, som löper som en röd (eller kanske snarare grön) tråd genom det mesta de gör.

– Sagolandets budskap handlar om hur viktigt det är att vara rädda om varandra, djuren och naturen. Sagofigurerna pratar till exempel ofta om hur viktigt det är att ta ansvar för naturen och djuren, att visa varandra kärlek och respekt, att vi alla är olika och hur bra det är.

Sagofigurerna Sagodryaden och vildvittrorna på Sagolandet Tomteland i Gesunda.
Skogsdryaden med sin träflöjt och en vittra som bjuder upp till kamp. Många olika sagofigurer huserar i den stora utomhusparken i Gesunda utanför Mora.

Interaktiv kamp mellan gott och ont

Runt om i sagolandet finns de olika sagofigurernas hus och världar att upptäcka. På Sagotorget finns Häxan och Sagofens hus, liksom Tomten och Tomtemors hem. I Drakland väntar Alvens boning och i Trollrike kan man leka och klättra i Trollens hus. I sommar öppnar dessutom portarna till Skogstomtebyn och ett nytt sagolikt hus.

– Här kliver man rakt in i Skogstomtarnas skojiga värld där det finns mycket spännande att uppleva och upptäcka. Det gäller att vara nyfiken och öppna alla skåp och lådor och klättra upp och ner för stegar och trappor så man inte missar något. Här väntar också nya äventyr med skogstomtefamiljen Trana, säger Camilla.

Hon tipsar också om ett nytt trollsläkte har vaknat i Trollrike, Bergatrollen. Det gör att Trollkungen börjar smida planer på hur han ska ta över makten i sagolandet – och där har vi starten på ett av många äventyr som går att följa under ett besök. Ett annat utspelar sig i Naturias marker.

– Där kommer spännande strider att utspela sig mellan det goda och onda. Skuggvittran som förgiftar skogarna och Drakjägaren som jagar drakar är tillbaka för att än en gång försöka vinna över Huldran, Alven, Drakälvan och självaste skogsdryaden Naturia, ett magiskt väsen som läker naturen.

Sommaren på Tomteland är med andra ord fylld av upplevelser inspirerade av sagorna. De olika magiska och fantasifulla platserna – Trollrike, Skugglandet, Sagotorget, Älvornas rike, Skogstomtebyn, Drakland och Den förtrollade skogen – har alla sitt eget dagsprogram, förutom att själva miljöerna i sig bjuder på mycket att se och göra.

Öppet på Tomteland sommaren 2022

  • Parken är öppen kl 10-16.
  • 20 juni–14 augusti.
  • 20–21, 27–28 augusti.

Läs mer på sagolandet Tomtelands hemsida.

Sagofigurerna Grymvätten och Prinsessan Malva i Sagolandet Tomteland i Gesunda.
Grymvätten och Prinsessan Fia-Lotta är två av sagofigurerna som dyker upp på Sagolandet Tomteland i sommar.