Porträtt på Rania Rönntoft.

Lär dig berätta om ditt äventyr med kameran

Frilansfotografen Rania Rönntoft utsågs nyligen till Årets microinfluencer och är känd för sina magiska naturbilder och visuella storytelling. Hon har även arrangerat workshopen "Näräventyr och bildberättande" i fotografi på Näsets Marcusgård i Furdal. Här delar hon med sig av sina bästa fototips.


Hur kommer man igång med fotograferandet?

– Det är bra att alltid ha med sig kameran. Det behöver inte vara en värsting, mobiltelefonen räcker. Fotografera mycket och ofta. Titta på andras bilder online, i magasin och reflektera över vilken typ av foton du tycker om och varför. Hitta någonstans där du kan umgås och fotografera med likasinnade, det är också givande att ha andra att prata om foto med. Kanske finns det en lokal fotoklubb där du bor, eller så kan du själv anordna “fotofika” med en grupp människor - det gjorde jag och några vänner en hel del när jag var yngre.

Hur brukar du tänka när du ger dig ut med kameran?

– Jag vill visa hela processen från att jag lämnar dörren tills att äventyret och utflykten är slut. Ser man enbart en episk bild på någon som betraktar solnedgången från en bergstopp kan det kännas ouppnåeligt, men har man fått följa resan dit i bilder och se hur man hamnar på den där toppen eller framför en brasa i skogen, är det enklare att själv tänka sig in i situationen och betraktaren får inspiration till hur den själv kan göra för att uppleva liknande saker. Med det i åtanke försöker jag fånga en rad olika saker när jag fotograferar: Människorna jag är med, naturen med oss i den och detaljer som när vi knyter skorna. och bilder på mig själv.

Vad fotar du själv helst?

– Jag brinner verkligen för att fotografera natur och friluftsliv, resor och upplevelser i fantastisk natur. Dels för att jag själv verkligen älskar att vara ute och vandra eller åka på roadtrip, men också för att jag vill inspirera fler till att ta sig ut i vår svenska natur, göra mer av sin vardag och sina helger och ägna sig åt vad jag kallar näräventyr. Jag vill förmedla ett lugnare tempo och ta bort fokus från stress, ständigt jobbande och konsumtionshets.

Vilka är dina bästa tips för att lyckas med en bild?

– Det allra viktigaste är att vara uppmärksam på sin omgivning. Ljuset är a och o. Är det för mörkt, hårt, starkt eller inte tilltalande faller hela bilden oavsett hur bra allt annat är. Tänk också på bakgrunden om du fotograferar människor eller objekt: Är den rörig och störande eller har någon färg som tar fokus från det du vill att betraktaren ska titta på? Färger, ljus och texturer är saker som alla bidrar till harmoni i bilder och genom att vara uppmärksam på dem kan du lägga till eller ta bort saker för att skapa en bild som berättar det just du vill!

Rania Ronntoft sitter på en sten vid en sjö.

Ranias mest fotovänliga platser i Dalarna

Fulufjällets Nationalpark. ”Den är fantastiskt vacker, både för att vara ute och njuta samt vandra i och för fotografering. Naturen är väldigt varierande vilket är roligt och gör att man ständigt är alert och uppmärksam på sin omgivning.”

Njupeskär. ”I samma nationalpark finner man även Njupeskär, Sveriges högsta vattenfall, och det är fantastiskt häftigt att se!”

Fjätfallen, Särna. ”Det är oerhört fint runt Fjätfallen. Skogen är mysig att vandra i och det finns ett vindskydd där man kan göra upp en eld och njuta av medhavd lunch samt kokkaffe, vilket är precis vad jag gjorde när jag var där sist!”

Rania Rönntoft vandrar till Fjätfallen.